Wystarczy dodać 3 łyżki do ciasta. Kopytka wyjdą smaczniejsze niż w barze mlecznym
Kopytka, te ziemniaczane kluski, to klasyk polskiej kuchni, który kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Aby jednak nadać im wyjątkowego charakteru i sprawić, by smakowały lepiej niż w najlepszym barze mlecznym, wystarczy dodać jeden magiczny składnik. Kopytka z parmezanem, bo o nich mowa, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Jeśli kochasz tradycyjne polskie kopytka, ale chcesz nadać im wyjątkowego smaku i aksamitnej konsystencji, mamy dla ciebie prosty trik. Dodatek zaledwie trzech łyżek tartego parmezanu sprawi, że będą jeszcze bardziej aromatyczne i delikatne. To sprawdzony sposób na wzbogacenie tego klasycznego dania, które dzięki dodatkowi sera zyska nowy wymiar smaku. Dowiedz się, jak przygotować idealne kopytka z parmezanem i podać je w najlepszy możliwy sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Kopytka z parmezanem – idealny sposób na wykorzystanie ziemniaków
Ziemniaczane kluski to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzą. Można je podawać jako dodatek do mięsnych potraw lub same. Najlepsze są oczywiście te domowe, przygotowane z wysokiej jakości składników. Aby kopytka wyszły naprawdę smaczne, warto użyć ziemniaków z poprzedniego dnia – są one bardziej zwarte, co sprawia, że ciasto będzie miało lepszą konsystencję. Sekretem idealnych kopytek jest jednak nie tylko odpowiednia obróbka ziemniaków, ale także dodatek aromatycznego sera. Parmezan nie tylko wzbogaca smak, ale również sprawia, że kluski są bardziej sprężyste i delikatne.
Jak przygotować domowe kopytka z parmezanem?
Przygotowanie tego dania jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, by stworzyć kluski o niepowtarzalnym smaku.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki tartego parmezanu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę.
- Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, parmezan i sól.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj wałki, pokrój na kluski.
- Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Kopytka z parmezanem – uniwersalne danie na każdą okazję
Kopytka z parmezanem to danie, które sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie. Doskonale smakują z sosami, mięsem, a także okraszone skwarkami lub bułką tartą. Ich uniwersalność sprawia, że każdy znajdzie swój ulubiony sposób na ich podanie.