Na duży głód robię sycącą zapiekankę. Jej główny składnik wcześniej jadłam tylko z grilla

Zapiekankę można zrobić na wiele różnych sposobów, z warzyw, z dodatkiem mięsa, sera żółtego i makaronu. Proponujemy tę potrawę w niestandardowym wydaniu – zapewniam, że dorówna smakiem wszystkim, których do tej pory próbowaliście.

Zapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domownikówZapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszanka to popularny rodzaj kiełbasy, a jej historia sięga czasów średniowiecza, kiedy była integralną częścią wiejskich świniobić. Tworzona z kaszy, krwi i podrobów, od zawsze budziła różne emocje. Tradycyjna kaszanka przygotowywana jest poprzez gotowanie mięsa, kaszy i zasmażanej cebuli, którą następnie przyprawia się ziołami, jak majeranek i czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Właściwości odżywcze kaszanki

Kaszanka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Zawiera żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, oraz witaminy z grupy B, ważne dla metabolizmu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kaszanka jest również źródłem witaminy E i kwasu foliowego, które przeciwdziałają niedokrwistości. Dzięki obecności kaszy, dostarcza również błonnik, wspomagający trawienie i metabolizm. Warto pamiętać, że kaszanka jest wysokokaloryczna i zawiera dużo tłuszczu, więc powinna być spożywana z umiarem.

Przepis na zapiekankę z kaszanką

Składniki:

  • 50 dag makaronu świderki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 kg kaszanki,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka oleju.

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj makaron, odcedź go i przelej zimną wodą. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną cebulkę. Kaszankę obierz z osłonki, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż całość kilka minut.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Na małym ogniu przygotuj zasmażkę, cały czas mieszając. Potem wlej mleko, wymieszaj i zagotuj, dodając przyprawy.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie naczynia umieść połowę ugotowanego makaronu, sosu i kaszanki, a następnie zrób drugą warstwę z pozostałej części makaronu, sosu i kaszanki. Włóż całość do piekarnika i zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯