Przepis na alfajores pokochała moja rodzina. Ciasteczka gotowe w kilka chwil

Alfajores to ciasteczka popularne w całej Ameryce Południowej. Kojarzone są przede wszystkim z Argentyną, gdzie podobne słodkości wypiekano jeszcze przed przybyciem Hiszpanów. Lekkie biszkopciki przekładane są kremem mlecznym, który w smaku przypomina znany nam kajmak. Boki ciasteczek ozdabiają zaś wiórki kokosowe.

Argentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentoweArgentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Argentynie ciasteczka trafiły do masowego obiegu dzięki firmie Havanna, która powstała w połowie XX wieku w Buenos Aires. Wcześniej były wypiekane w domach, a w zależności od regionu pojawiały się w trzech wariantach – nadziewane pigwą, miodem trzcinowym lub zrobione z trzech warstw ciasta francuskiego. Przypuszcza się, że w Ameryce Południowej pojawiły się dzięki Arabom, którzy przybyli z Półwyspu Iberyjskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Czy dulce de leche to inaczej kajmak?

W wielu przepisach na alfajores w składnikach widnieje dulce de leche, czyli krem mleczny, którym przekładane są lekkie ciasteczka. Czy argentyński krem jest tak samo przygotowywany jak znany nam kajmak? Patrząc na skład produktów od argentyńskich producentów, można zauważyć drobną różnicę – dodatek sody oczyszczonej. Dzięki niej krem jest bardziej napowietrzony i delikatny.

Jak zrobić argentyńskie ciasteczka alfajores w domu?

Przepis jest prosty, a ciasteczka wypiekają się dosłownie w kilka minut. Jednak na ich przygotowanie warto zarezerwować więcej czasu, ponieważ zagniecione ciasto musi poleżakować w lodówce. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 35 pysznych alfajores.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 3 żółtka,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  2. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ziarna wanilii, a następnie mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto zagnieć w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Kulę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek. Wykrój kółka przy pomocy kieliszka o średnicy 5 cm.
  6. Rozłóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego ciasteczka na 8 minut.
  8. Przestudzone krążki przełóż masą kajmakową i obtocz w wiórkach kokosowych.

Alfajores z polewą czekoladową, a może z korzennymi dodatkami?

W Ameryce Południowej ciasteczka alfajores podawane są w wielu różnych wariantach. Też możesz eksperymentować z dodatkami. Mąkę pszenną zmieszaj z migdałową, dodaj pół łyżeczki cynamonu lub domową przyprawę do piernika. Gotowe ciastka możesz zanurzyć w polewie z czekolady mlecznej lub deserowej.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy