W dzieciństwie każdy się zajadał. Kultowe ciasteczka z PRL zrobisz z kilku składników
Podobno w PRL-u tymi ciastkami zajadało się pół Polski. Może to nie moje czasy, a może znajdowałam się akurat w tej drugiej połówce, ale ja o amerykanach dowiedziałam się dopiero w tym roku. Obecnie trudno jest dostać je w cukierniach, chociaż na przykład w Poznaniu są sprzedawane na walentynki. Proste, lekkie, nie za słodkie – wprost idealne do kawy.
Wiele osób z sentymentem wspomina przysmaki PRL-u, chociaż często nie były one przygotowywane ze składników najlepszej jakości. Jednak trzeba przyznać, że charakteryzowała je pomysłowość i dobre wyczucie smaku. Pamiętam, jak jednego roku furorę zrobił blok czekoladowy, który przyniosłam do przedszkola na urodziny syna. Nie spodziewałam się, że ktokolwiek będzie mnie prosił o przepis. Potem musiałam sobie przypominać, jak dokładnie zrobiłam ten deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło
Skąd nazwa amerykany?
Amerykany pojawiły się w Polsce Ludowej za sprawą poczty pantoflowej. Podobno do Europy przybyły wraz z wojskiem amerykańskim w latach 50. XX wieku. Oryginalna wersja powstała w 1902 roku w piekarni Glaser’s Bake Shop na Manhattanie. W Stanach nazywały się "Black and White Cookies" ze względu na dwukolorowy lukier, który dzielił ciasto na dwie części. W popkulturze używano tych ciastek jako metafory segregacji rasowej.
W polskiej wersji przyjęły nazwę "amerykany" i zazwyczaj pokryte są tylko białym lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Niektóre cukiernie ozdabiają ciasta autorskim wzorem z mlecznej czekolady, ale raczej nikt nie dzieli już ciastka na pół.
Jak smakują ciastka z PRL-u?
Wypiekane są w kształcie dużych kółek, a w smaku przypominają spód od delicji. Duże biszkoptowe ciasteczko ma zaokrąglony spód, a płaska strona przykryta jest lukrem. Tradycyjnie do ciasta używano amoniaku, ale obecnie coraz więcej osób sięga po proszek do pieczenia, który ma bardziej neutralny smak.
Przepis na domowe amerykany
Jeśli chcesz przeżyć prawdziwą kulinarną podróż w czasie, nie wahaj się przygotować ciasteczek z amoniakiem.
Składniki na ciastka:
- 120 g masła,
- 3 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne, zestaw z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
- W misce wymieszaj mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia lub amoniakiem.
- W osobnej misce zmiksuj mikserem jajka z mlekiem i cukrem. Nie przerywając miksowania, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a także płynne masło i szczyptę soli.
- Ciastka wylewaj łyżką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne jest, aby zachować odstępy, ponieważ ciasto wyrasta podczas pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Wyjmij i odłóż na kratkę.
- Przygotuj lukier, mieszając cukier puder i sok z cytryny. Pokryj nim płaską powierzchnię przestudzonych ciastek.