W sklepie je omijamy, myśląc, że nie są zdrowe. Mają dużo błonnika, więc jedz na śniadanie

Omijamy je w sklepie, pomijamy w swoich posiłkach i niestety wciąż ich po prostu nie doceniamy. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że te niepozorne "odpady" z procesu produkcji zbóż kryją w sobie bogactwo błonnika, witamin i minerałów. To nie jedyne powody, by sięgnąć po otręby.

Czy warto jeść otręby pszenne?Czy warto jeść otręby pszenne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Staramy się, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło witamin, błonnika, minerałów. Dlatego stawiamy na świeże owoce i warzywa. Tymczasem zapominamy o produkcie, który można mieć zawsze w kuchennej szafce. Jest znacznie tańszy i zawiera właśnie te substancje odżywcze, o które nam chodzi, czyli witaminy, błonnik i minerały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jakie otręby wybrać?

Otręby pszenne powstają podczas przemiału pszenicy na mąkę. Składają się na nie przede wszystkim zewnętrzne warstwy ziarna. Mogą mieć różny skład, grubość i teksturę, w zależności od techniki mielenia. Najlepiej wybierać otręby bez dodatków, ekologiczne. Oprócz otrębów pszennych są także owsiane, orkiszowe czy kukurydziane. Zalecana dawka to 2-3 łyżki dziennie, ale najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo.

Bogaty skład otrębów

Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość błonnika. Dlatego działają oczyszczająco, usuwają z jelit toksyny i resztki pokarmowe. To sprawia, że lepiej funkcjonuje układ pokarmowy. Są szczególnie polecane podczas odchudzania, bo zapobiegają zaparciom, przyspieszają metabolizm i zapewniają uczucie sytości.

W ich składzie są też witaminy z grupy B, witamina A, żelazo, cynk, miedź, potas, magnez, fosfor, jod, mangan czy selen oraz naturalne przeciwutleniacze (kwas fitynowy, fitoestrogeny). Dzięki temu otręby pszenne dobrze działają na układ odpornościowy, układ nerwowy czy zdrowie kości. Ich regularne spożywanie może także obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Jak jeść otręby?

Wprowadzenie otrębów do codziennych posiłków jest proste. Można je dodawać do jogurtu, owsianki, koktajli, a także wykorzystywać jako składnik wypieków czy dań wytrawnych. Ich neutralny smak sprawia, że pasują do wielu potraw.

Ciasteczka na bazie otrębów

Składniki:

  • 2 szklanki otrębów pszennych,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu,
  • 2 łyżki miodu,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • rodzynki lub żurawina do smaku,
  • drobno pokrojone orzechy do smaku,
  • nasiona słonecznika do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.
  2. Roztrzep jajka, połącz je z miodem i mlekiem. Dodaj do suchych składników i wymieszaj masę.
  3. Dodaj do masy wybrane bakalie. Formuj z niej ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Ciastka piecz w rozgrzanym do 150 stopni Celsjusza piekarniku przez 25 minut.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza