Teściowa co roku robi na imieniny sałatkę bankietową. Wyprosiłem przepis, bo jest przepyszna

Szukasz sprawdzonego przepisu na sałatkę, która zachwyci wszystkich gości? Klasyczna sałatka bankietowa to prawdziwy hit każdej imprezy. Jest sycąca, aromatyczna i niezwykle łatwa w przygotowaniu.

Teściowa co roku robi na imieniny sałatkę bankietową. Wyprosiłem przepis, bo jest przepysznaTeściowa co roku robi na imieniny sałatkę bankietową. Wyprosiłem przepis, bo jest przepyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sałatka bankietowa to danie, które zaskakuje swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Jest szybka do przygotowania, a jednocześnie pełna wyrazistych smaków, dzięki czemu idealnie sprawdza się na różne okazje – od szybkiej kolacji po eleganckie przyjęcia. Moja teściowa co roku przygotowuje ją na swoje imieniny, a ja w końcu wyprosiłem przepis, który teraz pragnę się z wami podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla wrzucam owoc i podaję na obiad. Steki w tym wydaniu zrobią furorę

Przepis na tradycyjną sałatkę bankietową

Sałatka bankietowa to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujemy szybkiego, a zarazem efektownego dania. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut, a składniki są łatwo dostępne. Podstawą sałatki jest sypki ryż, który doskonale komponuje się z resztą składników, tworząc spójną całość.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego ryżu,
  • 2 marchewki,
  • 100 g selera naciowego,
  • 150 g groszku konserwowego lub kukurydzy,
  • pęczek szczypiorku,
  • 150 g korniszonów,
  • 100 g marynowanych grzybków,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj warzywa: Ugotowany ryż odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Marchewkę, seler naciowy i korniszony pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek posiekaj.
  2. Przygotuj sos: W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i cukier. Dopraw do smaku.
  3. Połącz składniki: Do miski z ryżem dodaj pokrojone warzywa, groszek lub kukurydzę, grzybki i szczypiorek. Zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
  4. Chłodzenie: Gotową sałatkę przełóż do naczynia i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

Sałatka bankietowa, którą co roku przygotowuje moja teściowa, stała się ulubionym daniem naszej rodziny. Wyprosiłem przepis, aby móc dzielić się nim z innymi. Teraz i ty możesz cieszyć się tym pysznym i prostym daniem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej