Mało kto zna ten przysmak z Podlasia. Ma ciekawą nazwę i zawiera nietypowy składnik
Dziędziuchy z Dokudowa to produkt regionalny, pochodzący z okolic niewielkiej miejscowości położonej na północy województwa lubelskiego. Tej potrawy nie da się jednoznacznie zaklasyfikować. Jak wspomina Paweł Ochman w książce "Roślinna kuchnia regionalna", świetnie smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Nietypowe ciastka ziemniaczane przygotowywane są z dodatkiem suszonych owoców, o których często się zapomina. A szkoda, bo są wartościowym źródłem antyoksydantów.
05.12.2024 09:17
W Dokudowie dania z ziemniaków były popularne już na przełomie XIX i XX wieku. Najczęściej podawano je w wersji bez mięsa, czasem okraszano słoniną. Jednak w regionalnej kuchni dominowały dania wegetariańskie. Nawet jeśli gospodarze hodowali zwierzęta, najczęściej szły one na sprzedaż. W diecie mieszkańców Dokudowa dużą rolę odgrywały dary lasu, w tym jagody, które po obfitych zbiorach suszono i dodawano do różnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości odżywcze suszonych jagód
Suszone czarne jagody są bogatym źródłem antyoksydantów – zawierają ich nawet więcej niż świeże odpowiedniki. Są także źródłem witamin C, A, E i z grupy B, minerałów i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, pomagając w utrzymaniu prawidłowej wagi. Spożywanie suszonych jagód zwiększa odporność organizmu, wpływa na poprawę wzroku i obniża poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Dziędziuchy z Dokudowa, czyli ciastka ziemniaczane z suszonymi jagodami
W niektórych źródłach dziędziuchy z jagodami opisywane są jako placki, inne mówią o ciastkach, które były podawane na deser. Wypiekane z gotowanych ziemniaków mają nieoczywisty, słodko-słony smak. Po upieczeniu osiągają ok. 7-8 cm długości, a kształtem przypominają duże spłaszczone kopytka. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem.
Jak zrobić dziędziuchy z jagodami?
Do przygotowania potrawy potrzebujesz 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. Na dziędziuchy najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli typu C.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki suszonych jagód,
- pół łyżeczki soli.
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto i uformuj w wałek.
- Lekko spłaszcz dłonią, a następnie pokrój w romby o długości ok. 5 cm. U góry ponacinaj ciasto w różnych kierunkach.
- Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Dziędziuchy w występach lokalnych
Pieczone placki z gotowanych ziemniaków nakrapiane suszonymi jagodami do dziś przygotowywane są na kolację w całym powiecie bialskim. Najczęściej podawane są z ciepłym mlekiem. Przyjezdni mogą posmakować tego przysmaku na festynach okolicznościowych. Dziędziuchy z Dokudowa zaistniały także w sztuce pt. "Chusta prać", wystawianej przez lokalną grupę Lewkowianie.