Spróbowałam klusek wołyńskich i przepadłam. Są sto razy smaczniejsze od tradycyjnych

Na kluski nigdy chętnych nie brakuje. W szczególności, gdy są tak smaczne jak wołyńskie. Taki obiad przygotujesz w mgnieniu oka, a do tego nikt nie odejdzie głodny od stołu.

Kluski wołyńskieKluski wołyńskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kluski wołyńskie to regionalne danie, wywodzące się z Wołynia, krainy historycznej leżącej obecnie na terenie Ukrainy, Polski i Białorusi. Nie były to bogate regiony, więc i kuchnia była prosta i tania. Widać to w tym przepisie, gdzie podstawą jest twaróg, mąka gryczana, mleko oraz jajka. Te kilka prostych składników pozwala uzyskać nie tylko sycące, ale przede wszystkim bardzo smaczne danie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zanim trafisz na targu na polskie truskawki, wypróbuj przepis na Truskawkową Piankę

Kluski wołyńskie

Twarogowe kluski z mąki gryczanej to danie, które zdecydowanie warto przywrócić na stoły. Są bardzo proste w przygotowaniu, kosztują niedużo, a smakiem potrafią oczarować każde pokolenie.

Kluski wołyńskie
Kluski wołyńskie © Adobe Stock | " Darius Dzinnik"

To przepis, który można dopasować do swoich własnych preferencji. Najlepiej smakują na słono, z podsmażoną cebulką, boczkiem, sosem grzybowym lub kwaśną śmietaną. Możesz je jednak podać także na słodko, np. z owocami i śmietaną, polane masłem i posypane cukrem.

Składniki:

  • 250 g mąki gryczanej,
  • 300-400 g półtłustego twarogu,
  • 4 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej mleko i zagotuj. Dodaj masło oraz sól i wymieszaj, aż się rozpuszczą.
  2. Stopniowo dosypuj mąkę pszenną, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita. Gdy zacznie odchodzić od garnka, zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  3. Twaróg zmiel w maszynce albo dokładnie rozdrobnij widelcem i dodaj do masy.
  4. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  5. Żółtka dodaj do masy na kluski wołyńskie i dokładnie wymieszaj.
  6. Ostrożnie dodaj białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Nie rób tego za mocno, aby nie stracić puszystości.
  7. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju.
  8. Zamocz łyżkę w gorącej wodzie i formuj kluski, wrzucając je do wrzątku.
  9. Gotuj przez 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Konsystencja ciasta może się nieco różnić w zależności od wilgotności twarogu. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę więcej mąki gryczanej. Najlepiej smakują na ciepło. Smacznego!

Jak zrobić mąkę gryczaną?

Jeśli w sklepie nie znajdziesz mąki gryczanej, nic straconego. Możesz przygotować ją bez większych problemów w swojej kuchni. Wsyp kaszę gryczaną do kielicha blendera i miksuj na wysokich obrotach przez około 30 sekund do kilku minut, aż uzyskasz konsystencję drobnego pyłu. Czas mielenia zależy od mocy blendera. Mniejsze porcje kaszy możesz zmielić w młynku do kawy. Miel partiami, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej