PrzepisPodaj zamiast mizerii. Przepyszny dodatek do obiadu i grillowanych dań

Podaj zamiast mizerii. Przepyszny dodatek do obiadu i grillowanych dań

Jest taki sos, który do grilla nadaje się jak nic innego. I nie mówimy wcale o ketchupie. Niektórzy zastępują nim mizerię, bo jest podobny w smaku i konsystencji. Domyślasz się już? Tak, chodzi oczywiście o tzatziki, które, podane obok karkówki i kiełbasy, dopełni grillowego szczęścia. Dziś chcemy ci pokazać sprawdzony przepis na to cudo.

tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva

20.04.2023 07:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tzatziki to sztandarowy dip kuchni greckiej, który Polacy pokochali jako formę dodatku do grillowanych dań. Nadaje im świeżości i lekkości, a ogórki w składzie przypominają nam uwielbianą przecież nad Wisłą mizerię. Czy może być lepiej? Cóż, nawet najlepsze tzatziki nie uratują źle przygotowanej i twardej jak podeszwy karkówki. Ale o tym już w innym artykule. 

tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva

Sos tzatziki przygotujesz w kilka minut, a kiedy raz go spróbujesz, to już nigdy nie przygotujesz grilla bez niego. Czy warto? To mało powiedziane; to absolutny must have! Nie zwlekajmy więc, bo kto wie, kiedy pokaże się słońce, a ty rzucisz się na odświeżenie rusztu i przygotowywanie wyżerki. Oto przepis.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie szczypty soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki lub bardzo drobno pokrój. Przełóż je do miski, oprósz niewielką ilością soli i odczekaj chwilę, aż puszczą nadmiar wody. Zebrany płyn odlej.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Jeśli jesteś fanem czosnkowych smaków, możesz dodać go więcej. Pamiętaj jednak, że nie wszyscy to lubią.
  3. Tak przygotowany czosnek przełóż do miski z ogórkami. Teraz dodaj do nich jogurt grecki i łyżkę oliwy z oliwek, a następnie dopraw szczyptą soli i wymieszaj.
  4. Na koniec do tzatziki dorzuć jeszcze posiekany koperek. Zostaw go też trochę na sam wierzch, do dekoracji. W końcu je się nie tylko ustami, ale i oczami. Smacznego!

Ten przepis z filmiku też na pewno ci się spodoba. Koniecznie obejrzyj!