Mało kto zna ten przysmak z Podlasia. Ma ciekawą nazwę i zawiera nietypowy składnik

Dziędziuchy z Dokudowa to produkt regionalny, pochodzący z okolic niewielkiej miejscowości położonej na północy województwa lubelskiego. Tej potrawy nie da się jednoznacznie zaklasyfikować. Jak wspomina Paweł Ochman w książce "Roślinna kuchnia regionalna", świetnie smakują zarówno na słodko, jak i z wytrawnymi dodatkami. Nietypowe ciastka ziemniaczane przygotowywane są z dodatkiem suszonych owoców, o których często się zapomina. A szkoda, bo są wartościowym źródłem antyoksydantów.

Do ciastek ziemniaczanych z Dokudowa dodawane są suszone jagodyDo ciastek ziemniaczanych z Dokudowa dodawane są suszone jagody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Dokudowie dania z ziemniaków były popularne już na przełomie XIX i XX wieku. Najczęściej podawano je w wersji bez mięsa, czasem okraszano słoniną. Jednak w regionalnej kuchni dominowały dania wegetariańskie. Nawet jeśli gospodarze hodowali zwierzęta, najczęściej szły one na sprzedaż. W diecie mieszkańców Dokudowa dużą rolę odgrywały dary lasu, w tym jagody, które po obfitych zbiorach suszono i dodawano do różnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki ziemniaczane. Totalny hit imprezowy

Właściwości odżywcze suszonych jagód

Suszone czarne jagody są bogatym źródłem antyoksydantów – zawierają ich nawet więcej niż świeże odpowiedniki. Są także źródłem witamin C, A, E i z grupy B, minerałów i błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, pomagając w utrzymaniu prawidłowej wagi. Spożywanie suszonych jagód zwiększa odporność organizmu, wpływa na poprawę wzroku i obniża poziom złego cholesterolu. Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz hamuje rozwój komórek nowotworowych.

Dziędziuchy z Dokudowa, czyli ciastka ziemniaczane z suszonymi jagodami

W niektórych źródłach dziędziuchy z jagodami opisywane są jako placki, inne mówią o ciastkach, które były podawane na deser. Wypiekane z gotowanych ziemniaków mają nieoczywisty, słodko-słony smak. Po upieczeniu osiągają ok. 7-8 cm długości, a kształtem przypominają duże spłaszczone kopytka. Świetnie smakują polane śmietaną lub jogurtem.

Jak zrobić dziędziuchy z jagodami?

Do przygotowania potrawy potrzebujesz 1 kg ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. Na dziędziuchy najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączyste, czyli typu C.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki suszonych jagód,
  • pół łyżeczki soli.

Wykonanie: 

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto i uformuj w wałek.
  2. Lekko spłaszcz dłonią, a następnie pokrój w romby o długości ok. 5 cm. U góry ponacinaj ciasto w różnych kierunkach.
  3. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Dziędziuchy w występach lokalnych

Pieczone placki z gotowanych ziemniaków nakrapiane suszonymi jagodami do dziś przygotowywane są na kolację w całym powiecie bialskim. Najczęściej podawane są z ciepłym mlekiem. Przyjezdni mogą posmakować tego przysmaku na festynach okolicznościowych. Dziędziuchy z Dokudowa zaistniały także w sztuce pt. "Chusta prać", wystawianej przez lokalną grupę Lewkowianie.

Wybrane dla Ciebie
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil