Przepis na alfajores pokochała moja rodzina. Ciasteczka gotowe w kilka chwil

Alfajores to ciasteczka popularne w całej Ameryce Południowej. Kojarzone są przede wszystkim z Argentyną, gdzie podobne słodkości wypiekano jeszcze przed przybyciem Hiszpanów. Lekkie biszkopciki przekładane są kremem mlecznym, który w smaku przypomina znany nam kajmak. Boki ciasteczek ozdabiają zaś wiórki kokosowe.

Argentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentoweArgentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

W Argentynie ciasteczka trafiły do masowego obiegu dzięki firmie Havanna, która powstała w połowie XX wieku w Buenos Aires. Wcześniej były wypiekane w domach, a w zależności od regionu pojawiały się w trzech wariantach – nadziewane pigwą, miodem trzcinowym lub zrobione z trzech warstw ciasta francuskiego. Przypuszcza się, że w Ameryce Południowej pojawiły się dzięki Arabom, którzy przybyli z Półwyspu Iberyjskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Czy dulce de leche to inaczej kajmak?

W wielu przepisach na alfajores w składnikach widnieje dulce de leche, czyli krem mleczny, którym przekładane są lekkie ciasteczka. Czy argentyński krem jest tak samo przygotowywany jak znany nam kajmak? Patrząc na skład produktów od argentyńskich producentów, można zauważyć drobną różnicę – dodatek sody oczyszczonej. Dzięki niej krem jest bardziej napowietrzony i delikatny.

Jak zrobić argentyńskie ciasteczka alfajores w domu?

Przepis jest prosty, a ciasteczka wypiekają się dosłownie w kilka minut. Jednak na ich przygotowanie warto zarezerwować więcej czasu, ponieważ zagniecione ciasto musi poleżakować w lodówce. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 35 pysznych alfajores.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 3 żółtka,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  2. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ziarna wanilii, a następnie mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto zagnieć w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Kulę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek. Wykrój kółka przy pomocy kieliszka o średnicy 5 cm.
  6. Rozłóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego ciasteczka na 8 minut.
  8. Przestudzone krążki przełóż masą kajmakową i obtocz w wiórkach kokosowych.

Alfajores z polewą czekoladową, a może z korzennymi dodatkami?

W Ameryce Południowej ciasteczka alfajores podawane są w wielu różnych wariantach. Też możesz eksperymentować z dodatkami. Mąkę pszenną zmieszaj z migdałową, dodaj pół łyżeczki cynamonu lub domową przyprawę do piernika. Gotowe ciastka możesz zanurzyć w polewie z czekolady mlecznej lub deserowej.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna