Mało kto zna ten przysmak z Podlasia. Ma ciekawą nazwę i zawiera nietypowy składnik

Dziędziuchy z Dokudowa to produkt regionalny, pochodzący z okolic niewielkiej miejscowości położonej na północy województwa lubelskiego. Tej potrawy nie da się jednoznacznie zaklasyfikować. Jak wspomina Paweł Ochman w książce "Roślinna kuchnia regionalna", świetnie smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Nietypowe ciastka ziemniaczane przygotowywane są z dodatkiem suszonych owoców, o których często się zapomina. A szkoda, bo są wartościowym źródłem antyoksydantów.

Do ciastek ziemniaczanych z Dokudowa dodawane są suszone jagodyDo ciastek ziemniaczanych z Dokudowa dodawane są suszone jagody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Dokudowie dania z ziemniaków były popularne już na przełomie XIX i XX wieku. Najczęściej podawano je w wersji bez mięsa, czasem okraszano słoniną. Jednak w regionalnej kuchni dominowały dania wegetariańskie. Nawet jeśli gospodarze hodowali zwierzęta, najczęściej szły one na sprzedaż. W diecie mieszkańców Dokudowa dużą rolę odgrywały dary lasu, w tym jagody, które po obfitych zbiorach suszono i dodawano do różnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Właściwości odżywcze suszonych jagód

Suszone czarne jagody są bogatym źródłem antyoksydantów – zawierają ich nawet więcej niż świeże odpowiedniki. Są także źródłem witamin C, A, E i z grupy B, minerałów i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, pomagając w utrzymaniu prawidłowej wagi. Spożywanie suszonych jagód zwiększa odporność organizmu, wpływa na poprawę wzroku i obniża poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Dziędziuchy z Dokudowa, czyli ciastka ziemniaczane z suszonymi jagodami

W niektórych źródłach dziędziuchy z jagodami opisywane są jako placki, inne mówią o ciastkach, które były podawane na deser. Wypiekane z gotowanych ziemniaków mają nieoczywisty, słodko-słony smak. Po upieczeniu osiągają ok. 7-8 cm długości, a kształtem przypominają duże spłaszczone kopytka. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem.

Jak zrobić dziędziuchy z jagodami?

Do przygotowania potrawy potrzebujesz 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. Na dziędziuchy najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli typu C.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki suszonych jagód,
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie: 

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto i uformuj w wałek.
  2. Lekko spłaszcz dłonią, a następnie pokrój w romby o długości ok. 5 cm. U góry ponacinaj ciasto w różnych kierunkach.
  3. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Dziędziuchy w występach lokalnych

Pieczone placki z gotowanych ziemniaków nakrapiane suszonymi jagodami do dziś przygotowywane są na kolację w całym powiecie bialskim. Najczęściej podawane są z ciepłym mlekiem. Przyjezdni mogą posmakować tego przysmaku na festynach okolicznościowych. Dziędziuchy z Dokudowa zaistniały także w sztuce pt. "Chusta prać", wystawianej przez lokalną grupę Lewkowianie.

Wybrane dla Ciebie
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Ten błąd psuje pierniczki-ozdoby. Ania Starmach ma trik, który je uratuje
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇