Grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami

Grillowane banany z orzechami, miodem i gęstym, greckim jogurtem to prosty i pyszny przepis na deser z rusztu. Robi się w mgnieniu oka.

Grillowane banany- PysznościGrillowane banany- Pyszności
Ewa

Sezon na grilla powoli się rozkręca, a przydomowe ogródki wypełnia aromat przypraw, marynat i dymu. Chociaż grillowanie kojarzy się głównie z mięsem pod różnymi postaciami, to w moim domu nie mniejszą popularnością cieszą się banany. Prosty deser w folii aluminiowej praktycznie robi się sam - wystarczy pokroić owoce, wrzucić dodatki i zawinąć. Pod wpływem wysokiej temperatury orzechy włoskie oddają swój aromat, a miód karmelizuje kawałki banana. Ten słodki deser to pyszne zwieńczenie popołudniowego grillowania. Na paczuszkę z bananem czekają wszyscy moi bliscy, nie tylko najmłodsi domownicy.

Grillowane banany z miodem, jogurtem i orzechami:

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 banany
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt cienkie plasterki. Wybieram okazy, które jeszcze nie są za mocno dojrzałe, aby nie rozpadały się za bardzo podczas pieczenia. Najlepiej sięgnąć po te, których skórka ma równomierny, żółty kolor.

2. Z folii aluminiowej formuję miseczkę i wsypuję orzechy włoskie. Prażę, aż się zarumienią.

Grillowane banany z orzechami- Pyszności
Grillowane banany z orzechami- Pyszności

3. Plasterki banana układam na folii i polewam miodem. Zawijam sakiewkę i układam na grillu.

Obrazek
Grillowane banany z orzechami- Pyszności

4. Grilluję przez 10-12 minut.

5. Po tym czasie ostrożnie rozwijam folię, dodaję łyżkę jogurtu greckiego i podprażone wcześniej orzechy. Opcjonalnie możesz posypać całość odrobiną startej czekolady gorzkiej lub mlecznej.

6. Podaję na ciepło. Najlepiej smakuje prosto z folii. Smacznego!

Obrazek
Grillowane banany z orzechami- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu