Szybka tortilla śniadaniowa z mozzarellą i pomidorami. Prosty przepis na danie z patelni
Tortilla śniadaniowa z jajkiem, mozzarellą i pomidorami to idealne rozpoczęcie dnia. Jak przygotować szybkie śniadanie? Przepis krok po kroku.
07.02.2022 | aktual.: 14.02.2022 16:36
Tortilla śniadaniowa- jak przygotować? Jakie składniki?
Czasami brakuje nam rano czasu na wymyślanie śniadań, a zwykłe kanapki nieco się znudziły.
Nie inaczej było i w przypadku dzisiejszego przepisu, który na pewno przyda się w środku zapracowanego tygodnia - czy to w roli ekspresowego śniadania dla całej rodziny, czy też szybkiej kolacji na ciepło. Już za moment wspólnie przygotujemy pyszny posiłek prosto z patelni. Będzie to genialna tortilla z jajeczną wkładką, pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą oraz świeżą bazylią. Brzmi ciekawie prawda?
Uwierz nam na słowo, to dopiero początek. Zarówno bardzo prosty proces przygotowania, ciekawa kombinacja smakowa, jak i fajnie prezentujący się efekt końcowy sprawią, że zakochasz się w składanej tortilli w mgnieniu oka! Z nami było tak samo :)
Składniki
Składniki
- 2 tortille
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mozzarelli
- 4 pomidorki koktajlowe
- 6 listków świeżej bazylii
- 2-3 mini kuleczki mozzarelli
Przygotowanie składników
Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania składników.
W tym celu podziel na pół pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę w wydaniu mini. Przygotuj również listki świeżej bazylii, myjąc i osuszając je przy pomocy ręcznika kuchennego lub ściereczki kuchennej. Nie zapomnij również o jajkach, rozbij je w małej misce i roztrzep przy pomocy widelca. Miks jajeczny możesz doprawić przy pomocy ulubionych przypraw. My postawiliśmy w tym przypadku na klasykę - sól oraz pieprz.
Na koniec ułóż na blacie kuchennym placki tortilli i delikatnie zwilż je wodą przy pomocy pędzelka kuchennego z obu stron.
Przygotowanie tortilli
Ułóż tortillę na suchej patelni. Nie potrzebujesz ani kropli oleju, oliwy, czy kawałka masła.
Bezpośrednio na tortilli rozprowadź roztrzepane jajka. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie dodać zbyt dużo składnika.
Najlepiej wylać część jajecznej mieszanki na środku tortilli i przy pomocy pędzelka rozprowadzić ją na całej powierzchni pszennego placka. Na koniec dodaj żółty ser i smaż tortillę ok. 5 minut.
Po tym czasie przełóż tortillę na drugą stronę. Ułóż na środku pszennego placka kawałki pomidorków koktajlowych, kawałki mozzarelli oraz świeże liście bazylii. Dookoła składników możesz rozsypać dodatkową ilość żółtego sera. W końcu żółtego sera nigdy za wiele :)
Złożenie i podanie
Po 5 minutach zacznij składać tortillę do środka.
Przy pomocy kuchennej łopatki złóż po kolei brzegi, które znajdują się na przeciwko. Powtórz cały proces i to wszystko! W rezultacie powinnaś otrzymać kształt małego kwadratu.
Przed podaniem podziel go na pół. Dodatkowo możesz udekorować gotowe danie przy pomocy świeżej bazylii. Pamiętaj, aby tortillę serwować od razu po przygotowaniu. Na ciepło będzie smakować najlepiej!
Więcej pomysłów na pyszne posiłki czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam całą masę ciekawych przepisów kulinarnych, które na pewno na stałe zadomowią się w Twoim menu.