Ta metoda pozwoli ci przygotować najlepsze dania z grilla. Ich smak będzie jeszcze lepszy

Wielkie grillowanie już się rozpoczęło! Na wielu działkach i w ogrodach można poczuć zapach przygotowywanych dań. A co zrobić, by potrawy z rusztu były jeszcze lepsze w smaku? Pomocny może tu okazać się kamień solny, który świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Dlaczego warto go użyć i jak grillować na takim kamieniu?

ObrazekKamień solny - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Baum Grillin'z
Karol Wiak

Nie ulega wątpliwości, że grillowanie to jedna z ulubionych form spędzania weekendu w Polsce. Za oficjalny początek uznaje się tu długi weekend majowy. Sezon grillowy trwa do ostatnich ciepłych dni roku. Warto więc poznać innowacyjne metody przygotowywania potraw na ruszcie.

Kamień solny - co to takiego?

Zanim dowiesz się, jak grillować na kamieniu solnym, dobrze jest wyjaśnić, czym jest kamień solny. To nic innego, jak kamień, deska lub płyta solna o prostokątnym kształcie. Ten blok krystalicznej soli, dzięki swoim właściwościom, jest bardzo często wykorzystywany do grillowania.

Co ważne, kamień solny potrafi również schładzać potrawy, dzięki czemu grillowanie będzie miłe i przyjemne. A jest to możliwe dzięki temu, że kamień jest w stanie przez długi czas utrzymać pożądaną temperaturę. Dotyczy to ogrzewania, jak i schładzania.

Obrazek
Grillowanie na kamieniu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube woltarius

Wystarczy, że rozgrzejesz taki blok solny w piekarniku lub nad ogniem, przez co pozostanie on gorący przez naprawdę długi czas. Podobnie wygląda sytuacja, gdy zechcesz go schłodzić - będzie taki przez długi czas i nie dopuści, by potrawy serwowane na zimno stały się ciepłe.

Jakie właściwości ma kamień solny?

Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości kamienia solnego, to z pewnością najważniejszy będzie fakt utrzymania pożądanej temperatury. Ale to nie wszystko, bo jest jeszcze więcej właściwości i zastosowań tego produktu.

Najważniejsze właściwości kamienia solnego to:

        
  • minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia;
  • pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób;
  • zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ponownego podgrzewania;
  • mięso nie wymaga solenia;
  • płyta solna ma właściwości antybakteryjne;
  • kamień jest uniwersalny.

Grillowanie z wykorzystaniem kamienia solnego - jak go użyć?

Kamień solny może świetnie sprawdzić się do przygotowania ulubionych posiłków z grilla. Jak wykorzystać blok solny do grillowania? To bardzo proste! Są dwie metody jego wykorzystania.

  1. Kamień solny rozgrzany w piekarniku - wystarczy, że rozgrzejesz go wcześniej w piekarniku i następnie ustawisz na drewnianej desce na stole; ułóż na nim wszystkie produkty do grillowania. Pamiętaj, że temperatura jest oddawana przez około 30 minut, więc w ten sposób możesz upiec jedną partię produktów; przed kolejną partią, trzeba będzie ponownie rozgrzać kamień.
  2. Kamień solny położony bezpośrednio na grillu - możesz go umieścić bezpośrednio w palenisku grilla i następnie umieścić na nim grillowane potrawy; taki kamień zapobiega przypaleniu, a sól poprawia smak potraw; zdecydowanie lepszy efekt uzyskasz, gdy zdecydujesz się użyć pokrywki - wówczas dania upieką się równomiernie.

Na weekendowe grillowanie, świetnym uzupełnieniem będzie sałatka z kurczakiem. Przepis znajdziesz poniżej:

Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀