PoradyIdealnie miękka i soczysta karkówka z grilla. Już nigdy nie usmażysz twardej podeszwy

Idealnie miękka i soczysta karkówka z grilla. Już nigdy nie usmażysz twardej podeszwy

Idealnie miękka i soczysta karkówka z grilla. Już nigdy nie usmażysz twardej podeszwy
Paulina
12.08.2022 14:01

Sezon grillowy w pełni, więc wraz z nim grillowana karkówka, kurczak i kiełbaska. Na pewno nie raz się nam zdarzyło, że mięso było gumowe albo twarde. Jak temu zapobiec i co dodać do karkówki, żeby była miękka? Dodatek kilku składników do marynaty sprawi, że będzie idealna. Co się nam przyda? Na pewno masz te składniki w swojej kuchni.

Karkówka - Pyszności
Karkówka - Pyszności

Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?

Sól, ocet i sok z cytryny, trzy składniki, które sprawią, że karkówka rozpływa się w ustach i jest miękka. Ważna jest też ilość i długość przechowywania mięsa w tej marynacie. Wystarczy, że do szklanego pojemnika włożysz mięso, wlejesz mała ilość octu, łyżkę soku z cytryny i posól. Przetrzymanie mięso przez parę minut. Po tym czasie osusz mięso. Zamarynuj karkówkę w ulubionych przyprawach i odstaw na godzinę, aby nabrało odpowiedniego smaku i aromatu. Tak przygotowane mięso możesz układać na rozgrzany ruszt. Najlepiej piec je na aluminiowych tackach.

Obraz

Jak marynować karkówkę?

Gotowe marynaty z paczki to nie najlepsze rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej postawiać na własną autorską mieszankę i przygotować ją z różnych ziół. Dobrze sprawdzi się oregano, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany lub niedźwiedzi i papryk ostra, słodka lub chilli. Dodatkowo można dodać musztardę, ketchup i oliwę z oliwek. Oto nasz sposób na taką marynatę.

Składniki na marynatę do karkówki na grilla

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka suszonego oregano i tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie upiecz karkówkę. Tak przygotowaną marynatę możesz użyć nie tylko do karkówki. Drób zamarynowany w taki sposób będzie również bardzo dobrze smakował.

Obraz

Karkówka na grilla- z czym podawać?

Tak zamarynowana i upieczona karkówka bardzo dobrze smakuje w towarzystwie zielonej sałatki. Przygotuj sałatkę grecką i upiecz ziemniaki na grillu lub zrób grzanki czosnkowe. Dzięki temu masz smaczny i bardzo wartościowy posiłek.

Jeśli szukasz jeszcze innego pomysłu na karkówkę, podsyłamy nasz film:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także