W sklepie je omijamy, myśląc, że nie są zdrowe. Mają dużo błonnika, więc jedz na śniadanie
Omijamy je w sklepie, pomijamy w swoich posiłkach i niestety wciąż ich po prostu nie doceniamy. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że te niepozorne "odpady" z procesu produkcji zbóż kryją w sobie bogactwo błonnika, witamin i minerałów. To nie jedyne powody, by sięgnąć po otręby.
Staramy się, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło witamin, błonnika, minerałów. Dlatego stawiamy na świeże owoce i warzywa. Tymczasem zapominamy o produkcie, który można mieć zawsze w kuchennej szafce. Jest znacznie tańszy i zawiera właśnie te substancje odżywcze, o które nam chodzi, czyli witaminy, błonnik i minerały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z takim śniadaniem moglibyśmy rozpoczynać każdy dzień. Coś wspaniałego!
Jakie otręby wybrać?
Otręby pszenne powstają podczas przemiału pszenicy na mąkę. Składają się na nie przede wszystkim zewnętrzne warstwy ziarna. Mogą mieć różny skład, grubość i teksturę, w zależności od techniki mielenia. Najlepiej wybierać otręby bez dodatków, ekologiczne. Oprócz otrębów pszennych są także owsiane, orkiszowe czy kukurydziane. Zalecana dawka to 2-3 łyżki dziennie, ale najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo.
Bogaty skład otrębów
Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość błonnika. Dlatego działają oczyszczająco, usuwają z jelit toksyny i resztki pokarmowe. To sprawia, że lepiej funkcjonuje układ pokarmowy. Są szczególnie polecane podczas odchudzania, bo zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości.
W ich składzie są też witaminy z grupy B, witamina A, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, fosfor, jod, mangan czy selen oraz naturalne przeciwutleniacze (kwas fitynowy, fitoestrogeny). Dzięki temu otręby pszenne dobrze działają na układ odpornościowy, układ nerwowy czy zdrowie kości. Ich regularne spożywanie może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Jak jeść otręby?
Wprowadzenie otrębów do codziennych posiłków jest proste. Można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, a także wykorzystywać jako składnik wypieków czy dań wytrawnych. Ich neutralny smak sprawia, że pasują do wielu potraw.
Ciasteczka na bazie otrębów
Składniki:
- 2 szklanki otrębów pszennych,
- 4 jajka,
- 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
- 2 łyżki miodu,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- rodzynki lub żurawina do smaku,
- drobno pokrojone orzechy do smaku,
- nasiona słonecznika do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Roztrzep jajka, połącz je z miodem i mlekiem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj masę.
- Dodaj do masy wybrane bakalie. Formuj z niej ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piecz w rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.