Nie potrzebujesz noża. Z tym prostym trikiem szybko obierzesz awokado
Awokado zyskało ogromną popularność jako składnik kulinarny, z którego można przygotować sałatki, dipy czy po prostu jeść jako dodatek do kanapek. Najczęściej do obierania awokado używa się noża, co jest nieco niebezpieczne – ostrze może łatwo zsunąć się ze śliskiej pestki. Okazuje się, że istnieje bezpieczniejszy sposób.
Awokado nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też ma liczne korzyści zdrowotne dzięki bogactwu składników odżywczych. Zawarte w nim kwasy oleinowe mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, a potas wspiera regulację ciśnienia krwi. Dla wegetarian ten owoc jest szczególnie ważny, będąc źródłem białka, którego nie pozyskują z żywności pochodzenia zwierzęcego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka
Szybki sposób na obranie awokado bez noża
Jeżeli szukasz metody na obranie awokado, która nie wymaga ostrych narzędzi, z pomocą przychodzą najprostsze rozwiązania. Wystarczy oderwać górną część owocu, a następnie przez powstały otwór wycisnąć pyszny miąższ na talerz. Jeśli owoc jest odpowiednio dojrzały, cały środek odejdzie od skórki, a w środku zostanie tylko sucha pestka.
Ten prosty trik pozwala szybko przejść do przygotowywania ulubionych dań i dodatków, takich jak guacamole czy pasta jajeczna z awokado. Co zrobić z niedojrzałym awokado? Są szybkie sposoby na to, aby miąższ już po kilku godzinach zrobił się miękki. Jednym z nich jest schowanie owocu do papierowej torby z bananem. Inną metodą na zmiękczenie awokado jest umieszczenie go w pojemniku z mąką.
Pomysły na potrawy z awokado
Ciekawym sposobem na serwowanie awokado są sałatki, na przykład z dodatkiem granatu, grzanek czy koziego sera. Dla wegetarian doskonale sprawdzą się tortille z awokado i serem halloumi. Ten owoc można też łączyć z kaszą pęczak, pieczonym indykiem lub łososiem, czyniąc go wszechstronnym składnikiem nie tylko dań śniadaniowych i przekąsek, ale również bardziej treściwych obiadów.
Podczas tradycyjnego obierania, owoc należy przekroić wzdłuż i wyciąć pestkę, lekko ją uderzając i podważając. Jeśli jednak zależy ci na bezpieczeństwie, warto wypróbować wspomnianą metodę, która eliminuje ryzyko skaleczenia.