Tych kiełbas absolutnie nie wrzucaj na grilla. Inaczej będziesz żałował
Kiełbasa na grilla powinna spełniać kilka warunków, by cieszyć smakiem i idealną, chrupiącą skórką. Wiadomo bowiem, że kiełbasa kiełbasie nierówna, te różnią się nie tylko składem, ale też stopniem rozdrobnienia czy trwałością. Jakich wyrobów unikać? Jaka kiełbasa na grilla będzie najlepsza? Podpowiadamy.
19.04.2023 | aktual.: 19.04.2023 08:27
Kiełbasa, którą chcemy przygotować na ruszcie, nie powinna należeć do tzw. kiełbas trwałych. Te zawierają do 36 proc. wody i zalicza się do nich kabanosy, salami oraz suchą myśliwską. To ze względu na to, że im mniej wody jest w kiełbasie, tym bardziej jest twarda, a po upieczeniu na grillu może się stać zbyt sucha.
Są również kiełbasy półtrwałe (polska, jałowcowa oraz krakowska.), zawierające od 36 a 56 proc. oraz nietrwałe, czyli o największej zawartości wody, sięgającej nawet 72 proc. W tej kategorii znajdują się m.in: kiełbasa śląska, biała i zwyczajna. Najlepszym wyborem na grilla będą więc kiełbasy nietrwałe lub półtrwałe. Warto jednak pamiętać też, że zbyt duża zawartość wody to ryzyko, że kiełbasa będzie gorsza w smaku.
Jaka kiełbasa jest najlepsza na grilla?
Stawiaj na produkt dobrej jakości. Zwracaj szczególną uwagę na zawartość mięsa w kiełbasie. Najlepsze wyroby mają od 60 do 95 proc. mięsa w składzie, natomiast w przypadku kiełbasy na grilla wystarczy, by mieściła się w tej dolnej granicy (60 proc.). Lista składników powinna być oczywiście jak najkrótsza i zawierać mięso, tłuszcz i przyprawy. Kiełbasa na grilla powinna mieć pewną zawartość tłuszczu, bo to właśnie w trakcie jego wytapiania powstaje charakterystyczny dla grilla aromat.
Czytaj etykiety - nie krępuj się pytać sprzedawcy o skład danego produktu. To ważne, ponieważ lwia część wyrobów zawiera: saletrę, białko sojowe oraz pszenne, a także glukozę (cukier), skrobię ziemniaczaną i glutaminian monosodowy (wzmacniacz smaku). Unikaj kiełbas o takim składzie. Dobrze jeśli osłonka jest naturalna i jadalna (z wieprzowego jelita). Na grillu najlepiej sprawdzają się kiełbasy średnio rozdrobnione, najlepiej wieprzowe.
Jak przygotować kiełbasę na grilla? W czym ją marynować?
Dobrej jakości kiełbasa tak naprawdę nie potrzebuje specjalnych "wzmacniaczy" smaku. Jeśli jednak chcesz urozmaicić jej smak, postaw na marynaty domowej roboty. Gotowe, zamarynowane już mięsa (zwłaszcza te z "grillem" w nazwie) są zazwyczaj słabej jakości. Jedną z najbardziej uniwersalnych marynat zrobisz z połączenia miodu, musztardy francuskiej, oliwy i ulubionych przypraw (oregano, papryka).
Kiełbasy nie trzeba też nacinać - tłuszcz w niej zawarty jest nośnikiem smaku. Nacinanie sprawia, że nadmiar tłuszczu łatwo wytapia się i grillowana kiełbasa może stać się zbyt sucha lub przypalona. Z drugiej strony, jeśli kiełbasa nie jest nacięta, łatwo pęka, co niszczy walory estetyczne. W przypadku tłustej kiełbasy, chcąc nieco ją "odchudzić", można delikatnie naciąć ją w kratkę bądź w skośne paski.