Surówka z brokułu w 10 minut. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu
Plan na drugie danie już jest, tylko co z surówką... Była już z marchewki, pora, buraków. Może tym razem sięgniesz po brokuły? Kojarzą się z cięższymi sałatkami z majonezem, ale można je też przygotować w lżejszej wersji. W dodatku zajmie ci to tylko chwilę.
28.04.2024 14:07
Brokuły należą do tej samej rodziny, co kalafior, kapusta oraz brukselka. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "brachium", co oznacza gałąź i odnosi się do rozgałęzionej formy ich kwiatostanów. Z brokułów, podobnie jak w przypadku kalafiora jemy kwiaty i poprzedzające je łodygi. Mają one dość konkretny smak i mogłoby wydawać się, że zdominują smak mięsa. Nic bardziej mylnego. Wszystko zależy od ich przygotowania.
Krótka obróbka
Najczęstszy błąd, jaki popełniamy przy przygotowywaniu brokułów to ich nadmierne rozgotowywanie. Tracą wtedy intensywny kolor, smak i większość składników odżywczych. Tymczasem można je jeść nawet na surowo, albo po prostu krótko gotować na parze czy zblanszować. W takiej formie będą najlepsze do surówki do obiadu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dwie metody
Zanim zaczniesz przygotowywać surówką, umyj brokuł w zimnej wodzie. Potem podziel go na różyczki. Niewielką ilość wody zagotuj w garnku i umieść na nim sitko. Wrzuć na nie brokuła. Ważne, by woda go nie dotykała. Po 4-6 minutach warzywa będą gotowe. Druga metoda to blanszowanie. Zagotuj wodę w dużym garnku i umieść w nim różyczki brokułów na 2-3 minuty. Następnie wyławiaj je łyżką cedzakową i natychmiast przekładaj do lodowatej wody. Wystarczy chwila, gotowanie zostaje nagle przerwane, a brokuły zachowują chrupkość i piękny kolor.
Szybka surówka do obiadu
Składniki:
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 1 garść orzeszków ziemnych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz, sól, czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
- Brokuł podziel na różyczki, a potem zblanszuj lub ugotuj na parze. Ostudź.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj warzywa i dodaj orzeszki.
- Z oliwy i soku z cytryny przygotuj sos. Przypraw go do smaku sola i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.