Chrupiąca skórka i soczyste w środku. Żeberka w glazurze zniknęły jako pierwsze na rodzinnym obiedzie
Pieczone, grillowane, duszone – żeberka to świetny pomysł na obiad. Przyrządzone w odpowiedni sposób smakują wybornie, do tego kosztują grosze. Idealne są wtedy, gdy mięso samo odchodzi od kości. Mojej rodzinie najbardziej smakują w słodkiej miodowej glazurze. Na ostatnim obiedzie nikt nie sięgnął po mielone. Wszyscy zachwalali te żeberka.
Każdy, kto choć raz robił żeberka, doskonale wie, że potrzebują one czasu, aby mięso było odpowiednio miękkie i kruche. Niezbędna jest marynata, w której żeberka powinny leżakować przez minimum 30 minut, a nie zaszkodzi nawet przez całą noc – pod warunkiem, że wstawisz je do lodówki. Wiele osób obsmaża żeberka przed pieczeniem, tym razem nie jest to konieczne. Wstawione od razu do piekarnika są równie pyszne, a przy tym mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Żeberka na ananasie. Przepis na danie, któremu nie można się oprzeć
Marynata do żeberek
Zanim przejdziesz do pieczenia, przygotuj marynatę do żeberek z kilku prostych składników, takich jak olej rzepakowy i mieszanka przypraw. Dodaj miód i musztardę stołową, pół łyżeczki soli i pieprzu. Możesz skorzystać z gotowej mieszanki lub szybko przygotować własną kompozycję, mieszając na przykład słodką i ostrą mieloną paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, oregano lub majeranek. Taką marynatą dokładnie natrzyj żeberka pokrojone na mniejsze kawałki. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Z czym podawać żeberka?
Do mięsa w słodkiej miodowej glazurze nie potrzebujesz sosu, ale na pewno przyda się świeża sałatka, na przykład z rukoli i pomidorków koktajlowych. Doskonale sprawdzi się także klasyczna surówka z marchewki lub ogórków kiszonych. Postaw na świeży i chrupiący dodatek polany lekkim dressingiem na bazie oliwy z oliwek. Pieczone żeberka są bardzo smaczne, ale mogą być ciężkostrawne. Ten pyszny posiłek nie skończy się bólem brzucha, gdy podasz na boku coś lżejszego.
Do pieczonych żeberek możesz podać zapiekane ziemniaczki, puree lub gotowaną kaszę, która jest zdecydowanie najzdrowszą opcją. Jeśli nie lubisz samej kaszy, przygotuj z niej sałatkę w stylu tabbouleh, a zobaczysz, że zniknie równie szybko jak żeberka.
Przepis na żeberka w miodzie
Przygotowanie potrawy wymaga czasu, więc zaplanuj obiad z wyprzedzeniem. Brak pośpiechu przyniesie najlepsze efekty. Przyjmuje się, że na każdy kilogram mięsa, potrzeba 1 godziny pieczenia.
Składniki:
- 1 kg zamarynowanych żeberek,
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- opcjonalnie świeży rozmaryn lub tymianek.
Wykonanie:
- Zamarynowane żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion warzywny, przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywę i posmaruj żeberka płynnym miodem – jeśli miód jest skrystalizowany, delikatnie podgrzej go, aby się roztopił.
- Do naczynia żaroodpornego dodaj kilka gałązek świeżych ziół, na przykład rozmarynu lub tymianku.
- Ponownie wstaw mięso do piekarnika, tym razem na 30 minut.