W sklepie je omijamy, myśląc, że nie są zdrowe. Mają dużo błonnika, więc jedz na śniadanie

Omijamy je w sklepie, pomijamy w swoich posiłkach i niestety wciąż ich po prostu nie doceniamy. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że te niepozorne "odpady" z procesu produkcji zbóż kryją w sobie bogactwo błonnika, witamin i minerałów. To nie jedyne powody, by sięgnąć po otręby.

Czy warto jeść otręby pszenne?Czy warto jeść otręby pszenne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Staramy się, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło witamin, błonnika, minerałów. Dlatego stawiamy na świeże owoce i warzywa. Tymczasem zapominamy o produkcie, który można mieć zawsze w kuchennej szafce. Jest znacznie tańszy i zawiera właśnie te substancje odżywcze, o które nam chodzi, czyli witaminy, błonnik i minerały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!

Jakie otręby wybrać?

Otręby pszenne powstają podczas przemiału pszenicy na mąkę. Składają się na nie przede wszystkim zewnętrzne warstwy ziarna. Mogą mieć różny skład, grubość i teksturę, w zależności od techniki mielenia. Najlepiej wybierać otręby bez dodatków, ekologiczne. Oprócz otrębów pszennych są także owsiane, orkiszowe czy kukurydziane. Zalecana dawka to 2-3 łyżki dziennie, ale najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo.

Bogaty skład otrębów

Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość błonnika. Dlatego działają oczyszczająco, usuwają z jelit toksyny i resztki pokarmowe. To sprawia, że lepiej funkcjonuje układ pokarmowy. Są szczególnie polecane podczas odchudzania, bo zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości.

W ich składzie są też witaminy z grupy B, witamina A, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, fosfor, jod, mangan czy selen oraz naturalne przeciwutleniacze (kwas fitynowy, fitoestrogeny). Dzięki temu otręby pszenne dobrze działają na układ odpornościowy, układ nerwowy czy zdrowie kości. Ich regularne spożywanie może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Jak jeść otręby?

Wprowadzenie otrębów do codziennych posiłków jest proste. Można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, a także wykorzystywać jako składnik wypieków czy dań wytrawnych. Ich neutralny smak sprawia, że pasują do wielu potraw.

Ciasteczka na bazie otrębów

Składniki:

  • 2 szklanki otrębów pszennych,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • rodzynki lub żurawina do smaku,
  • drobno pokrojone orzechy do smaku,
  • nasiona słonecznika do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Roztrzep jajka, połącz je z miodem i mlekiem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj masę.
  3. Dodaj do masy wybrane bakalie. Formuj z niej ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka piecz w rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości