Duńczycy zajadają się co niedzielę. Mięso jest idealnie soczyste i kruche, a skórka chrupiąca
Kuchnia duńska wielu osobom wydaje się egzotyczna. Jednak po bliższym kontakcie okazuje się, że składa się ona z prostych potraw, które z łatwością można przygotować w domu. Podstawą są dania mięsne i do nich Duńczycy przykładają największą wagę. Nie o to chodzi, aby po prostu zrobić kotlety czy pieczeń, ważny jest wybór odpowiedniej tuszy. W Polskich realiach często jest to mięso na specjalne zamówienie, na przykład schab ze skórą.
Skóra w potrawie o nazwie flæskesteg jest najważniejsza. To wcale nie oznacza, że musisz ją jeść, chociaż po upieczeniu jest chrupiąca i przyjemnie słona. Jednak nawet jeśli nie skusisz się na nią, nie rezygnuj z tej partii mięsa. Odgrywa ona kluczową rolę w przygotowaniu duńskiej pieczeni. Zabezpiecza przed wysychaniem mięsa, zapobiegając utracie wody, stopniowo natłuszcza i zapewnia równomierną temperaturę podczas pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tak przygotowanej wieprzowiny jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku
Jak przygotować mięso na flæskesteg?
Duńczycy najczęściej wybierają schab ze skórą, ale w ten sposób możesz upiec także inne części wieprzowiny, takie jak karkówka, udo czy rumsztyk. Zanim wstawisz mięso do piekarnika, należy je odpowiednio przygotować. Przede wszystkim musi nabrać temperatury pokojowej. Wyjmij je z lodówki i dokładnie umyj.
Jeśli zdecydujesz się na schab ze skórą, musisz ją dokładnie wyszorować. Możesz to zrobić nawet przy użyciu kuchennego druciaka. Podczas szorowania, polewaj skórę wrzątkiem. Następnie ponacinaj ją na głębokość ok. 5 cm w odstępach 3-4 cm.
Jak Duńczycy podają pieczeń?
W Danii flæskesteg jest częstym daniem obiadowym. Pieczeń zazwyczaj jest polewana sosem zrobionym na bazie wytopionego tłuszczu podczas pieczenia. Do tego podawana jest duszona kapusta modra i ziemniaki pieczone w karmelu.
Przepis na duński schab ze skórą
Kiedy mięso jest już wyczyszczone i przygotowane do nadziewania przyprawami, czas na rozgrzanie piekarnika do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Składniki:
- 2 kg schabu ze skórą,
- 5 liści laurowych,
- sól gruboziarnista,
- 1 marchew,
- 1 cebula,
- 1 l wody,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- pieprz czarny w ziarnach.
Wykonanie:
- Na dnie brytfanny ułóż marchewkę i cebulę pokrojone w plastry, dodaj pieprz w ziarnach i ziele angielskie.
- Na takiej wyściółce połóż mięso skórką do dołu, wlej 1 litr wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij mięso i zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 stopni Celsjusza, włącz termoobieg.
- Lekko podpieczone mięso natrzyj obficie solą, zwłaszcza skórę. W nacięcia włóż liście laurowe i ponownie umieść w naczyniu, tym razem skórką do góry.
- Wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia skóry (ok. 1,5 h) – najlepiej sprawdzić termometrem, czy mięso jest już wypieczone. Powinno mieć 60-65 stopni Celsjusza w środku.
- Gdy skórka jest już mocno rumiana, wyjmij schab z piekarnika. Zanim pokroisz na porcje, poczekaj, aż chwilę odpocznie – jeśli przekroisz schab zbyt wcześnie, od razu wypłyną wszystkie soki i mięso szybko zrobi się twarde.