InspiracjeKiedy wypatrzę w markecie, zawsze wkładam do koszyka. Reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Kiedy wypatrzę w markecie, zawsze wkładam do koszyka. Reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Jest w menu każdej chińskiej restauracji. Azjaci jedzą ją od wieków, a my wciąż się przekonujemy do jej walorów. A ma ich dużo, zarówno smakowych, jak i zdrowotnych. Dlatego z następnych zakupów wróć z kapustą pak choi.

Do kapusty pak choi świetnie pasują ziarenka sezamu
Do kapusty pak choi świetnie pasują ziarenka sezamu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pak choi, już od czasów starożytnych znana jest w kuchni chińskiej, ale do Europy dotarła stosunkowo niedawno. Ma soczyście zielone liście na białych ogonkach, w których kryje się także mnóstwo smaku. To niezwykle chrupiące warzywo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

Co to za kapusta?

Pak choi to delikatna i bardzo soczysta odmiana kapusty, która ma mnóstwo wartości odżywczych. Jest bogata w witaminę A, C i K, zawiera żelazo, kwas foliowy, magnez, miedź, fosfor i błonnik. Warzywo to ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. W jego składzie jest dużo błonnika.

Można kupić lub uprawiać

Bez problemu ten rodzaj kapusty kupisz w dyskontach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby uprawiać ją samodzielnie w ogrodzie lub na balkonie. Wystarczy ziemia ogrodowa i regularne podlewanie, by cieszyć się zbiorem już po kilku tygodniach. Młodsze okazy są bardziej chrupiące, natomiast starsze mogą mieć nieco włóknistą teksturę. Smak pak choi określa się jako połączenie kapusty i szpinaku.

Pak choi sprawdzi się w wielu daniach

Pak choi nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Chińczycy często podają tę kapustę lekko poduszoną z dodatkiem oleju sezamowego i sosu sojowego. To najprostsze i szybkie danie. Jest też świetna jako dodatek do wielu innych potraw. Pasuje do makaronu, ryżu, każdego rodzaju mięsa czy krewetek. Liście pak choi już po krótkim duszeniu stają się miękkie, a ogonki pozostają chrupiące.

Na przekąskę i do sałatki

Można z niej również przygotować chrupiącą przekąskę. Wystarczy liście pak choi pokroić na paski, dokładnie osuszyć i smażyć przez dwie minuty w głębokim oleju. Po odsączeniu na papierze kuchennym chrupiące listki wystarczy posolić i podawać.

Pak choi doskonale sprawdzi się również w sałatkach, zwłaszcza młode okazy. Prosta sałatka z chińską kapustą z dodatkiem pomidorów, ogórków i szalotką, polana dressingiem z oleju i sosu sojowego, to idealny dodatek do głównego dania.

kapustawarzywakuchnia chińska

Wybrane dla Ciebie