Przepis na alfajores pokochała moja rodzina. Ciasteczka gotowe w kilka chwil

Alfajores to ciasteczka popularne w całej Ameryce Południowej. Kojarzone są przede wszystkim z Argentyną, gdzie podobne słodkości wypiekano jeszcze przed przybyciem Hiszpanów. Lekkie biszkopciki przekładane są kremem mlecznym, który w smaku przypomina znany nam kajmak. Boki ciasteczek ozdabiają zaś wiórki kokosowe.

Argentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentoweArgentyńskie alfajores to świetny pomysł na ciasteczka adwentowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Argentynie ciasteczka trafiły do masowego obiegu dzięki firmie Havanna, która powstała w połowie XX wieku w Buenos Aires. Wcześniej były wypiekane w domach, a w zależności od regionu pojawiały się w trzech wariantach – nadziewane pigwą, miodem trzcinowym lub zrobione z trzech warstw ciasta francuskiego. Przypuszcza się, że w Ameryce Południowej pojawiły się dzięki Arabom, którzy przybyli z Półwyspu Iberyjskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Czy dulce de leche to inaczej kajmak?

W wielu przepisach na alfajores w składnikach widnieje dulce de leche, czyli krem mleczny, którym przekładane są lekkie ciasteczka. Czy argentyński krem jest tak samo przygotowywany jak znany nam kajmak? Patrząc na skład produktów od argentyńskich producentów, można zauważyć drobną różnicę – dodatek sody oczyszczonej. Dzięki niej krem jest bardziej napowietrzony i delikatny.

Jak zrobić argentyńskie ciasteczka alfajores w domu?

Przepis jest prosty, a ciasteczka wypiekają się dosłownie w kilka minut. Jednak na ich przygotowanie warto zarezerwować więcej czasu, ponieważ zagniecione ciasto musi poleżakować w lodówce. Z podanych proporcji przygotujesz ok. 35 pysznych alfajores.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 300 g skrobi ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 3 żółtka,
  • ziarna z laski wanilii,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 50 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na puszysty krem.
  2. Nie przerywając miksowania, dodaj żółtka i ziarna wanilii, a następnie mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Ciasto zagnieć w kulę. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dodaj łyżkę zimnej wody.
  4. Kulę owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny.
  5. Rozwałkuj ciasto na placek. Wykrój kółka przy pomocy kieliszka o średnicy 5 cm.
  6. Rozłóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstaw do niego ciasteczka na 8 minut.
  8. Przestudzone krążki przełóż masą kajmakową i obtocz w wiórkach kokosowych.

Alfajores z polewą czekoladową, a może z korzennymi dodatkami?

W Ameryce Południowej ciasteczka alfajores podawane są w wielu różnych wariantach. Też możesz eksperymentować z dodatkami. Mąkę pszenną zmieszaj z migdałową, dodaj pół łyżeczki cynamonu lub domową przyprawę do piernika. Gotowe ciastka możesz zanurzyć w polewie z czekolady mlecznej lub deserowej.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯