Nie doceniamy jej właściwości. Zbija cukier i pomaga schudnąć

Kozieradka, znana również jako fenegryka lub greckie siano, jest przyprawą o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć często pomijana na półce z przyprawami, warto zwrócić na nią uwagę. Może wspomagać trawienie, regulować poziom cukru we krwi i pomagać w odchudzaniu.

Niedoceniamy jej właściwości. Zbija cukier i pomaga schudnąćNiedoceniamy jej właściwości. Zbija cukier i pomaga schudnąć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wśród licznych przypraw ukrytych w kuchennych szafkach znajduje się prawdziwy skarb, który często pozostaje niezauważony i niedoceniany. Kozieradka – bo o niej mowa – to niepozorne nasiona, które od wieków wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Choć kojarzy się głównie z kuchnią orientalną oraz daniami śródziemnomorskimi, jej potencjał jest o wiele większy. Oprócz dodawania głębi smaku potrawom ma niezwykłe właściwości zdrowotne, które mogą przynieść ulgę przy wielu dolegliwościach, takich jak problemy z cukrem we krwi, niestrawnością czy nadwagą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zbiera jagody przez 6 godzin i sprzedaje za kilka złotych. Ostrzega innych przed wysokimi mandatami

Kozieradka - dawno zapomniana przyprawa

Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L.) to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych, której nasiona od wieków wykorzystywane są zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Przez stulecia uważana była za skarb wśród przypraw, jednak dzisiaj zbyt często leży zapomniana w kuchennych szafkach. Ta niepozorna roślina ma jednak wiele do zaoferowania.

Znana jest pod wieloma nazwami, takimi jak boża trawka, greckie siano, a nawet grecki jaskier. W naturalnym środowisku rośnie w rejonach Morza Śródziemnego, ale w Polsce uprawiana jest głównie jako roślina paszowa. Kozieradka skrywa w sobie smak i zdrowotne właściwości, których docenia się na całym świecie.

Właściwości zdrowotne kozieradki

Kozieradka znalazła szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Jej prozdrowotne działanie było znane już w czasach antycznych, kiedy to Egipcjanie, Grecy i Rzymianie stosowali ją do leczenia różnorodnych schorzeń i dolegliwości. W tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie – również pełniła istotną rolę.

Jej nasiona mają bogaty skład chemiczny: flawonoidy, związki śluzowe, sterole, saponiny, alkaloidy oraz witaminy B1 i B3. Znajdziemy tam także minerały takie jak żelazo, fosfor, wapń, potas oraz aminokwasy. Te cudowne ziarna pomagają obniżać poziom cukru we krwi, regulując pracę gospodarki lipidowej. Obniżają też stężenie "złego" cholesterolu i jednocześnie zwiększają stężenie "dobrego" cholesterolu.

Kozieradka a odchudzanie – jak działa?

Kozieradka może być również pomocna w procesie odchudzania. Zawarty w niej błonnik pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i hamując apetyt. Dzięki temu spożywamy mniej kalorii i łatwiej utrzymujemy zdrową wagę. Ponadto, kozieradka przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do skuteczniejszego spalania tłuszczu.

Jak stosować kozieradkę?

Kozieradkę można stosować na wiele sposobów:

  • Nasiona: Całe nasiona można dodawać do zup, curry, gulaszy i innych potraw.
  • Mąka z kozieradki: Można ją dodać do wypieków, naleśników lub zagęścić nią zupy.
  • Napar: Napar z kozieradki można pić jako samodzielny napój lub dodawać do herbat.
  • Suplementy: Kozieradkę można znaleźć w postaci kapsułek lub tabletek.

Chociaż kozieradka jest ogólnie bezpieczna, przed rozpoczęciem stosowania warto skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki obniżające poziom cukru we krwi lub jesteś w ciąży, lub karmisz piersią.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej