Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla? Po skosie czy w kratkę?

Wiosna i lato to idealny czas na grilla. W pierwszej kolejności wrzucamy na ruszt kiełbasę. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla. Dzięki temu nasze danie będzie smakowało wybornie!

ObrazekJak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Sezon na grillowanie

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Nadchodzą coraz cieplejsze dni.  Chętnie spędzamy czas ze znajomymi bądź rodziną na świeżym powietrzu. W związku z tym to idealny moment na zrobienie grilla!

Najczęściej grillujemy kiełbasę. Smakuje rewelacyjnie polana musztardą czy ketchupem. Jednak przed wrzuceniem mięsa na ruszt, powinniśmy je odpowiednio naciąć. Czy wiesz jak to zrobić?

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Obrazek
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kiełbasę można naciąć na dwa różne sposoby. Obie metody są prawidłowe. Stosujemy je w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć. Poniżej tłumaczymy jak najlepiej naciąć kiełbasę na grilla.

  • Po skosie

Jeśli chcemy uzyskać soczystą, tłustą kiełbaskę, powinniśmy naciąć ją po skosie. Głębokość nacięcia nie powinna przekraczać 3 cm. W ten sposób najlepiej nacinać krótkie, niegrube kiełbaski.

  • Szachownica

Długie oraz grube kiełbaski powinniśmy nacinać w szachownicę. Dzięki temu danie nie będzie ociekać tłuszczem. Paski nacinamy z jednej strony po skosie, a następnie z drugiej. W ten sposób uzyskamy wzór szachownicy. Głębokość nacięcia powinna wynosić maksymalnie 3 cm.

Nacięte w ten sposób kiełbaski prezentują się wyjątkowo apetycznie. Nie tylko wyróżniają się pięknym wzorem, ale również idealnie podpieczoną skórką. Jest to związane z wytapianiem się tłuszczu z kiełbaski.

Czy zawsze trzeba nacinać kiełbasę?

Okazuje się, że nie każdy nacina kiełbasę. Niektórzy uważają, że nacięcia mogą  doprowadzić do wysuszenia się mięsa. W skutek tego nasze danie będzie wyjątkowo niesmaczne.

Jednak warto wiedzieć, że w takiej sytuacji mięso z łatwością może popękać. W konsekwencji wytopi się tłuszcz, a kiełbaska będzie wyglądać nieapetycznie. Lepiej w takim razie uprzednio ją naciąć.

Już wiesz jak prawidłowo nacinać kiełbasę. Pamiętaj, aby uprzednio zwrócić uwagę na wielkość oraz grubość produktu. Dzięki temu przygotujesz idealnie soczystą kiełbaskę!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować białą kiełbasę pod chrzanowym beszamelem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟