PrzepisZapiekankiNa duży głód robię sycącą zapiekankę. Jej główny składnik wcześniej jadłam tylko z grilla

Na duży głód robię sycącą zapiekankę. Jej główny składnik wcześniej jadłam tylko z grilla

Zapiekankę można zrobić na wiele różnych sposobów, z warzyw, z dodatkiem mięsa, sera żółtego i makaronu. Proponujemy tę potrawę w niestandardowym wydaniu – zapewniam, że dorówna smakiem wszystkim, których do tej pory próbowaliście.

Zapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domowników
Zapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszanka to popularny rodzaj kiełbasy, a jej historia sięga czasów średniowiecza, kiedy była integralną częścią wiejskich świniobić. Tworzona z kaszy, krwi i podrobów, od zawsze budziła różne emocje. Tradycyjna kaszanka przygotowywana jest poprzez gotowanie mięsa, kaszy i zasmażanej cebuli, którą następnie przyprawia się ziołami, jak majeranek i czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Właściwości odżywcze kaszanki

Kaszanka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Zawiera żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, oraz witaminy z grupy B, ważne dla metabolizmu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kaszanka jest również źródłem witaminy E i kwasu foliowego, które przeciwdziałają niedokrwistości. Dzięki obecności kaszy, dostarcza również błonnik, wspomagający trawienie i metabolizm. Warto pamiętać, że kaszanka jest wysokokaloryczna i zawiera dużo tłuszczu, więc powinna być spożywana z umiarem.

Przepis na zapiekankę z kaszanką

Składniki:

  • 50 dag makaronu świderki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 kg kaszanki,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka oleju.

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj makaron, odcedź go i przelej zimną wodą. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną cebulkę. Kaszankę obierz z osłonki, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż całość kilka minut.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Na małym ogniu przygotuj zasmażkę, cały czas mieszając. Potem wlej mleko, wymieszaj i zagotuj, dodając przyprawy.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie naczynia umieść połowę ugotowanego makaronu, sosu i kaszanki, a następnie zrób drugą warstwę z pozostałej części makaronu, sosu i kaszanki. Włóż całość do piekarnika i zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie