Te owoce są naszpikowane pestycydami. Przed zjedzeniem musisz nie tylko je umyć

Świeże owoce kuszą nas także zimą. Jednak na powierzchni wielu z nich znajdują się pestycydy. Wtedy zwykłe opłukanie pod bieżącą wodą nie wystarcza. Na szczęście istnieje prosty i skuteczny sposób na dokładne oczyszczenie. Będzie potrzebny jeden produkt z kuchennej szafki.

OwoceNiektóre owoce nie wystarczy tylko umyć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Które owoce są najczęściej traktowane chemikaliami? Przede wszystkim te z cienką skórką, bo łatwo je uszkodzić podczas transportu oraz te często atakowane przez szkodniki. Na liście takich owoców są jabłka, winogrona, cytrusy, a także truskawki, brzoskwinie, borówki czy maliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Dlaczego trzeba dokładnie myć owoce

Pestycydy stosowane są w uprawie owoców, aby chronić je przed szkodnikami i chorobami. Niestety, ich pozostałości mogą osadzać się na skórce, a czasem nawet wnikać w głąb miąższu. Dlatego owoce, zwłaszcza te wspominane powyżej, wymagają dokładnego mycia. Według ekspertów sama woda to zbyt mało. Ten sposób nie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku owoców, których skórka nie jest idealnie gładka.

Jak skutecznie oczyścić owoce

Na szczęście można skutecznie oczyścić owoce wykorzystując dobrze znany produkt z kuchennej szafki. Wystarczy przygotować roztwór z wody z sodą oczyszczoną, który usunie chemikalia z powierzchni skórki winogron czy jabłek.

Potrzebne będą:

  • 1 litr wody,
  • 1-2 łyżki sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej wodę i dodaj sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj, aby soda się rozpuściła.
  2. Owoce włóż do roztworu i pozostaw na 10-15 minut, po namoczeniu dokładnie wypłucz je pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.

Dlaczego soda usuwa chemikalia

Roztwór wody z sodą można stosować do wszystkich owoców, sprawdza się nawet w przypadku tych o twardej skórce. Soda oczyszczona to naturalny środek czyszczący, który rozpuszcza i neutralizuje pestycydy oraz usuwa brud i woski nakładane na pomarańcze, banany czy winogrona, aby przedłużyć ich trwałość. Jest bezpieczna, nietoksyczna, tania. Co ważne, nie zmienia smaku owoców. Woda jedynie spłukuje powierzchowne zabrudzenia, a soda wnika w pory skórki i pomaga usunąć tam zgromadzone zanieczyszczenia.

Ważne!

Trzeba jednak pamiętać, że ta metoda usuwa jedynie powierzchniowe zanieczyszczenia, nie eliminując substancji, które wniknęły głębiej w miąższ owoców. Dlatego na zakupach warto wybierać te ekologiczne, bo uprawia się je z minimalnym użyciem chemikaliów.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia