Dodaj do ciasteczek zamiast proszku do pieczenia. Babciny przepis jest niezawodny

Dziś wiele osób już o tym nie pamięta, ale w sklepach nadal można kupić nie tylko proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Inny dodatek lepiej sprawdza się do spulchniania kruchych ciasteczek, domowych herbatników i pierniczków. Rozpoznasz go po słodkawym smaku. W przypadku jasnych ciastek nada im lekko żółtego zabarwienia. Efekt spulchniania pozostaje na długi czas.

Kruche amoniaczki z Mazowsza czekały na gości w każdą niedzielę Kruche amoniaczki z Mazowsza czekały na gości w każdą niedzielę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Charakterystyczne ciastka o porowatej strukturze pamiętam z dzieciństwa. Miałam to szczęście, że babcia jeszcze wypiekała chleb w piecu opalanym drewnem. Kuchnia była wtedy sercem domu. W tym chlebowym piecu często rumieniły się amoniaczki, zazwyczaj posypane cukrem. Miska pełna tych ciastek towarzyszyła mi praktycznie przez całe wakacje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini Snickersy w słoiczkach to hit każdej imprezy. Nie zostaje ani jeden

Amoniaczki – regionalne ciastka z Mazowsza

Kruche ciasteczka o porowatym wnętrzu były popularne na pograniczu Mazowsza i Podlasia jeszcze dwa pokolenia wstecz. Przepis na nie był powiązany z domowym wypiekiem chleba. Wykorzystując jeszcze rozgrzany piec, wstawiano szybkie ciasteczka, które w każdej chwili można było podać dla gości. Amoniaczki często miały kształt koła, ponieważ były wycinane przy pomocy zwykłej szklanki. Tylko w okolicy walentynek zamieniały się w serca. Przed wypiekiem ciastka smarowano żółtkiem i posypywano cukrem o grubej rafinadzie.

Skąd nazwa amoniaczki?

Środkiem spulchniającym ciastka jest węglan amonu, znany również jako "amoniak do pieczenia". To nieorganiczny związek chemiczny, który w wyniku ogrzewania w temperaturze 58 stopni Celsjusza wydziela niewielkie ilości amoniaku oraz dwutlenek węgla. Dzięki temu ciasto jest kruche i lekkie. Węglan amonu jest często stosowany jako alternatywa dla proszku do pieczenia. Jest bezpieczny dla zdrowia, pod warunkiem stosowania go w małych ilościach. Jednak należy uważać na bezpośredni kontakt proszku ze skórą, ponieważ może wywoływać reakcje alergiczne.

Amoniak vs. proszek do pieczenia

Obydwa dodatki służą do spulchniania ciasta, przy czym amoniak spożywczy jest używany tylko do kruchych ciastek i pierników. Zupełnie nie nadaje się do ciast wilgotnych. W przypadku muffinek o wiele lepiej spisze się proszek do pieczenia. Amoniak posiada charakterystyczny zapach i jest wyczuwalny w smaku ciasteczek. Proszek do pieczenia jest bardziej neutralny i nie pozostawia gorzkiego posmaku. Jednak ma taką wadę, że efekt spulchniania, który powoduje, nie jest trwały. Ciastka z amoniakiem są puszyste i chrupiące przez długi czas.

Przepis na tradycyjne amoniaczki

Składniki:

  • 1 kg mąki, najlepiej typ 500,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml kwaśnej śmietany,
  • 250 g masła,
  • 30 g amoniaku.

Wykonanie:

  1. Rozpocznij od wymieszania jajek z amoniakiem. Pozostaw je na kilka godzin.
  2. Następnie ubij jajka mikserem na puszystą masę, dodając cukier.
  3. Dodaj mąkę, zimne masło i śmietanę. Zagnieć ręcznie na gładkie ciasto.
  4. Następnie rozwałkuj ciasto na cienkie placki.
  5. Wytnij kształty szklanką lub foremkami.
  6. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, aby się nie posklejały.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Wyjmij, kiedy ciastka nabiorą złocistego koloru.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem