Surówka z brokułu w 10 minut. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu

Plan na drugie danie już jest, tylko co z surówką... Była już z marchewki, pora, buraków. Może tym razem sięgniesz po brokuły? Kojarzą się z cięższymi sałatkami z majonezem, ale można je też przygotować w lżejszej wersji. W dodatku zajmie ci to tylko chwilę.

BrokułyBrokuły są świetne do szybkiej surówki.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Kanawa_Studio
Dorota Gepert

Brokuły należą do tej samej rodziny, co kalafior, kapusta oraz brukselka. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "brachium", co oznacza gałąź i odnosi się do rozgałęzionej formy ich kwiatostanów. Z brokułów, podobnie jak w przypadku kalafiora jemy kwiaty i poprzedzające je łodygi. Mają one dość konkretny smak i mogłoby wydawać się, że zdominują smak mięsa. Nic bardziej mylnego. Wszystko zależy od ich przygotowania.

Krótka obróbka

Najczęstszy błąd, jaki popełniamy przy przygotowywaniu brokułów to ich nadmierne rozgotowywanie. Tracą wtedy intensywny kolor, smak i większość składników odżywczych. Tymczasem można je jeść nawet na surowo, albo po prostu krótko gotować na parze czy zblanszować. W takiej formie będą najlepsze do surówki do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Dwie metody

Zanim zaczniesz przygotowywać surówką, umyj brokuł w zimnej wodzie. Potem podziel go na różyczki. Niewielką ilość wody zagotuj w garnku i umieść na nim sitko. Wrzuć na nie brokuła. Ważne, by woda go nie dotykała. Po 4-6 minutach warzywa będą gotowe. Druga metoda to blanszowanie. Zagotuj wodę w dużym garnku i umieść w nim różyczki brokułów na 2-3 minuty. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i natychmiast przekładaj do lodowatej wody. Wystarczy chwila, gotowanie zostaje nagle przerwane, a brokuły zachowują chrupkość i piękny kolor.

Szybka surówka do obiadu

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 garść orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz, sól, czosnek do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł podziel na różyczki, a potem zblanszuj lub ugotuj na parze. Ostudź.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj warzywa i dodaj orzeszki.
  3. Z oliwy i soku z cytryny przygotuj sos. Przypraw go do smaku sola i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska