Dziadek Lucek robi najlepszą kiszkę ziemniaczaną. Nawet sąsiedzi proszą, by się podzielił

W wielu regionach, a zwłaszcza na Podlasiu, ziemniaki są najważniejszym składnikiem w kuchni. Wśród popularnych przysmaków ze wschodnich krańców Polski prym wiodą babka i kiszka ziemniaczana. Turyści rozsmakowują się w potrawach, które w podlaskich domach są na porządku dziennym. Chociaż przygotowanie kiszki wymaga niemałego nakładu pracy, rezultat w postaci jej smaku wynagradza wszelki wysiłek.

Kiszka z Podlasia smakuje najlepiejKiszka z Podlasia smakuje najlepiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kiszka ziemniaczana ma swoje korzenie w kuchni białoruskiej, ale szybko zdobyła ogromną popularność na Podlasiu i na Kurpiach. Jej głównym składnikiem są surowe, starte ziemniaki, zmieszane z boczkiem lub skwarkami ze słoniny. Takim farszem nadziewane są jelita wieprzowe, co pozwala na produkcję zgrabnych kiełbasek – idealnych do zapiekania w piekarniku lub na grillu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Przysmaki kuchni podlaskiej

Inną lokalną potrawą, którą można przygotować z tych samych składników, jest babka ziemniaczana. Pieczona jest ona w formie na ciasto na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika powinna być chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku.

Kuchnia tego regionu oferuje też inne smakołyki, takie jak kołduny – małe pierożki wypełnione mięsem wołowym, które często podawane są w rosole – lub kartacze, znane również jako cepeliny. To z kolei rodzaj klusek ziemniaczanych nadziewanych mięsem. W towarzystwie kapusty zasmażanej stanowią idealną propozycję na obiad. Mówiąc o Podlasiu, nie można pominąć blin, czyli drożdżowych placuszków podawanych z twarogiem lub grzybami.

Słodką stroną kuchni podlaskiej jest sękacz, który zaskakuje nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem przypominającym pień drzewa. To ciasto pieczone nad ogniem charakteryzuje unikalna tekstura i aromat. Nic więc dziwnego, że jest przygotowywane tylko na specjalne okazje.

Przepis na kiszkę ziemniaczaną

Podczas napełniania jelit nie należy przesadzać z ilością farszu, ponieważ podczas pieczenia dodatkowo zwiększy on swoją objętość. Jelita należy związać na końcach i  ułożyć w posmarowanej tłuszczem brytfannie. Aby nie popękały podczas pieczenia, dobrze jest ponakłuwać je widelcem.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 300 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 4 jajka,
  • ok. 4 metrów oczyszczonych wieprzowych jelit,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kilka ząbków czosnku.

Wykonanie:

  1. Pokrój słoninę w kostkę i podsmaż na suchej patelni. Oddziel skwarki od tłuszczu. Tłuszcz pozostaw na patelni i usmaż na nim cebulę oraz boczek.
  2. Obierz i umyj ziemniaki, zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
  3. Odciśnij ziemniaki z wody, po czym wymieszaj ze skwarkami, boczkiem i cebulą. W przypadku, gdy masa jest zbyt rzadka, możesz dodać trochę mąki.
  4. Następnie wbij jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Oczyszczone jelita wypłucz z soli i zalej zimną wodą. Pozostaw na 30 minut. Następnie odlej wodę, a jelita podziel na odcinki o długości 30 cm. Na jednym końcu każdego odcinka zawiąż supeł.
  6. Za pomocą dużego lejka wypełnij jelita masą ziemniaczaną do 1/3 ich długości, drugi koniec zabezpiecz supłem.
  7. Gotowe kiszki ziemniaczane ułóż na posmarowanej tłuszczem brytfannie. Delikatnie ponakłuwaj je w kilku miejscach, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  8. Piecz do uzyskania złocistego koloru, czyli przez ok. 45-60 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki