PrzepisSałatkiDo surówki z białej kapusty zawsze dorzucam ten dodatek. Smakuje o niebo lepiej

Do surówki z białej kapusty zawsze dorzucam ten dodatek. Smakuje o niebo lepiej

Surówka z kapusty to uniwersalny dodatek do obiadu, który od lat cieszy podniebienia całych pokoleń Polaków. Przepis jest prosty i powszechnie znany, ale wystarczy jeden prosty dodatek, by jeszcze bardziej podkręcić smak.

Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Surówka z kapusty z prostym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jest świeża, lekka i rześka. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, tradycyjnych schabowych czy nawet sadzonego jajka. Na dodatek robi się ją ekspresowo, więc nie ma wymówek, że dziś obiad bez surówki. Aby była jeszcze smaczniejsza, warto dorzucić do niej chrupiący dodatek w postaci pestek dyni. Nie tylko podkręcą smak, ale dostarczą dodatkowe składniki odżywcze dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast przepłacać w sklepie, zrób w domu. Lepszych batoników nie znajdziesz nigdzie indziej

Pyszna surówka z kapusty kiszonej z pestkami dyni

Kiedy myślimy o tradycyjnych polskich obiadach, surówka z białej kapusty jest często jednym z kluczowych elementów. Jej chrupiąca konsystencja i lekko kwaśny posmak doskonale pasują do wielu dań. Zazwyczaj łączymy ją z marchewką i jabłkiem, ale istnieje wiele innych ciekawych wersji tego dania. Dzisiejsza propozycja zakłada wprowadzenie zaskakującego dodatku, który całkowicie odmieni jej charakter.

Surówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnika
Surówka z kapusty pekińskiej i tajemniczego składnika© canva.com

Pestki dyni to nie tylko chrupiący dodatek do wielu potraw, ale także prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Są dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E oraz witamin z grupy K. Te witaminy odgrywają kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie, takich jak krzepnięcie krwi, wzmacnianie układu nerwowego czy ochrona przed wolnymi rodnikami.

Są bogate w magnez, cynk, żelazo i fosfor, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają także zdrowe tłuszcze nienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2-3 łyżki pestek dyni,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • 2-3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, usuń pierwsze liście, drobno poszatkuj i przełóż do miski.
  2. Dodaj do niej sól oraz cukier i odstaw na kilka minut. Dzięki temu kapusta puści soki i zmięknie.
  3. Na suchej patelni upraż pestki dyni. Powinny być lekko rumiane, ale niespalone.
  4. Do poszatkowanej kapusty dorzuć posiekany drobno szczypiorek, startą na dużych oczkach marchewkę oraz podprażoną dynię.
  5. Dodaj olej i dopraw do smaku pieprzem.
  6. Dokładnie wymieszaj.

Gotową surówkę z kapusty serwuj na obiad. Jest tak pyszna, że nikogo specjalnie nie trzeba namawiać do jedzenia. Smacznego!

przepissurówka z kapustykapusta

Wybrane dla Ciebie