Dawniej była daniem ubogich chłopów w Gruzji. Dziś turyści dopytują o przepis

Chociaż lazania kojarzy się z włoską kuchnią, to w niektórych miejscach na świecie znaleźć można podobne jej dania. Tak jest w przypadku gruzińskiej aczmy, jednego z symboli kuchni adżarskiej.

Dawniej była daniem ubogich chłopów w Gruzji. Dziś turyści dopytują o przepisAczma to proste i sycące danie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Z gruzińskimi przysmakami kojarzy się głównie chaczapuri. Aczmę można nazwać jedną z wariacji na temat tego dania. Między cienkimi płatami ciasta skrywa się solidna dawka sera. Samo ciasto można zamienić na makaron do lazanii, ułatwiając cały proces przygotowania. To danie czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Gruzińska aczma zachwyci smakiem

Aczma to danie pochodzące z regionu Adżarii, położonego w południowo-zachodniej części kraju. Jest to rodzaj zapiekanki, która zdobyła popularność nie tylko na Kaukazie, ale także w innych krajach byłego Związku Radzieckiego. Charakterystycznym składnikiem aczmy jest gruziński ser czkinti kveli, który nadaje daniu delikatnego, lekko kwaśnego smaku.

To danie nazywane jest gruzińską lazanią
To danie nazywane jest gruzińską lazanią © Adobe Stock

To danie często pojawiało się na chłopskich stołach. Kobiety przygotowywały je pracującym ciężko mężczyznom, by mieli odpowiednio dużo siły. Aczma to prawdziwa bomba kaloryczna, idealna dla tych, którzy potrzebują energii na cały dzień. Dziś wyszła już z wiejskich domów, podbijając podniebienia również poza Gruzją.

Nie jest to danie lekkie, ale jest tak smaczne, że czasem można przymknąć na to oko. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znalezienie gruzińskiego sera w sklepie może być wyzwaniem, ale możesz sięgnąć po zamienniki. Sprawdzi się tutaj domowy ser podpuszczkowy, koryciński lub mozzarella wymieszana z fetą lub bryndzą.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka,
  • 3-4 szklanki mąki pszennej,
  • sól,
  • woda,
  • 300-500 g masła do smarowania płatów ciasta.

Farsz:

  • 1 kg sera podpuszczkowego lub mieszanki mozzarelli i fety.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól oraz wodę i zagnieć elastyczne ciasto, jak na makaron.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na ok. 8-10 równych części.
  4. Każdy kawałek rozwałkuj, wrzuć na minutę do wrzącej osolonej wody.
  5. Wyciągnij i zanurz w zimnej wodzie. Odsącz.
  6. Żaroodporne naczynie posmaruj roztopionym masłem.
  7. Wyłóż na dno pierwszy płat ciasta, posmaruj masłem i posyp serem.
  8. Powtarzaj czynność układania kolejnych warstw ciasta, smarując każdą z nich masłem i posypując serem. Ostatnią warstwą powinien być surowy płat ciasta, który przykryje całą konstrukcję.
  9. Całość naciąć ostrym nożem w szachownicę, aby po upieczeniu łatwiej było podzielić aczmę na porcje.
  10. Posmaruj z wierzchu obficie masłem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 30-40 minut, aż się zarumieni.

Gotową gruzińską lasagne podawaj na ciepło lub na zimno. Warto dodać do niej zielony akcent w postaci sałatki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie