WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Lato to czas na grillowanie, a aromat potraw z rusztu wypełnia przydomowe ogródki i sprawia, że w brzuchu zaczyna burczeć. W mojej kuchni stawiam nie tylko na mięsne dania, ale również zaskakujące przysmaki.

Stek z arbuzaStek z arbuza
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Owoce z grilla nie są w sumie żadną nowością - chyba każdy słyszał o patencie, aby do banana wrzucić czekoladę i podpiec na grillu. Ja jednak stawiam na coś zupełnie innego. Na letnim stole ląduje bowiem stek z arbuza. Na początku może budzić konsternację, ale po spróbowaniu okazuje się, że to połączenie smaków jest po prostu przepyszne.

Stek z arbuza - przepis na wegetariańskiego grilla

Kuchnia roślinna może być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim interesująca. Kiedy chcę zaskoczyć znajomych czymś wyjątkowym, sięgam po przepis na steki z arbuza. Brzmią nietypowo, ale w połączeniu z odpowiednimi dodatkami i prostą sałatką zamieniają się w pyszne danie idealne na upalne dni.

Arbuz ma do zaoferowania znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. To nie tylko szybki deser czy baza do lodów. Ten przepis odkrywa zupełnie nowe smaki, dzięki czemu będzie pyszną ciekawostką na grilla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Składniki

  • ¼ arbuza,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • ⅓ szklanki oleju roślinnego.

Sałatka:

  • 120 g rukoli,
  • ½ czerwonej cebula,
  • 150 pomidorków koktajlowych,
  • ⅓ szklanki pestek słonecznika,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • krem balsamiczny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Arbuz kroję w prostokątne kawałki, usuwając skórkę oraz pestki.

Arbuz
Arbuz © Pyszności

Krok 2. Przygotowuję marynatę. Wsypuję słodką paprykę, pieprz, płatki chilli, oraz dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewam sos sojowy oraz olej roślinny i dokładnie mieszam. Odrobinę marynaty rozprowadzam na dnie naczynia, układam kawałki arbuza i smaruję je dokładnie marynatą tak, aby pokryła dobrze owoce. Odstawiam na minimum godzinę.

Marynata do arbuza
Marynata do arbuza © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję lekką sałatkę. Do rukoli dodaję pokrojona na mniejsze kawałki pomidorki, pióra czerwonej cebuli oraz słonecznik. Polewam oliwą, doprawiam solą oraz pieprzem i mieszam.

Lekka sałatka
Lekka sałatka © Pyszności

Krok 4. Marynowanego arbuza grilluję z obu stron po ok. 5 minut, aż nieco się przypali. Polewam kremem balsamicznym i serwuję z przygotowaną sałatką. Smacznego!

Steki z arbuza
Steki z arbuza © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo