Ta metoda pozwoli ci przygotować najlepsze dania z grilla. Ich smak będzie jeszcze lepszy

Wielkie grillowanie już się rozpoczęło! Na wielu działkach i w ogrodach można poczuć zapach przygotowywanych dań. A co zrobić, by potrawy z rusztu były jeszcze lepsze w smaku? Pomocny może tu okazać się kamień solny, który świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Dlaczego warto go użyć i jak grillować na takim kamieniu?

ObrazekKamień solny - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Baum Grillin'z
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania weekendu w Polsce. Za oficjalny początek uznaje się tu długi weekend majowy. Sezon grillowy trwa do ostatnich ciepłych dni roku. Warto więc poznać innowacyjne metody przygotowywania potraw na ruszcie.

Kamień solny - co to takiego?

Zanim dowiesz się, jak grillować na kamieniu solnym, dobrze jest wyjaśnić, czym jest kamień solny. To nic innego, jak kamień, deska lub płyta solna o prostokątnym kształcie. Ten blok krystalicznej soli, dzięki swoim właściwościom, jest bardzo często wykorzystywany do grillowania.

Co ważne, kamień solny potrafi również schładzać potrawy, dzięki czemu grillowanie będzie miłe i przyjemne. A jest to możliwe dzięki temu, że kamień jest w stanie przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę. Dotyczy to ogrzewania, jak i schładzania.

Obrazek
Grillowanie na kamieniu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius

Wystarczy, że rozgrzejesz taki blok solny w piekarniku lub nad ogniem, przez co pozostanie on gorący przez naprawdę długi czas. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zechcesz go schłodzić - będzie taki przez długi czas i nie dopuści, by potrawy serwowane na zimno stały się ciepłe.

Jakie właściwości ma kamień solny?

Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości kamienia solnego, to z pewnością najważniejszy będzie fakt utrzymania pożądanej temperatury. Ale to nie wszystko, bo jest jeszcze więcej właściwości i zastosowań tego produktu.

Najważniejsze właściwości kamienia solnego to:

        
  • minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia;
  • pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób;
  • zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ponownego podgrzewania;
  • mięso nie wymaga solenia;
  • płyta solna ma właściwości antybakteryjne;
  • kamień jest uniwersalny.

Grillowanie z wykorzystaniem kamienia solnego - jak go użyć?

Kamień solny może świetnie sprawdzić się do przygotowania ulubionych posiłków z grilla. Jak wykorzystać blok solny do grillowania? To bardzo proste! Są dwie metody jego wykorzystania.

  1. Kamień solny rozgrzany w piekarniku - wystarczy, że rozgrzejesz go wcześniej w piekarniku i następnie ustawisz na drewnianej desce na stole; ułóż na nim wszystkie produkty do grillowania. Pamiętaj, że temperatura jest oddawana przez około 30 minut, więc w ten sposób możesz upiec jedną partię produktów; przed kolejną partią, trzeba będzie ponownie rozgrzać kamień.
  2. Kamień solny położony bezpośrednio na grillu - możesz go umieścić bezpośrednio w palenisku grilla i następnie umieścić na nim grillowane potrawy; taki kamień zapobiega przypaleniu, a sól poprawia smak potraw; zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, gdy zdecydujesz się użyć pokrywki - wówczas dania upieką się równomiernie.

Na weekendowe grillowanie, świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z kurczakiem. Przepis znajdziesz poniżej:

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu