Używaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa

To smakowite smarowidło odgrywa ostatnio bardzo ważną rolę w jedzeniowym trendzie Polaków. A czy guacamole naprawdę jest opcją tak zdrową, jak się powszechnie uważa? Tak! I to z wielu różnych przyczyn.

Guacamole zamiast masła? To ma sens!Guacamole zamiast masła? To ma sens!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Nie da się ukryć, że awokado to produkt tak samo popularny, co kontrowersyjny. Dość dużo mówi się o jego niezwykłych wartościach odżywczych, ale jednocześnie nie można odwracać wzroku od problemów środowiskowych, które stwarza jego hodowla. Czy więc rezygnować z jedzenia tego smacznego owocu? Według nas nie trzeba tego robić, ale należy sprawdzać, jaki jest kraj jego pochodzenia. Warto postawić na awokado z Izraela lub Hiszpanii, a zrezygnować z tych z Meksyku czy Chile.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Kiedy już "opanujemy" tę kwestię, nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się z niezwykłych właściwości awokado i przyrządzanego z niego guacamole. Jak zastąpienie tym smarowidłem masła wpłynie na nasz organizm? Pozytywnie. Zyskamy duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu, witamin z grupy B, a także witaminy K, C i E. Zawartość tych składników rewelacyjnie oddziałuje na pracę mózgu, funkcjonowanie jelit, zdrowie skóry i oczu. Ponadto guacamole jest wzmocnione kolejnymi bardzo zdrowymi składnikami — oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny których właściwości prozdrowotne uzupełniają ogólny obraz guacamole jako być może najzdrowszego smarowidła do kanapek na świecie.

Guacamole — przepis

Składniki:

  • 3 szt. awokado typu hass,
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie),
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra,
  • 1/2 limonki,
  • 1-2 ząbki czosnku.
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip © Canva | Natalia Cardenas

Sposób przygotowania:

  1. Awokado rozkrój w połowie. Wyciągnij pestki, miąższ wydrąż łyżką. Następnie rozgnieć go za pomocą widelca.
  2. Do awokado dodaj posiekaną papryczkę chilli, rozdrobnioną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj w formie smarowidła na pełnoziarnistym pieczywie. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯