PrzepisPodaj zamiast mizerii. Przepyszny dodatek do obiadu i grillowanych dań

Podaj zamiast mizerii. Przepyszny dodatek do obiadu i grillowanych dań

tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva
20.04.2023 07:33

Jest taki sos, który do grilla nadaje się jak nic innego. I nie mówimy wcale o ketchupie. Niektórzy zastępują nim mizerię, bo jest podobny w smaku i konsystencji. Domyślasz się już? Tak, chodzi oczywiście o tzatziki, które, podane obok karkówki i kiełbasy, dopełni grillowego szczęścia. Dziś chcemy ci pokazać sprawdzony przepis na to cudo.

Tzatziki to sztandarowy dip kuchni greckiej, który Polacy pokochali jako formę dodatku do grillowanych dań. Nadaje im świeżości i lekkości, a ogórki w składzie przypominają nam uwielbianą przecież nad Wisłą mizerię. Czy może być lepiej? Cóż, nawet najlepsze tzatziki nie uratują źle przygotowanej i twardej jak podeszwy karkówki. Ale o tym już w innym artykule. 

tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva

Sos tzatziki przygotujesz w kilka minut, a kiedy raz go spróbujesz, to już nigdy nie przygotujesz grilla bez niego. Czy warto? To mało powiedziane; to absolutny must have! Nie zwlekajmy więc, bo kto wie, kiedy pokaże się słońce, a ty rzucisz się na odświeżenie rusztu i przygotowywanie wyżerki. Oto przepis.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwie szczypty soli
  • 1 łyżka posiekanego koperku
tzatziki - Pyszności; foto: Canva
tzatziki - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i obierz. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki lub bardzo drobno pokrój. Przełóż je do miski, oprósz niewielką ilością soli i odczekaj chwilę, aż puszczą nadmiar wody. Zebrany płyn odlej.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Jeśli jesteś fanem czosnkowych smaków, możesz dodać go więcej. Pamiętaj jednak, że nie wszyscy to lubią.
  3. Tak przygotowany czosnek przełóż do miski z ogórkami. Teraz dodaj do nich jogurt grecki i łyżkę oliwy z oliwek, a następnie dopraw szczyptą soli i wymieszaj.
  4. Na koniec do tzatziki dorzuć jeszcze posiekany koperek. Zostaw go też trochę na sam wierzch, do dekoracji. W końcu je się nie tylko ustami, ale i oczami. Smacznego!

Ten przepis z filmiku też na pewno ci się spodoba. Koniecznie obejrzyj!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także