Ekspresowe placuszki na śniadanie. Zamiast sypać mąkę do ciasta, sięgam po lepszy składnik

Lubisz placki, ale chciałbyś przygotować je w zdrowszej wersji? Wcale nie musisz dodawać do nich mąki pszennej ani cukru. Te składniki naprawdę łatwo można zastąpić.

PlacuszkiPlacki bez mąki? To możliwe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Placki czy naleśniki często klasyfikujemy jako dania mączne. Rzeczywiście, tradycyjne przepisy bazują na mące. Jednak okazuje się, że jest coraz więcej dla niej alternatyw. Jedną z nich są płatki owsiane. Natomiast cukier można zastąpić zmiksowanymi owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zdrowsza wersja placków na śniadanie

Ograniczasz mąkę i cukier, więc placki na śniadanie nie są dla ciebie? Niekoniecznie. Wystarczy, że postawisz na alternatywny przepis. Po pierwsze warto sięgnąć po płatki owsiane, które świetnie zagęszczą masę i zastąpią mąkę. To produkt często polecany przez dietetyków. Płatki są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu dostarczają energii na cały poranek, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Do placków można użyć płatków błyskawicznych, które należy zmielić w blenderze.

Wykorzystaj banany

A co zamiast cukru? Sprawdzą się zmiksowane banany. Te owoce mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a do tego zawierają także witaminy i błonnik. Dzięki nim placki zyskują także przyjemny posmak. Te proste śniadaniowe placki to także dobry sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych owoców.

Placki owsiano-bananowe

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych (najlepiej użyć błyskawicznych),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie napoju roślinnego),
  • cynamon lub przyprawa piernikowa do smaku,
  • rodzynki, żurawina, orzechy do smaku,
  • olej do smażenia.
  • jogurt naturalny i sezonowe owoce do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze.
  2. Banany rozgnieć widelcem, a potem połącz z jajkami, przyprawami oraz drobno pokrojonymi dodatkami. Wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Następnie dosyp zmielone płatki owsiane. Ciasto powinno być dość gęste.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie przyrumienione.
  5. Placki podawaj z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi. Smakują na ciepło i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie