W dzieciństwie każdy się zajadał. Kultowe ciasteczka z PRL zrobisz z kilku składników

Podobno w PRL-u tymi ciastkami zajadało się pół Polski. Może to nie moje czasy, a może znajdowałam się akurat w tej drugiej połówce, ale ja o amerykanach dowiedziałam się dopiero w tym roku. Obecnie trudno jest dostać je w cukierniach, chociaż na przykład w Poznaniu są sprzedawane na walentynki. Proste, lekkie, nie za słodkie – wprost idealne do kawy.

Ciastka z PRL-u sprzedają w Poznaniu na walentynkiCiastka z PRL-u sprzedają w Poznaniu na walentynki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Wiele osób z sentymentem wspomina przysmaki PRL-u, chociaż często nie były one przygotowywane ze składników najlepszej jakości. Jednak trzeba przyznać, że charakteryzowała je pomysłowość i dobre wyczucie smaku. Pamiętam, jak jednego roku furorę zrobił blok czekoladowy, który przyniosłam do przedszkola na urodziny syna. Nie spodziewałam się, że ktokolwiek będzie mnie prosił o przepis. Potem musiałam sobie przypominać, jak dokładnie zrobiłam ten deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Alfajores o niebo lepsze niż ciastka ze sklepu. Piekę je na okrągło

Skąd nazwa amerykany?

Amerykany pojawiły się w Polsce Ludowej za sprawą poczty pantoflowej. Podobno do Europy przybyły wraz z wojskiem amerykańskim w latach 50. XX wieku. Oryginalna wersja powstała w 1902 roku w piekarni Glaser’s Bake Shop na Manhattanie. W Stanach nazywały się "Black and White Cookies" ze względu na dwukolorowy lukier, który dzielił ciasto na dwie części. W popkulturze używano tych ciastek jako metafory segregacji rasowej. 

Amerykańskie ciastka "Black and white cookies"
Amerykańskie ciastka "Black and white cookies" © Adobe Stock

W polskiej wersji przyjęły nazwę "amerykany" i zazwyczaj pokryte są tylko białym lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Niektóre cukiernie ozdabiają ciasta autorskim wzorem z mlecznej czekolady, ale raczej nikt nie dzieli już ciastka na pół.

Jak smakują ciastka z PRL-u?

Wypiekane są w kształcie dużych kółek, a w smaku przypominają spód od delicji. Duże biszkoptowe ciasteczko ma zaokrąglony spód, a płaska strona przykryta jest lukrem. Tradycyjnie do ciasta używano amoniaku, ale obecnie coraz więcej osób sięga po proszek do pieczenia, który ma bardziej neutralny smak.  

Przepis na domowe amerykany

Jeśli chcesz przeżyć prawdziwą kulinarną podróż w czasie, nie wahaj się przygotować ciasteczek z amoniakiem.

Składniki na ciastka:

  • 120 g masła,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub amoniaku,
  • szczypta soli.

Składniki na lukier: 

  • 2,5 szklanki cukru pudru, 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło. Gdy będzie płynne, zestaw z kuchenki i pozostaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia lub amoniakiem.
  3. W osobnej misce zmiksuj mikserem jajka z mlekiem i cukrem. Nie przerywając miksowania, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a także płynne masło i szczyptę soli.
  4. Ciastka wylewaj łyżką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne jest, aby zachować odstępy, ponieważ ciasto wyrasta podczas pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Wyjmij i odłóż na kratkę.
  6. Przygotuj lukier, mieszając cukier puder i sok z cytryny. Pokryj nim płaską powierzchnię przestudzonych ciastek.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości