PoradyNie potrzebujesz noża. Z tym prostym trikiem szybko obierzesz awokado

Nie potrzebujesz noża. Z tym prostym trikiem szybko obierzesz awokado

Awokado zyskało ogromną popularność jako składnik kulinarny, z którego można przygotować sałatki, dipy czy po prostu jeść jako dodatek do kanapek. Najczęściej do obierania awokado używa się noża, co jest nieco niebezpieczne – ostrze może łatwo zsunąć się ze śliskiej pestki. Okazuje się, że istnieje bezpieczniejszy sposób.

Nie musisz nawet wyjmować pestki, by wydobyć miąższ awokado
Nie musisz nawet wyjmować pestki, by wydobyć miąższ awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też ma liczne korzyści zdrowotne dzięki bogactwu składników odżywczych. Zawarte w nim kwasy oleinowe mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, a potas wspiera regulację ciśnienia krwi. Dla wegetarian ten owoc jest szczególnie ważny, będąc źródłem białka, którego nie pozyskują z żywności pochodzenia zwierzęcego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Szybki sposób na obranie awokado bez noża

Jeżeli szukasz metody na obranie awokado, która nie wymaga ostrych narzędzi, z pomocą przychodzą najprostsze rozwiązania. Wystarczy oderwać górną część owocu, a następnie przez powstały otwór wycisnąć pyszny miąższ na talerz. Jeśli owoc jest odpowiednio dojrzały, cały środek odejdzie od skórki, a w środku zostanie tylko sucha pestka.

Ten prosty trik pozwala szybko przejść do przygotowywania ulubionych dań i dodatków, takich jak guacamole czy pasta jajeczna z awokado. Co zrobić z niedojrzałym awokado? Są szybkie sposoby na to, aby miąższ już po kilku godzinach zrobił się miękki. Jednym z nich jest schowanie owocu do papierowej torby z bananem. Inną metodą na zmiękczenie awokado jest umieszczenie go w pojemniku z mąką.

Pomysły na potrawy z awokado

Ciekawym sposobem na serwowanie awokado są sałatki, na przykład z dodatkiem granatu, grzanek czy koziego sera. Dla wegetarian doskonale sprawdzą się tortille z awokado i serem halloumi. Ten owoc można też łączyć z kaszą pęczak, pieczonym indykiem lub łososiem, czyniąc go wszechstronnym składnikiem nie tylko dań śniadaniowych i przekąsek, ale również bardziej treściwych obiadów.

Podczas tradycyjnego obierania, owoc należy przekroić wzdłuż i wyciąć pestkę, lekko ją uderzając i podważając. Jeśli jednak zależy ci na bezpieczeństwie, warto wypróbować wspomnianą metodę, która eliminuje ryzyko skaleczenia.

awokadoobieranie owocówporady kulinarne

Wybrane dla Ciebie