Przepis na alfajores pokochała moja rodzina. Ciasteczka gotowe w kilka chwil

Alfajores to ciasteczka popularne w całej Ameryce Południowej. Kojarzone są przede wszystkim z Argentyną, gdzie podobne słodkości wypiekano jeszcze przed przybyciem Hiszpanów. Lekkie biszkopciki przekładane są kremem mlecznym, który w smaku przypomina znany nam kajmak. Boki ciasteczek ozdabiają zaś wiórki kokosowe.

Argentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentoweArgentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Argentynie ciasteczka trafiły do masowego obiegu dzięki firmie Havanna, która powstała w połowie XX wieku w Buenos Aires. Wcześniej były wypiekane w domach, a w zależności od regionu pojawiały się w trzech wariantach – nadziewane pigwą, miodem trzcinowym lub zrobione z trzech warstw ciasta francuskiego. Przypuszcza się, że w Ameryce Południowej pojawiły się dzięki Arabom, którzy przybyli z Półwyspu Iberyjskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Czy dulce de leche to inaczej kajmak?

W wielu przepisach na alfajores w składnikach widnieje dulce de leche, czyli krem mleczny, którym przekładane są lekkie ciasteczka. Czy argentyński krem jest tak samo przygotowywany jak znany nam kajmak? Patrząc na skład produktów od argentyńskich producentów, można zauważyć drobną różnicę – dodatek sody oczyszczonej. Dzięki niej krem jest bardziej napowietrzony i delikatny.

Jak zrobić argentyńskie ciasteczka alfajores w domu?

Przepis jest prosty, a ciasteczka wypiekają się dosłownie w kilka minut. Jednak na ich przygotowanie warto zarezerwować więcej czasu, ponieważ zagniecione ciasto musi poleżakować w lodówce. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 35 pysznych alfajores.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 3 żółtka,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  2. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ziarna wanilii, a następnie mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto zagnieć w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Kulę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek. Wykrój kółka przy pomocy kieliszka o średnicy 5 cm.
  6. Rozłóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego ciasteczka na 8 minut.
  8. Przestudzone krążki przełóż masą kajmakową i obtocz w wiórkach kokosowych.

Alfajores z polewą czekoladową, a może z korzennymi dodatkami?

W Ameryce Południowej ciasteczka alfajores podawane są w wielu różnych wariantach. Też możesz eksperymentować z dodatkami. Mąkę pszenną zmieszaj z migdałową, dodaj pół łyżeczki cynamonu lub domową przyprawę do piernika. Gotowe ciastka możesz zanurzyć w polewie z czekolady mlecznej lub deserowej.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce