InspiracjeUżywaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa

Używaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa

Guacamole zamiast masła? To ma sens!
Guacamole zamiast masła? To ma sens!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
08.05.2024 10:06

To smakowite smarowidło odgrywa ostatnio bardzo ważną rolę w jedzeniowym trendzie Polaków. A czy guacamole naprawdę jest opcją tak zdrową, jak się powszechnie uważa? Tak! I to z wielu różnych przyczyn.

Nie da się ukryć, że awokado to produkt tak samo popularny, co kontrowersyjny. Dość dużo mówi się o jego niezwykłych wartościach odżywczych, ale jednocześnie nie można odwracać wzroku od problemów środowiskowych, które stwarza jego hodowla. Czy więc rezygnować z jedzenia tego smacznego owocu? Według nas nie trzeba tego robić, ale należy sprawdzać, jaki jest kraj jego pochodzenia. Warto postawić na awokado z Izraela lub Hiszpanii, a zrezygnować z tych z Meksyku czy Chile.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy już "opanujemy" tę kwestię, nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się z niezwykłych właściwości awokado i przyrządzanego z niego guacamole. Jak zastąpienie tym smarowidłem masła wpłynie na nasz organizm? Pozytywnie. Zyskamy duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu, witamin z grupy B, a także witaminy K, C i E. Zawartość tych składników rewelacyjnie oddziałuje na pracę mózgu, funkcjonowanie jelit, zdrowie skóry i oczu. Ponadto guacamole jest wzmocnione kolejnymi bardzo zdrowymi składnikami — oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny których właściwości prozdrowotne uzupełniają ogólny obraz guacamole jako być może najzdrowszego smarowidła do kanapek na świecie.

Guacamole — przepis

Składniki:

  • 3 szt. awokado typu hass,
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie),
  • 20 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra,
  • 1/2 limonki,
  • 1-2 ząbki czosnku.
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip
Guacamole może też posłużyć jako pyszny dip© Canva | Natalia Cardenas

Sposób przygotowania:

  1. Awokado rozkrój w połowie. Wyciągnij pestki, miąższ wydrąż łyżką. Następnie rozgnieć go za pomocą widelca.
  2. Do awokado dodaj posiekaną papryczkę chilli, rozdrobnioną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Podawaj w formie smarowidła na pełnoziarnistym pieczywie. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także