WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Tak podaję sałatkę z awokado. Po jej zjedzeniu można przenosić góry

Efektowne łódeczki wypełnione sałatką z kolorowymi składnikami dostarczają nie tylko solidnej dawki witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, ale także wprawiają w pozytywny nastrój. Po takim posiłku zawsze czuję się lekko i zdrowo. Nawet łyżka majonezu w sałatce nie potrafi zepsuć tego wrażenia.

Sałatka z awokado podana w awokado – pysznie i efektownieSałatka z awokado podana w awokado – pysznie i efektownie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Chociaż sposób uprawy awokado budzi kontrowersje, trzeba przyznać, że ten owoc jest niczym bomba energetyczna. Stanowi nie tylko cenne źródło witamin A, C, E i K, potasu i nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także dba o dostawę białka roślinnego. To dlatego po zielony owoc tak często sięgają wegetarianie i weganie. Awokado jest też bogate w błonnik, o który zabiegają osoby na diecie odchudzającej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przetestowaliśmy kultową kanapkę z awokado, brzoskwiniami i burratą. Już wiemy, czy warto ją zrobić

Sałatka z awokado – możliwość wielu różnych kompozycji smakowych

Sałatka z awokado to nie tylko kolorowa, ale także zdrowa kompozycja pełna korzystnych olejów, które sprzyjają zdrowiu serca i wspomagają trawienie. Wielu kucharzy, zarówno amatorów, jak i profesjonalistów, ceni te owoce o miękkim miąższu i delikatnie orzechowym smaku za łatwość komponowania z innymi składnikami.

Awokado idealnie łączy się z różnorodnymi dodatkami – od soczystych pomidorów po chrupiące ogórki kiszone, których dodatek pozytywnie wpływa na smakowy balans. Dzięki swojemu neutralnemu smakowi awokado dostosowuje się do wielu przypraw, co czyni sałatkę jeszcze bardziej apetyczną.

Sposób na awokado
Sposób na awokado © Adobe Stock | AGDER

Przepis na sałatkę z awokado w łódeczkach z awokado

Sałatka świetnie smakuje również w wersji bez majonezu, za to skropiona oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe awokado,
  • 2 jajka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • ćwiartka czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka majonezu.

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz z łupin i pokrój w kostkę.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż środek, pozostawiając w środku margines o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Miąższ awokado również pokrój w kostkę.
  3. Pomidorki pokrój w ćwiartki i posiekaj cebulę.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki z łyżką majonezu i nałóż do łódeczek z awokado.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze