Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę
Lato to czas na grillowanie, a aromat potraw z rusztu wypełnia przydomowe ogródki i sprawia, że w brzuchu zaczyna burczeć. W mojej kuchni stawiam nie tylko na mięsne dania, ale również zaskakujące przysmaki.
02.08.2024 06:01
Owoce z grilla nie są w sumie żadną nowością - chyba każdy słyszał o patencie, aby do banana wrzucić czekoladę i podpiec na grillu. Ja jednak stawiam na coś zupełnie innego. Na letnim stole ląduje bowiem stek z arbuza. Na początku może budzić konsternację, ale po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie smaków jest po prostu przepyszne.
Stek z arbuza - przepis na wegetariańskiego grilla
Kuchnia roślinna może być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim interesująca. Kiedy chcę zaskoczyć znajomych czymś wyjątkowym, sięgam po przepis na steki z arbuza. Brzmią nietypowo, ale w połączeniu z odpowiednimi dodatkami i prostą sałatką zamieniają się w pyszne danie idealne na upalne dni.
Arbuz ma do zaoferowania znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. To nie tylko szybki deser czy baza do lodów. Ten przepis odkrywa zupełnie nowe smaki, dzięki czemu będzie pyszną ciekawostką na grilla.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki
- ¼ arbuza,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- ⅓ szklanki oleju roślinnego.
Sałatka:
- 120 g rukoli,
- ½ czerwonej cebula,
- 150 pomidorków koktajlowych,
- ⅓ szklanki pestek słonecznika,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- krem balsamiczny.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arbuz kroję w prostokątne kawałki, usuwając skórkę oraz pestki.
Krok 2. Przygotowuję marynatę. Wsypuję słodką paprykę, pieprz, płatki chilli, oraz dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewam sos sojowy oraz olej roślinny i dokładnie mieszam. Odrobinę marynaty rozprowadzam na dnie naczynia, układam kawałki arbuza i smaruję je dokładnie marynatą tak, aby pokryła dobrze owoce. Odstawiam na minimum godzinę.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję lekką sałatkę. Do rukoli dodaję pokrojona na mniejsze kawałki pomidorki, pióra czerwonej cebuli oraz słonecznik. Polewam oliwą, doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.
Krok 4. Marynowanego arbuza grilluję z obu stron po ok. 5 minut, aż nieco się przypali. Polewam kremem balsamicznym i serwuję z przygotowaną sałatką. Smacznego!