Tomasz Strzelczyk przywiózł ten przepis z Podlasia. Tak dobrych kartaczy jeszcze nie jadłeś
Ziemniaki, mięso i cebula - to główne i można pokusić się o stwierdzenie, że jedyne składniki klasycznych kartaczy. W miękkim ziemniaczanym cieście nie znajdziemy mąki czy jajek, z kolei farsz to zmielone mięso z dodatkiem cebuli. To niewiarygodne, że coś tak prostego może smakować i prezentować się tak fenomenalnie.
08.10.2024 14:19
Cepeliny, znane również jako kartacze, to solidne kluski ziemniaczane z nadzieniem, które zdobyły serca mieszkańców Podlasia i Suwalszczyzny. Mimo że dzisiaj ten przysmak uchodzi za tradycyjną polską potrawę, jego korzenie sięgają Litwy, gdzie występuje pod nazwą didžkukuliai. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się przepisem na prawdziwe kartacze. Trzeba przyznać, że kluski w jego wykonaniu prezentują się nieziemsko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić podlaskie kartacze? Złote rady Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk zaznacza, by zapamiętać jedną ważną zasadę: przygotowując ciasto na kartacze, należy zwrócić uwagę na proporcje ziemniaków surowych do gotowanych. Kucharz zaleca, by porcja ugotowanych kartofli stanowiła 10 proc. porcji surowych. W poniższym przepisie to kolejno 120 gramów i 1,2 kilograma. Jak podkreśla Tomasz Strzelczyk, jeśli ciasto do kartaczy przyrządzimy, łącząc ziemniaki surowe z gotowanymi w proporcji pół na pół, wyjdą nam... pyzy.
Kolejną istotną kwestią związaną z przygotowaniem kartaczy jest dobór ziemniaków. Tomasz Strzelczyk zaleca, by sięgnąć po ziemniaki mączyste. Na sklepowych półkach będą one oznaczone jako typ C. Warto też zapamiętać, że surowe ziemniaki, kiedy już zostaną starte, należy dokładnie odcisnąć przez gazę lub pieluchę, by pozbyć się z nich wody. Strzelczyk poleca, by zrobić to dwa lub nawet trzy razy, by ziemniaczana masa była sucha jak wiór.
Kartacze. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,2 kg obranych surowych ziemniaków,
- 120 g ziemniaków ugotowanych, 400 g karkówki,
- 2 duże cebule,
- 1 łyżka majeranku,
- sól, pieprz do smaku,
- boczek lub słonina na okrasę.
Przygotowanie:
- Ziemniaki surowe zetrzyj na drobnym oku, nad miską wyłożoną pieluchą lub gazą (by woda móc odsączyć ziemniaki z wody).
- Ziemniaki odciśnij bardzo dokładnie, dwu- lub nawet trzykrotnie.
- Miskę z odciśniętą wodą odstaw na bok, by skrobia mogła opaść na dno.
- Karkówkę zmiel na drobnych oczkach. Do zmielenia wrzuć też jedną cebulę.
- Zmielone mięso dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Masę dokładnie wyrób.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i wodą, która została po odciśnięciu ziemniaków. Na dnie miski pozostaw skrobię, która osiadła.
- Surowe ziemniaki wymieszaj z ziemniakami ugotowanymi, dodaj skrobię z miski oraz sól. Powstałe ciasto powinno być gładkie, jednolite i plastyczne.
- Z mięsnego farszu przygotuj niewielkie kulki.
- Porcję ciasta rozpłaszcz w dłoni, a następnie na środku połóż mięsną kulkę. Zlep ciasto tak, by powstała kluska o wydłużonym kształcie.
- Do gotującej się wody wrzuć kartacze, a następnie lekko unieś garnek za jedno ucho, by kartacze nie przykleiły się do dna.
- Kartacze gotuj na bardzo małym ogniu przez 45 minut.
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Kiedy będzie dobrze wysmażony, dodaj pokrojoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
- Kartacze wyjmij z wody i serwuj z przygotowaną okrasą.