Pieczony kurczak z chrupiącą skórką skrada serca. Sekret tkwi w wyjątkowej marynacie

Chociaż mogłoby się wydawać, że udka z kurczaka to danie dość oklepane, to wyjątkowa marynata odmieni ich smak i sprawi, że skórka będzie chrupała aż miło. To najlepszy przepis na szybki obiad zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórkąCytrynowy kurczak z chrupiącą skórką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Marynata to najlepszy sposób na nadanie kruchości i smaku przygotowywanemu mięsu. W tym wydaniu ma ona cytrusowe aromaty, które dodają świeżości i lekkości, ale nie dominują delikatnych udek. Dodatek jogurtu sprawia, że udka stają się idealnie soczyste i miękkie po upieczeniu. Do tego chrupiąca skórka i idealne mięso na obiad jest już gotowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z cytrynową nutą. Soczysty z chrupiącą skórką

Marynata do mięsa

Dodatek jogurtu lub maślanki to znany w wielu krajach patent na marynatę. Jogurt zawiera kwas mlekowy, który pomaga rozbić włókna. Dzięki temu mięso jest idealnie kruche i soczyste. Wystarczy połączyć jogurt naturalny z ulubionymi przyprawami, zanurzyć mięso i odstawić, aby przeszło smakiem.

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką

W tej marynacie nie tylko jogurt odgrywa ważną rolę, ale również dodatek cytryny. W połączeniu z oregano daje wyjątkowy smak i sprawia, że ten przepis na udka z kurczaka pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso przełóż do miski i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Uważaj, aby nie wpadły do środka pestki. Następnie dodaj jogurt grecki, oliwę z oliwek, suszone oregano, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do marynowania na minimum godzinę.

Marynowanie mięsa
Marynowanie mięsa © Pyszności

Krok 2. Po tym czasie przełóż zamarynowane mięso do żaroodpornego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut.

Pod koniec pieczenia możesz włączyć opcję "grill" i dopiec 10 minut kurczaka, aby skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.

Udka w marynacie
Udka w marynacie © Pyszności

Krok 3. Gotowe mięso przełóż na talerz i podaj z ulubioną sałatką. Dobrze smakować będzie w towarzystwie ziemniaków, frytek czy też kaszy i ryżu. Smacznego!

Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką
Cytrynowy kurczak z chrupiącą skórką © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza