Zamiast chleba, weź arbuz. Szalona kanapka z TikToka pozytywnie cię zaskoczy

Z kanapki kojarzą się przede wszystkim bułki i chleb. Gastronomicznych szaleńców jednak nie brakuje, ale to w sumie dobra opcja, bo dzięki nim możemy odkrywać połączenia, o jakich nawet nie śniliśmy. Kanapka z arbuza to przekąska, która zawładnęła internetem, zbierając miliony wyświetleń. Jak ją właściwie przygotować i czy warto było szaleć tak?

Kanapki z arbuzaKanapki z arbuza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kanapka z arbuza brzmi co najmniej nietypowo, ale w zasadzie w połączeniu z odpowiednimi składnikami, ma szansę na to, aby smakować naprawdę dobrze. W końcu nie od dziś znane są sałatki z arbuzem czy feta, a niektórzy zamieniają ten owoc w steki. W ostatnim czasie pojawiła się kolejna niecodzienna odsłona arbuza - pyszne kanapki. Dodatki we włoskim stylu sprawiają, że to połączenie zdecydowanie może smakować.

Jak kupić dojrzałego arbuza?

Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor skórki – powinna być jasna, zielona z charakterystycznymi żółtawymi plamami, które świadczą o długim wystawieniu na słońce podczas uprawy. Popukaj również w skórkę. Głęboki, dudniący odgłos jest sygnałem dojrzałości arbuza. Jeżeli po stuknięciu nie słyszymy takiego dźwięku, owoc najprawdopodobniej nie będzie soczysty i pełen miąższu .Liczy się również waga - mały i ciężki okaz będzie lepszy niż duży i lżejszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Viralowa kanapka z arbuza

Orzeźwiająca kanapka z arbuzem świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski na upalny dzień lub zaskakującej przystawki na imprezę. Wyglądam przypominają kultowe club sandwich, ale w smaku oczywiście bliżej im do sałatki. Słodki arbuz świetnie komponuje się z mozzarellą, pomidorkami i sałatą, a ocet balsamiczny przełamuje całość.

Składniki:

  • 1 sztuka arbuza,
  • 1 mozzarella,
  • 2 pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeża bazylia, 
  • ocet balsamiczny do polania, 
  • 2 liście sałaty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arbuza pokrój w dość długie plastry i wykrój kwadraty.

Arbuz
Arbuz © Pyszności

Krok 2. Na kawałku arbuza połóż liście sałaty oraz pokrojoną w plastry mozzarellę, Dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe oraz liście bazylii i polej całość ocet lub kremem balsamicznym.

Kanapka z arbuza
Kanapka z arbuza © Pyszności

Krok 3. Przykryj całośść drugim kawałkiem arbuza i podziel na dwie trójkątne kanapki. Zabezpiecz dxługą wykałaczką. Smacznego!

Kanapki z arbuza
Kanapki z arbuza © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć