Zamiast chleba, weź arbuz. Szalona kanapka z TikToka pozytywnie cię zaskoczy
03.08.2024 09:59, aktual.: 03.08.2024 10:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z kanapki kojarzą się przede wszystkim bułki i chleb. Gastronomicznych szaleńców jednak nie brakuje, ale to w sumie dobra opcja, bo dzięki nim możemy odkrywać połączenia, o jakich nawet nie śniliśmy. Kanapka z arbuza to przekąska, która zawładnęła internetem, zbierając miliony wyświetleń. Jak ją właściwie przygotować i czy warto było szaleć tak?
Kanapka z arbuza brzmi co najmniej nietypowo, ale w zasadzie w połączeniu z odpowiednimi składnikami, ma szansę na to, aby smakować naprawdę dobrze. W końcu nie od dziś znane są sałatki z arbuzem czy feta, a niektórzy zamieniają ten owoc w steki. W ostatnim czasie pojawiła się kolejna niecodzienna odsłona arbuza - pyszne kanapki. Dodatki we włoskim stylu sprawiają, że to połączenie zdecydowanie może smakować.
Jak kupić dojrzałego arbuza?
Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor skórki – powinna być jasna, zielona z charakterystycznymi żółtawymi plamami, które świadczą o długim wystawieniu na słońce podczas uprawy. Popukaj również w skórkę. Głęboki, dudniący odgłos jest sygnałem dojrzałości arbuza. Jeżeli po stuknięciu nie słyszymy takiego dźwięku, owoc najprawdopodobniej nie będzie soczysty i pełen miąższu .Liczy się również waga - mały i ciężki okaz będzie lepszy niż duży i lżejszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowa kanapka z arbuza
Orzeźwiająca kanapka z arbuzem świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski na upalny dzień lub zaskakującej przystawki na imprezę. Wyglądam przypominają kultowe club sandwich, ale w smaku oczywiście bliżej im do sałatki. Słodki arbuz świetnie komponuje się z mozzarellą, pomidorkami i sałatą, a ocet balsamiczny przełamuje całość.
Składniki:
- 1 sztuka arbuza,
- 1 mozzarella,
- 2 pomidorki koktajlowe,
- sól i pieprz do smaku,
- świeża bazylia,
- ocet balsamiczny do polania,
- 2 liście sałaty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arbuza pokrój w dość długie plastry i wykrój kwadraty.
Krok 2. Na kawałku arbuza połóż liście sałaty oraz pokrojoną w plastry mozzarellę, Dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe oraz liście bazylii i polej całość ocet lub kremem balsamicznym.
Krok 3. Przykryj całośść drugim kawałkiem arbuza i podziel na dwie trójkątne kanapki. Zabezpiecz dxługą wykałaczką. Smacznego!