WAŻNE
TERAZ

Tusk po posiedzeniu w BBN. "Każdy, kto odważy się zaatakować Polskę"

Jak grillować karkówkę, żeby wyszła soczysta? Marynata zawsze musi zawierać ten składnik

Piękna pogoda zachęca do grillowania. W związku z tym czyścimy ruszt i kupujemy potrzebne produkty. Problem pojawia się, gdy nie wiemy jak prawidłowo przygotować mięso. Czy wiesz jak odpowiednio grillować karkówkę? Tak, żeby wyszła wyjątkowo soczysta. Jeśli chcesz uzyskać takie danie, sprawdź poniżej jak to zrobić.

ObrazekJak grillować karkówkę, żeby wyszła soczysta? - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Soczysta karkówka

Obrazek
Karkówka - Pyszności

Nieraz zdarzyło się nam przygotować wyjątkowo twardą i suchą karkówkę. Jeśli chcemy, aby nasze mięso było miękkie i soczyste, wystarczy je zamarynować. Na wstępie należy zaznaczyć, że karkówkę powinniśmy marynować minimum kilka godzin. Najlepiej wstawić mięso do marynaty na całą noc. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze danie wyjdzie idealnie.

W czym marynować karkówkę?

Obrazek
Mięso na grilu - Pyszności; Foto: Canva.com

Jest kilka podstawowych składników, które możemy dodać do marynaty. Następnie warto wzbogacić je przyprawami. Majeranek, rozmaryn, kolendra czy ziele laurowe nadadzą naszemu mięsu wyjątkowego aromatu. Poniżej przedstawiamy podstawowe produkty, na bazie których z łatwością przygotujemy marynatę:

  • Jogurt lub mleko

Marynowanie mięsa w jogurcie lub mleku, nada mu wyjątkowej soczystości i kruchości. Oprócz tego, podczas grillowania karkówka mniej się skurczy. Poza tym, składniki te wzbogacą jej smak i aromat.

  • Sok z cytryny lub ocet

Sok z cytryny i ocet ścinają białko. W konsekwencji mięso jest wyjątkowo miękkie. Warto pamiętać, aby nie dodawać za dużo tych składników do marynaty. W przeciwnym razie nasza karkówka będzie miała intensywny, kwaśny posmak.

  • Piwo

Alkohol taki jak piwo bardzo dobrze zmiękcza mięso. Dodatkowo nada mu wyjątkowego smaku oraz zapachu. Marynata na bazie piwaświetnie sprawdzi się z dodatkiem tymianku, liści laurowych oraz ziela angielskiego.

Oprócz tego nie należy zapominać o soli, która rewelacyjnie zmiękcza karkówkę i podkreśla jej smak. Niektórzy dodają do marynaty papaję. Owoce zawiera enzym - papainę. Składnik ten rozluźnia mięso, dzięki czemu jest ono wyjątkowo delikatne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować karkówkę przekładaną cebulą i ogórkami w musztardzie z ziemniaczanymi talarkami krok po kroku. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę