W sklepie je omijamy, myśląc, że nie są zdrowe. Mają dużo błonnika, więc jedz na śniadanie

Omijamy je w sklepie, pomijamy w swoich posiłkach i niestety wciąż ich po prostu nie doceniamy. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że te niepozorne "odpady" z procesu produkcji zbóż kryją w sobie bogactwo błonnika, witamin i minerałów. To nie jedyne powody, by sięgnąć po otręby.

Czy warto jeść otręby pszenne?Czy warto jeść otręby pszenne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Staramy się, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło witamin, błonnika, minerałów. Dlatego stawiamy na świeże owoce i warzywa. Tymczasem zapominamy o produkcie, który można mieć zawsze w kuchennej szafce. Jest znacznie tańszy i zawiera właśnie te substancje odżywcze, o które nam chodzi, czyli witaminy, błonnik i minerały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Jakie otręby wybrać?

Otręby pszenne powstają podczas przemiału pszenicy na mąkę. Składają się na nie przede wszystkim zewnętrzne warstwy ziarna. Mogą mieć różny skład, grubość i teksturę, w zależności od techniki mielenia. Najlepiej wybierać otręby bez dodatków, ekologiczne. Oprócz otrębów pszennych są także owsiane, orkiszowe czy kukurydziane. Zalecana dawka to 2-3 łyżki dziennie, ale najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo.

Bogaty skład otrębów

Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość błonnika. Dlatego działają oczyszczająco, usuwają z jelit toksyny i resztki pokarmowe. To sprawia, że lepiej funkcjonuje układ pokarmowy. Są szczególnie polecane podczas odchudzania, bo zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości.

W ich składzie są też witaminy z grupy B, witamina A, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, fosfor, jod, mangan czy selen oraz naturalne przeciwutleniacze (kwas fitynowy, fitoestrogeny). Dzięki temu otręby pszenne dobrze działają na układ odpornościowy, układ nerwowy czy zdrowie kości. Ich regularne spożywanie może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Jak jeść otręby?

Wprowadzenie otrębów do codziennych posiłków jest proste. Można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, a także wykorzystywać jako składnik wypieków czy dań wytrawnych. Ich neutralny smak sprawia, że pasują do wielu potraw.

Ciasteczka na bazie otrębów

Składniki:

  • 2 szklanki otrębów pszennych,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • rodzynki lub żurawina do smaku,
  • drobno pokrojone orzechy do smaku,
  • nasiona słonecznika do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Roztrzep jajka, połącz je z miodem i mlekiem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj masę.
  3. Dodaj do masy wybrane bakalie. Formuj z niej ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka piecz w rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie