Ta metoda pozwoli ci przygotować najlepsze dania z grilla. Ich smak będzie jeszcze lepszy

Wielkie grillowanie już się rozpoczęło! Na wielu działkach i w ogrodach można poczuć zapach przygotowywanych dań. A co zrobić, by potrawy z rusztu były jeszcze lepsze w smaku? Pomocny może tu okazać się kamień solny, który świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Dlaczego warto go użyć i jak grillować na takim kamieniu?

ObrazekKamień solny - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Baum Grillin'z
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania weekendu w Polsce. Za oficjalny początek uznaje się tu długi weekend majowy. Sezon grillowy trwa do ostatnich ciepłych dni roku. Warto więc poznać innowacyjne metody przygotowywania potraw na ruszcie.

Kamień solny - co to takiego?

Zanim dowiesz się, jak grillować na kamieniu solnym, dobrze jest wyjaśnić, czym jest kamień solny. To nic innego, jak kamień, deska lub płyta solna o prostokątnym kształcie. Ten blok krystalicznej soli, dzięki swoim właściwościom, jest bardzo często wykorzystywany do grillowania.

Co ważne, kamień solny potrafi również schładzać potrawy, dzięki czemu grillowanie będzie miłe i przyjemne. A jest to możliwe dzięki temu, że kamień jest w stanie przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę. Dotyczy to ogrzewania, jak i schładzania.

Obrazek
Grillowanie na kamieniu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius

Wystarczy, że rozgrzejesz taki blok solny w piekarniku lub nad ogniem, przez co pozostanie on gorący przez naprawdę długi czas. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zechcesz go schłodzić - będzie taki przez długi czas i nie dopuści, by potrawy serwowane na zimno stały się ciepłe.

Jakie właściwości ma kamień solny?

Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości kamienia solnego, to z pewnością najważniejszy będzie fakt utrzymania pożądanej temperatury. Ale to nie wszystko, bo jest jeszcze więcej właściwości i zastosowań tego produktu.

Najważniejsze właściwości kamienia solnego to:

        
  • minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia;
  • pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób;
  • zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ponownego podgrzewania;
  • mięso nie wymaga solenia;
  • płyta solna ma właściwości antybakteryjne;
  • kamień jest uniwersalny.

Grillowanie z wykorzystaniem kamienia solnego - jak go użyć?

Kamień solny może świetnie sprawdzić się do przygotowania ulubionych posiłków z grilla. Jak wykorzystać blok solny do grillowania? To bardzo proste! Są dwie metody jego wykorzystania.

  1. Kamień solny rozgrzany w piekarniku - wystarczy, że rozgrzejesz go wcześniej w piekarniku i następnie ustawisz na drewnianej desce na stole; ułóż na nim wszystkie produkty do grillowania. Pamiętaj, że temperatura jest oddawana przez około 30 minut, więc w ten sposób możesz upiec jedną partię produktów; przed kolejną partią, trzeba będzie ponownie rozgrzać kamień.
  2. Kamień solny położony bezpośrednio na grillu - możesz go umieścić bezpośrednio w palenisku grilla i następnie umieścić na nim grillowane potrawy; taki kamień zapobiega przypaleniu, a sól poprawia smak potraw; zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, gdy zdecydujesz się użyć pokrywki - wówczas dania upieką się równomiernie.

Na weekendowe grillowanie, świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z kurczakiem. Przepis znajdziesz poniżej:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia