PrzepisDziadek Lucek robi najlepszą kiszkę ziemniaczaną. Nawet sąsiedzi proszą, by się podzielił

Dziadek Lucek robi najlepszą kiszkę ziemniaczaną. Nawet sąsiedzi proszą, by się podzielił

W wielu regionach, a zwłaszcza na Podlasiu, ziemniaki są najważniejszym składnikiem w kuchni. Wśród popularnych przysmaków ze wschodnich krańców Polski prym wiodą babka i kiszka ziemniaczana. Turyści rozsmakowują się w potrawach, które w podlaskich domach są na porządku dziennym. Chociaż przygotowanie kiszki wymaga niemałego nakładu pracy, rezultat w postaci jej smaku wynagradza wszelki wysiłek.

Kiszka z Podlasia smakuje najlepiej
Kiszka z Podlasia smakuje najlepiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiszka ziemniaczana ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, ale szybko zdobyła ogromną popularność na Podlasiu i na Kurpiach. Jej głównym składnikiem są surowe, starte ziemniaki, zmieszane z boczkiem lub skwarkami ze słoniny. Takim farszem nadziewane są jelita wieprzowe, co pozwala na produkcję zgrabnych kiełbasek – idealnych do zapiekania w piekarniku lub na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Przysmaki kuchni podlaskiej

Inną lokalną potrawą, którą można przygotować z tych samych składników, jest babka ziemniaczana. Pieczona jest ona w formie na ciasto na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Kuchnia tego regionu oferuje też inne smakołyki, takie jak kołduny – małe pierożki wypełnione mięsem wołowym, które często podawane są w rosole – lub kartacze, znane również jako cepeliny. To z kolei rodzaj klusek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. W towarzystwie kapusty zasmażanej stanowią idealną propozycję na obiad. Mówiąc o Podlasiu, nie można pominąć blin, czyli drożdżowych placuszków podawanych z twarogiem lub grzybami.

Słodką stroną kuchni podlaskiej jest sękacz, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem przypominającym pień drzewa. To ciasto pieczone nad ogniem charakteryzuje unikalna tekstura i aromat. Nic więc dziwnego, że jest przygotowywane tylko na specjalne okazje.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Podczas napełniania jelit nie należy przesadzać z ilością farszu, ponieważ podczas pieczenia dodatkowo zwiększy on swoją objętość. Jelita należy związać na końcach i  ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie. Aby nie popękały podczas pieczenia, dobrze jest ponakłuwać je widelcem.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • ok. 4 metrów oczyszczonych wieprzowych jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku.

Wykonanie:

  1. Pokrój słoninę w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Oddziel skwarki od tłuszczu. Tłuszcz pozostaw na patelni i usmaż na nim cebulę oraz boczek.
  2. Obierz i umyj ziemniaki, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  3. Odciśnij ziemniaki z wody, po czym wymieszaj ze skwarkami, boczkiem i cebulą. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka, możesz dodać trochę mąki.
  4. Następnie wbij jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Oczyszczone jelita wypłucz z soli i zalej zimną wodą. Pozostaw na 30 minut. Następnie odlej wodę, a jelita podziel na odcinki o długości 30 cm. Na jednym końcu każdego odcinka zawiąż supeł.
  6. Za pomocą dużego lejka wypełnij jelita masą ziemniaczaną do 1/3 ich długości, drugi koniec zabezpiecz supłem.
  7. Gotowe kiszki ziemniaczane ułóż na posmarowanej tłuszczem brytfannie. Delikatnie ponakłuwaj je w kilku miejscach, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  8. Piecz do uzyskania złocistego koloru, czyli przez ok. 45-60 minut.

Wybrane dla Ciebie