InspiracjeTak podaję sałatkę z awokado. Po jej zjedzeniu można przenosić góry

Tak podaję sałatkę z awokado. Po jej zjedzeniu można przenosić góry

Efektowne łódeczki wypełnione sałatką z kolorowymi składnikami dostarczają nie tylko solidnej dawki witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także wprawiają w pozytywny nastrój. Po takim posiłku zawsze czuję się lekko i zdrowo. Nawet łyżka majonezu w sałatce nie potrafi zepsuć tego wrażenia.

Sałatka z awokado podana w awokado – pysznie i efektownie
Sałatka z awokado podana w awokado – pysznie i efektownie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chociaż sposób uprawy awokado budzi kontrowersje, trzeba przyznać, że ten owoc jest niczym bomba energetyczna. Stanowi nie tylko cenne źródło witamin A, C, E i K, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także dba o dostawę białka roślinnego. To dlatego po zielony owoc tak często sięgają wegetarianie i weganie. Awokado jest też bogate w błonnik, o który zabiegają osoby na diecie odchudzającej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przetestowaliśmy kultową kanapkę z awokado, brzoskwiniami i burratą. Już wiemy, czy warto ją zrobić

Sałatka z awokado – możliwość wielu różnych kompozycji smakowych

Sałatka z awokado to nie tylko kolorowa, ale także zdrowa kompozycja pełna korzystnych olejów, które sprzyjają zdrowiu serca i wspomagają trawienie. Wielu kucharzy, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów, ceni te owoce o miękkim miąższu i delikatnie orzechowym smaku za łatwość komponowania z innymi składnikami.

Awokado idealnie łączy się z różnorodnymi dodatkami – od soczystych pomidorów po chrupiące ogórki kiszone, których dodatek pozytywnie wpływa na smakowy balans. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi awokado dostosowuje się do wielu przypraw, co czyni sałatkę jeszcze bardziej apetyczną.

Sposób na awokado
Sposób na awokado© Adobe Stock | AGDER

Przepis na sałatkę z awokado w łódeczkach z awokado

Sałatka świetnie smakuje również w wersji bez majonezu, za to skropiona oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ćwiartka czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w kostkę.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż środek, pozostawiając w środku margines o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Miąższ awokado również pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki pokrój w ćwiartki i posiekaj cebulę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki z łyżką majonezu i nałóż do łódeczek z awokado.
awokadosałatka z awokadoprzepis

Wybrane dla Ciebie