InspiracjeUżywaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa

Używaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa

To smakowite smarowidło odgrywa ostatnio bardzo ważną rolę w jedzeniowym trendzie Polaków. A czy guacamole naprawdę jest opcją tak zdrową, jak się powszechnie uważa? Tak! I to z wielu różnych przyczyn.

Guacamole zamiast masła? To ma sens!
Guacamole zamiast masła? To ma sens!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

08.05.2024 10:06

Nie da się ukryć, że awokado to produkt tak samo popularny, co kontrowersyjny. Dość dużo mówi się o jego niezwykłych wartościach odżywczych, ale jednocześnie nie można odwracać wzroku od problemów środowiskowych, które stwarza jego hodowla. Czy więc rezygnować z jedzenia tego smacznego owocu? Według nas nie trzeba tego robić, ale należy sprawdzać, jaki jest kraj jego pochodzenia. Warto postawić na awokado z Izraela lub Hiszpanii, a zrezygnować z tych z Meksyku czy Chile.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy już "opanujemy" tę kwestię, nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się z niezwykłych właściwości awokado i przyrządzanego z niego guacamole. Jak zastąpienie tym smarowidłem masła wpłynie na nasz organizm? Pozytywnie. Zyskamy duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu, witamin z grupy B, a także witaminy K, C i E. Zawartość tych składników rewelacyjnie oddziałuje na pracę mózgu, funkcjonowanie jelit, zdrowie skóry i oczu. Ponadto guacamole jest wzmocnione kolejnymi bardzo zdrowymi składnikami — oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny których właściwości prozdrowotne uzupełniają ogólny obraz guacamole jako być może najzdrowszego smarowidła do kanapek na świecie.

Guacamole — przepis

Składniki:

  • 3 szt. awokado typu hass,
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie),
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra,
  • 1/2 limonki,
  • 1-2 ząbki czosnku.
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip© Canva | Natalia Cardenas

Sposób przygotowania:

  1. Awokado rozkrój w połowie. Wyciągnij pestki, miąższ wydrąż łyżką. Następnie rozgnieć go za pomocą widelca.
  2. Do awokado dodaj posiekaną papryczkę chilli, rozdrobnioną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj w formie smarowidła na pełnoziarnistym pieczywie. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie