Grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami
Grillowane banany z orzechami, miodem i gęstym, greckim jogurtem to prosty i pyszny przepis na deser z rusztu. Robi się w mgnieniu oka.
03.05.2023 | aktual.: 03.05.2023 12:54
Sezon na grilla powoli się rozkręca, a przydomowe ogródki wypełnia aromat przypraw, marynat i dymu. Chociaż grillowanie kojarzy się głównie z mięsem pod różnymi postaciami, to w moim domu nie mniejszą popularnością cieszą się banany. Prosty deser w folii aluminiowej praktycznie robi się sam - wystarczy pokroić owoce, wrzucić dodatki i zawinąć. Pod wpływem wysokiej temperatury orzechy włoskie oddają swój aromat, a miód karmelizuje kawałki banana. Ten słodki deser to pyszne zwieńczenie popołudniowego grillowania. Na paczuszkę z bananem czekają wszyscy moi bliscy, nie tylko najmłodsi domownicy.
Zobacz także
Grillowane banany z miodem, jogurtem i orzechami:
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 4 banany
- 150 g jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt cienkie plasterki. Wybieram okazy, które jeszcze nie są za mocno dojrzałe, aby nie rozpadały się za bardzo podczas pieczenia. Najlepiej sięgnąć po te, których skórka ma równomierny, żółty kolor.
2. Z folii aluminiowej formuję miseczkę i wsypuję orzechy włoskie. Prażę, aż się zarumienią.
3. Plasterki banana układam na folii i polewam miodem. Zawijam sakiewkę i układam na grillu.
4. Grilluję przez 10-12 minut.
5. Po tym czasie ostrożnie rozwijam folię, dodaję łyżkę jogurtu greckiego i podprażone wcześniej orzechy. Opcjonalnie możesz posypać całość odrobiną startej czekolady gorzkiej lub mlecznej.