Używaj zamiast masła. Nie ma nic lepszego do smarowania pieczywa
To smakowite smarowidło odgrywa ostatnio bardzo ważną rolę w jedzeniowym trendzie Polaków. A czy guacamole naprawdę jest opcją tak zdrową, jak się powszechnie uważa? Tak! I to z wielu różnych przyczyn.
08.05.2024 10:06
Nie da się ukryć, że awokado to produkt tak samo popularny, co kontrowersyjny. Dość dużo mówi się o jego niezwykłych wartościach odżywczych, ale jednocześnie nie można odwracać wzroku od problemów środowiskowych, które stwarza jego hodowla. Czy więc rezygnować z jedzenia tego smacznego owocu? Według nas nie trzeba tego robić, ale należy sprawdzać, jaki jest kraj jego pochodzenia. Warto postawić na awokado z Izraela lub Hiszpanii, a zrezygnować z tych z Meksyku czy Chile.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy już "opanujemy" tę kwestię, nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się z niezwykłych właściwości awokado i przyrządzanego z niego guacamole. Jak zastąpienie tym smarowidłem masła wpłynie na nasz organizm? Pozytywnie. Zyskamy duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, magnezu, witamin z grupy B, a także witaminy K, C i E. Zawartość tych składników rewelacyjnie oddziałuje na pracę mózgu, funkcjonowanie jelit, zdrowie skóry i oczu. Ponadto guacamole jest wzmocnione kolejnymi bardzo zdrowymi składnikami — oliwą z oliwek, czosnkiem i sokiem z cytryny — których właściwości prozdrowotne uzupełniają ogólny obraz guacamole jako być może najzdrowszego smarowidła do kanapek na świecie.
Guacamole — przepis
Składniki:
- 3 szt. awokado typu hass,
- 1 papryczka chilli (opcjonalnie),
- 20 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- świeża kolendra,
- 1/2 limonki,
- 1-2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Awokado rozkrój w połowie. Wyciągnij pestki, miąższ wydrąż łyżką. Następnie rozgnieć go za pomocą widelca.
- Do awokado dodaj posiekaną papryczkę chilli, rozdrobnioną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Podawaj w formie smarowidła na pełnoziarnistym pieczywie. Smacznego!