Ekspresowe placuszki na śniadanie. Zamiast sypać mąkę do ciasta, sięgam po lepszy składnik
Lubisz placki, ale chciałbyś przygotować je w zdrowszej wersji? Wcale nie musisz dodawać do nich mąki pszennej ani cukru. Te składniki naprawdę łatwo można zastąpić.
Placki czy naleśniki często klasyfikujemy jako dania mączne. Rzeczywiście, tradycyjne przepisy bazują na mące. Jednak okazuje się, że jest coraz więcej dla niej alternatyw. Jedną z nich są płatki owsiane. Natomiast cukier można zastąpić zmiksowanymi owocami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Zdrowsza wersja placków na śniadanie
Ograniczasz mąkę i cukier, więc placki na śniadanie nie są dla ciebie? Niekoniecznie. Wystarczy, że postawisz na alternatywny przepis. Po pierwsze warto sięgnąć po płatki owsiane, które świetnie zagęszczą masę i zastąpią mąkę. To produkt często polecany przez dietetyków. Płatki są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu dostarczają energii na cały poranek, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Do placków można użyć płatków błyskawicznych, które należy zmielić w blenderze.
Wykorzystaj banany
A co zamiast cukru? Sprawdzą się zmiksowane banany. Te owoce mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a do tego zawierają także witaminy i błonnik. Dzięki nim placki zyskują także przyjemny posmak. Te proste śniadaniowe placki to także dobry sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych owoców.
Placki owsiano-bananowe
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych (najlepiej użyć błyskawicznych),
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka (opcjonalnie napoju roślinnego),
- cynamon lub przyprawa piernikowa do smaku,
- rodzynki, żurawina, orzechy do smaku,
- olej do smażenia.
- jogurt naturalny i sezonowe owoce do podania.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane zmiksuj w blenderze.
- Banany rozgnieć widelcem, a potem połącz z jajkami, przyprawami oraz drobno pokrojonymi dodatkami. Wszystkie składniki wymieszaj.
- Następnie dosyp zmielone płatki owsiane. Ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie przyrumienione.
- Placki podawaj z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi. Smakują na ciepło i na zimno.