Pieczony kurczak z chrupiącą skórką skrada serca. Sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Chociaż mogłoby się wydawać, że udka z kurczaka to danie dość oklepane, to wyjątkowa marynata odmieni ich smak i sprawi, że skórka będzie chrupała aż miło. To najlepszy przepis na szybki obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórkąCytrynowy kurczak z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Marynata to najlepszy sposób na nadanie kruchości i smaku przygotowywanemu mięsu. W tym wydaniu ma ona cytrusowe aromaty, które dodają świeżości i lekkości, ale nie dominują delikatnych udek. Dodatek jogurtu sprawia, że udka stają się idealnie soczyste i miękkie po upieczeniu. Do tego chrupiąca skórka i idealne mięso na obiad jest już gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Marynata do mięsa

Dodatek jogurtu lub maślanki to znany w wielu krajach patent na marynatę. Jogurt zawiera kwas mlekowy, który pomaga rozbić włókna. Dzięki temu mięso jest idealnie kruche i soczyste. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z ulubionymi przyprawami, zanurzyć mięso i odstawić, aby przeszło smakiem.

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką

W tej marynacie nie tylko jogurt odgrywa ważną rolę, ale również dodatek cytryny. W połączeniu z oregano daje wyjątkowy smak i sprawia, że ten przepis na udka z kurczaka pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso przełóż do miski i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Uważaj, aby nie wpadły do środka pestki. Następnie dodaj jogurt grecki, oliwę z oliwek, suszone oregano, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do marynowania na minimum godzinę.

Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż zamarynowane mięso do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Pod koniec pieczenia możesz włączyć opcję "grill" i dopiec 10 minut kurczaka, aby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.

Udka w marynacie
Udka w marynacie © Pyszności

Krok 3. Gotowe mięso przełóż na talerz i podaj z ulubioną sałatką. Dobrze smakować będzie w towarzystwie ziemniaków, frytek czy też kaszy i ryżu. Smacznego!

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką
Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej