Idealnie miękka i soczysta karkówka z grilla. Już nigdy nie usmażysz twardej podeszwy

Sezon grillowy w pełni, więc wraz z nim grillowana karkówka, kurczak i kiełbaska. Na pewno nie raz się nam zdarzyło, że mięso było gumowe albo twarde. Jak temu zapobiec i co dodać do karkówki, żeby była miękka? Dodatek kilku składników do marynaty sprawi, że będzie idealna. Co się nam przyda? Na pewno masz te składniki w swojej kuchni.


Karkówka – Pyszności;Foto: Pyszności
Co zrobić, żeby karkówka z grilla była miękka?
Sól, ocet i sok z cytryny, trzy składniki, które sprawią, że karkówka rozpływa się w ustach i jest miękka. Ważna jest też ilość i długość przechowywania mięsa w tej marynacie. Wystarczy, że do szklanego pojemnika włożysz mięso, wlejesz mała ilość octu, łyżkę soku z cytryny i posól. Przetrzymanie mięso przez parę minut. Po tym czasie osusz mięso. Zamarynuj karkówkę w ulubionych przyprawach i odstaw na godzinę, aby nabrało odpowiedniego smaku i aromatu. Tak przygotowane mięso możesz układać na rozgrzany ruszt. Najlepiej piec je na aluminiowych tackach.





Marynata do karkówki – Pyszności;Foto: Pyszności
Jak marynować karkówkę?
Gotowe marynaty z paczki to nie najlepsze rozwiązanie. Zdecydowanie lepiej postawiać na własną autorską mieszankę i przygotować ją z różnych ziół. Dobrze sprawdzi się oregano, rozmaryn, tymianek, czosnek granulowany lub niedźwiedzi i papryk ostra, słodka lub chilli. Dodatkowo można dodać musztardę, ketchup i oliwę z oliwek. Oto nasz sposób na taką marynatę.


Składniki na marynatę do karkówki na grilla
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki musztardy
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka suszonego oregano i tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki


Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie upiecz karkówkę. Tak przygotowaną marynatę możesz użyć nie tylko do karkówki. Drób zamarynowany w taki sposób będzie również bardzo dobrze smakował.



Karkówka na grilla – Pyszności ;Foto: Pyszności
Karkówka na grilla- z czym podawać?


Tak zamarynowana i upieczona karkówka bardzo dobrze smakuje w towarzystwie zielonej sałatki. Przygotuj sałatkę grecką i upiecz ziemniaki na grillu lub zrób grzanki czosnkowe. Dzięki temu masz smaczny i bardzo wartościowy posiłek.
Karkówkę możesz przygotować również poza grillem, piekąc ją w piekarniku.
Komentarze