Masowo rezygnują z jedzenia awokado. Gdy poznasz powód, usiądziesz z wrażenia

Awokado staje się coraz bardziej popularne na całym świecie. I bardzo dobrze, bo to naprawdę wartościowy owoc, który ma niesamowicie pozytywny wpływ na ludzki organizm. Niestety, sama uprawa awokado jest dosyć kontrowersyjna, więc silny staje się też ruch avokadon’t, który sprzeciwia się jedzeniu awokado. Skąd się wziął i z czym się wiąże?

Awokado - PysznościAwokado - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Awokado to owoc, który zasłynął ze swojej wysokiej kaloryczności. Jednak ta kaloryczność nie jest wynikiem obecności niezdrowych składników, ale raczej wynika z obfitości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są obecne w proporcjach idealnych dla zdrowia człowieka. Mimo zdrowotnych wskazań coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie go ze swojej diety. Powód może być zaskakujący.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję

Awokado z Meksyku pod ostrzałem

W ruchu avokadon’t szczególnie chodzi o awokado pochodzące z Meksyku czy też Chile, gdzie produkowana jest największa ilość tych owoców. Z kolei im większy popyt, tym większe zainteresowanie uprawą.

Aby zaspokoić zapotrzebowanie milionów ludzi z całego świata, wycina się kolejne lasy, by w ich miejscu powstały nowe plantacje awokado. Tak niszczone są siedliska zwierząt, gleba poddawana jest procesowi erozji. Stosowana jest ogromna ilość pestycydów, które co prawda nie wnikają w awokado, ale przedostają się do gleby, powietrza i wody, wpływając negatywnie na stan zdrowia rolników i okolicznych mieszkańców, także zwierząt i roślin.

Jak obrać awokado? Skuteczne sposoby
Jak obrać awokado? Skuteczne sposoby © Getty Images

Awokado wygryzło narkotykowy biznes

Co ciekawe, w ostatnich latach uprawa awokado stała się nawet bardziej opłacalna niż produkcja kokainy. Tym sposobem meksykańskie plantacje tego owocu zostały w znacznej ilości przejęte przez kartele narkotykowe, co pociągnęło za sobą wiele ofiar – również śmiertelnych – np. w osobach rolników, którzy nie chcieli się podporządkować. Warunki pracy na takich plantacjach są wręcz niewolnicze.

Kulisy uprawy awokado są szokujące
Kulisy uprawy awokado są szokujące © Pixabay

Co więcej, do wyprodukowania 1 kg awokado potrzeba nawet 600 litrów wody, podczas gdy 1 kg jabłek wymaga tylko 1 litra. Coraz większe ilości plantacji wyczerpują więc naturalne zasoby wody, co staje się szczególnie widoczne w Chile.

Postaw na dobre źródło

Wszystko to nie zmienia faktu, że awokado to bardzo zdrowe owoce, które warto, by znalazły się w naszej diecie. Aby jednak mieć czyste sumienie, w czasie zakupów zwracajmy na to, skąd pochodzi wybierane przez nas awokado. Jeśli mamy wybór, sięgajmy po te owoce, ale pochodzące z Hiszpanii lub Izraela. Unikajmy awokado z Chile czy Meksyku. To może być nasza mała cegiełka ku lepszemu światu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia