Sekret idealnej kiełbasy na grilla, niemal nikt nie wie, że tak można ją przyrządzić

Kiełbasa to mięso, które najczęściej rzucane jest na ruszt grilla. Zazwyczaj podajemy ją z dodatkiem musztardy, czy ketchupu. Jeśli jednak zależy ci na perfekcyjnym mięsie, wystarczy odpowiednio je przygotować przed obróbką termiczną. Poniżej przedstawiam sekret idealnej kiełbasy na grilla.

ObrazekPerfekcyjna kiełbasa na grilla, nie każdy zna jej sekret - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Idealna kiełbasa na grilla

Obrazek
Kiełbasa - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Ciepłe i słoneczne dni zachęcają do rozpalenia grilla. W związku z tym przygotowujemy różne rodzaje mięsa. Kiełbasa najczęściej króluje na naszym ruszcie. Podajemy ją z sosami i podpieczonym chlebkiem. Z reguły rzucamy ją bezpośrednio na grilla, bez uprzedniego przygotowania. Niektórzy nacinają mięso, inni natomiast uważają, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli jednak zależy ci na perfekcyjnej kiełbasie, warto przed obróbką termiczną, odpowiednio ją doprawić.

Sekret idealnej kiełbasy na grilla

Na wstępie należy zaznaczyć, że bardzo ważne jest, aby kiełbasa była dobrej jakości. W związku z tym warto czytać skład i kupować produkty w sprawdzonych sklepach mięsnych. Zazwyczaj na grilla wybieramy dosyć tłuste mięso.

Jeśli chcesz uzyskać perfekcyjną kiełbasę, warto ją odpowiednio doprawić. Najlepiej sprawdzi się tutaj majeranek, zioła prowansalskie czy przyprawa do grilla. Polecamy również natrzeć mięso czosnkiem. W ten sposób wzbogacisz jego smak i aromat.

Okazuje się, że niektórzy za pomocą strzykawki wypełniają kiełbasę sokiem jabłkowym. Niekiedy zamiast soku dodają piwa. Dzięki temu mięso jest wyjątkowo soczyste. Poza tym odznacza się rewelacyjnym aromatem i smakiem. W takiej sytuacji kiełbasa nie może być nacinana.

Jak nacinać kiełbasę?

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Wiele osób nacina kiełbasę przed grillowaniem. Jeśli mamy do czynienia z grubą kiełbaską, warto naciąć ją na wzór szachownicy. Nacięcia również nie powinny być głębokie. W przypadku mniejszej kiełbaski - najlepiej naciąć ją po skosie. Oznacza to, że za pomocą noża nacinamy proste paski oddalone od siebie o około 2 cm.

Niektórzy nie nacinają mięsa w ogóle. Uważają, że nie ma takiej potrzeby i obecność nacięć wpływa negatywnie na jakość potrawy.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym krok po kroku. Rewelacyjny pomysł na obiad.

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟