Chrupiąca skórka i soczyste w środku. Żeberka w glazurze zniknęły jako pierwsze na rodzinnym obiedzie

Pieczone, grillowane, duszone – żeberka to świetny pomysł na obiad. Przyrządzone w odpowiedni sposób smakują wybornie, do tego kosztują grosze. Idealne są wtedy, gdy mięso samo odchodzi od kości. Mojej rodzinie najbardziej smakują w słodkiej miodowej glazurze. Na ostatnim obiedzie nikt nie sięgnął po mielone. Wszyscy zachwalali te żeberka.

Chociaż wyglądają na przypalone, są kruche i delikatne w środkuChociaż wyglądają na przypalone, są kruche i delikatne w środku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Każdy, kto choć raz robił żeberka, doskonale wie, że potrzebują one czasu, aby mięso było odpowiednio miękkie i kruche. Niezbędna jest marynata, w której żeberka powinny leżakować przez minimum 30 minut, a nie zaszkodzi nawet przez całą noc – pod warunkiem, że wstawisz je do lodówki. Wiele osób obsmaża żeberka przed pieczeniem, tym razem nie jest to konieczne. Wstawione od razu do piekarnika są równie pyszne, a przy tym mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć

Marynata do żeberek

Zanim przejdziesz do pieczenia, przygotuj marynatę do żeberek z kilku prostych składników, takich jak olej rzepakowy i mieszanka przypraw. Dodaj miód i musztardę stołową, pół łyżeczki soli i pieprzu. Możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub szybko przygotować własną kompozycję, mieszając na przykład słodką i ostrą mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, oregano lub majeranek. Taką marynatą dokładnie natrzyj żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Z czym podawać żeberka?

Do mięsa w słodkiej miodowej glazurze nie potrzebujesz sosu, ale na pewno przyda się świeża sałatka, na przykład z rukoli i pomidorków koktajlowych. Doskonale sprawdzi się także klasyczna surówka z marchewki lub ogórków kiszonych. Postaw na świeży i chrupiący dodatek polany lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Pieczone żeberka są bardzo smaczne, ale mogą być ciężkostrawne. Ten pyszny posiłek nie skończy się bólem brzucha, gdy podasz na boku coś lżejszego.

Do pieczonych żeberek możesz podać zapiekane ziemniaczki, puree lub gotowaną kaszę, która jest zdecydowanie najzdrowszą opcją. Jeśli nie lubisz samej kaszy, przygotuj z niej sałatkę w stylu tabbouleh, a zobaczysz, że zniknie równie szybko jak żeberka.

Przepis na żeberka w miodzie

Przygotowanie potrawy wymaga czasu, więc zaplanuj obiad z wyprzedzeniem. Brak pośpiechu przyniesie najlepsze efekty. Przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa, potrzeba 1 godziny pieczenia.

Składniki:

  • 1 kg zamarynowanych żeberek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • opcjonalnie świeży rozmaryn lub tymianek.

Wykonanie:

  1. Zamarynowane żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion warzywny, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij pokrywę i posmaruj żeberka płynnym miodem – jeśli miód jest skrystalizowany, delikatnie podgrzej go, aby się roztopił.
  4. Do naczynia żaroodpornego dodaj kilka gałązek świeżych ziół, na przykład rozmarynu lub tymianku.
  5. Ponownie wstaw mięso do piekarnika, tym razem na 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯