Grillowane banany z miodem, jogurtem i chrupiącymi orzechami

Grillowane banany z orzechami, miodem i gęstym, greckim jogurtem to prosty i pyszny przepis na deser z rusztu. Robi się w mgnieniu oka.

Grillowane banany- PysznościGrillowane banany- Pyszności
Ewa

Sezon na grilla powoli się rozkręca, a przydomowe ogródki wypełnia aromat przypraw, marynat i dymu. Chociaż grillowanie kojarzy się głównie z mięsem pod różnymi postaciami, to w moim domu nie mniejszą popularnością cieszą się banany. Prosty deser w folii aluminiowej praktycznie robi się sam - wystarczy pokroić owoce, wrzucić dodatki i zawinąć. Pod wpływem wysokiej temperatury orzechy włoskie oddają swój aromat, a miód karmelizuje kawałki banana. Ten słodki deser to pyszne zwieńczenie popołudniowego grillowania. Na paczuszkę z bananem czekają wszyscy moi bliscy, nie tylko najmłodsi domownicy.

Grillowane banany z miodem, jogurtem i orzechami:

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 banany
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

1. Banany obieram ze skórki i kroję w niezbyt cienkie plasterki. Wybieram okazy, które jeszcze nie są za mocno dojrzałe, aby nie rozpadały się za bardzo podczas pieczenia. Najlepiej sięgnąć po te, których skórka ma równomierny, żółty kolor.

2. Z folii aluminiowej formuję miseczkę i wsypuję orzechy włoskie. Prażę, aż się zarumienią.

Grillowane banany z orzechami- Pyszności
Grillowane banany z orzechami- Pyszności

3. Plasterki banana układam na folii i polewam miodem. Zawijam sakiewkę i układam na grillu.

Obrazek
Grillowane banany z orzechami- Pyszności

4. Grilluję przez 10-12 minut.

5. Po tym czasie ostrożnie rozwijam folię, dodaję łyżkę jogurtu greckiego i podprażone wcześniej orzechy. Opcjonalnie możesz posypać całość odrobiną startej czekolady gorzkiej lub mlecznej.

6. Podaję na ciepło. Najlepiej smakuje prosto z folii. Smacznego!

Obrazek
Grillowane banany z orzechami- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia