Zamiast chleba, weź arbuz. Szalona kanapka z TikToka pozytywnie cię zaskoczy

Z kanapki kojarzą się przede wszystkim bułki i chleb. Gastronomicznych szaleńców jednak nie brakuje, ale to w sumie dobra opcja, bo dzięki nim możemy odkrywać połączenia, o jakich nawet nie śniliśmy. Kanapka z arbuza to przekąska, która zawładnęła internetem, zbierając miliony wyświetleń. Jak ją właściwie przygotować i czy warto było szaleć tak?

Kanapki z arbuzaKanapki z arbuza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kanapka z arbuza brzmi co najmniej nietypowo, ale w zasadzie w połączeniu z odpowiednimi składnikami, ma szansę na to, aby smakować naprawdę dobrze. W końcu nie od dziś znane są sałatki z arbuzem czy feta, a niektórzy zamieniają ten owoc w steki. W ostatnim czasie pojawiła się kolejna niecodzienna odsłona arbuza - pyszne kanapki. Dodatki we włoskim stylu sprawiają, że to połączenie zdecydowanie może smakować.

Jak kupić dojrzałego arbuza?

Przede wszystkim zwróć uwagę na kolor skórki – powinna być jasna, zielona z charakterystycznymi żółtawymi plamami, które świadczą o długim wystawieniu na słońce podczas uprawy. Popukaj również w skórkę. Głęboki, dudniący odgłos jest sygnałem dojrzałości arbuza. Jeżeli po stuknięciu nie słyszymy takiego dźwięku, owoc najprawdopodobniej nie będzie soczysty i pełen miąższu .Liczy się również waga - mały i ciężki okaz będzie lepszy niż duży i lżejszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapka z arbuza to prawdziwy hit. Idealna na upalne lato

Viralowa kanapka z arbuza

Orzeźwiająca kanapka z arbuzem świetnie sprawdzi się w roli lekkiej przekąski na upalny dzień lub zaskakującej przystawki na imprezę. Wyglądam przypominają kultowe club sandwich, ale w smaku oczywiście bliżej im do sałatki. Słodki arbuz świetnie komponuje się z mozzarellą, pomidorkami i sałatą, a ocet balsamiczny przełamuje całość.

Składniki:

  • 1 sztuka arbuza,
  • 1 mozzarella,
  • 2 pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • świeża bazylia, 
  • ocet balsamiczny do polania, 
  • 2 liście sałaty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arbuza pokrój w dość długie plastry i wykrój kwadraty.

Arbuz
Arbuz © Pyszności

Krok 2. Na kawałku arbuza połóż liście sałaty oraz pokrojoną w plastry mozzarellę, Dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe oraz liście bazylii i polej całość ocet lub kremem balsamicznym.

Kanapka z arbuza
Kanapka z arbuza © Pyszności

Krok 3. Przykryj całośść drugim kawałkiem arbuza i podziel na dwie trójkątne kanapki. Zabezpiecz dxługą wykałaczką. Smacznego!

Kanapki z arbuza
Kanapki z arbuza © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota