Ekspresowe placuszki na śniadanie. Zamiast sypać mąkę do ciasta, sięgam po lepszy składnik

Lubisz placki, ale chciałbyś przygotować je w zdrowszej wersji? Wcale nie musisz dodawać do nich mąki pszennej ani cukru. Te składniki naprawdę łatwo można zastąpić.

PlacuszkiPlacki bez mąki? To możliwe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki czy naleśniki często klasyfikujemy jako dania mączne. Rzeczywiście, tradycyjne przepisy bazują na mące. Jednak okazuje się, że jest coraz więcej dla niej alternatyw. Jedną z nich są płatki owsiane. Natomiast cukier można zastąpić zmiksowanymi owocami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Koreańskie placuszki warzywne. Sprawdzą się na obiad lub kolację

Zdrowsza wersja placków na śniadanie

Ograniczasz mąkę i cukier, więc placki na śniadanie nie są dla ciebie? Niekoniecznie. Wystarczy, że postawisz na alternatywny przepis. Po pierwsze warto sięgnąć po płatki owsiane, które świetnie zagęszczą masę i zastąpią mąkę. To produkt często polecany przez dietetyków. Płatki są bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak magnez, żelazo i cynk. Dzięki temu dostarczają energii na cały poranek, zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Do placków można użyć płatków błyskawicznych, które należy zmielić w blenderze.

Wykorzystaj banany

A co zamiast cukru? Sprawdzą się zmiksowane banany. Te owoce mają mnóstwo naturalnej słodyczy, a do tego zawierają także witaminy i błonnik. Dzięki nim placki zyskują także przyjemny posmak. Te proste śniadaniowe placki to także dobry sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych owoców.

Placki owsiano-bananowe

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych (najlepiej użyć błyskawicznych),
  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka (opcjonalnie napoju roślinnego),
  • cynamon lub przyprawa piernikowa do smaku,
  • rodzynki, żurawina, orzechy do smaku,
  • olej do smażenia.
  • jogurt naturalny i sezonowe owoce do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane zmiksuj w blenderze.
  2. Banany rozgnieć widelcem, a potem połącz z jajkami, przyprawami oraz drobno pokrojonymi dodatkami. Wszystkie składniki wymieszaj.
  3. Następnie dosyp zmielone płatki owsiane. Ciasto powinno być dość gęste.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placki po 3 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie przyrumienione.
  5. Placki podawaj z jogurtem naturalnym i owocami sezonowymi. Smakują na ciepło i na zimno.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej