Na duży głód robię sycącą zapiekankę. Jej główny składnik wcześniej jadłam tylko z grilla

Zapiekankę można zrobić na wiele różnych sposobów, z warzyw, z dodatkiem mięsa, sera żółtego i makaronu. Proponujemy tę potrawę w niestandardowym wydaniu – zapewniam, że dorówna smakiem wszystkim, których do tej pory próbowaliście.

Zapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domownikówZapiekanka z kaszanką podbije serca twoich domowników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kaszanka to popularny rodzaj kiełbasy, a jej historia sięga czasów średniowiecza, kiedy była integralną częścią wiejskich świniobić. Tworzona z kaszy, krwi i podrobów, od zawsze budziła różne emocje. Tradycyjna kaszanka przygotowywana jest poprzez gotowanie mięsa, kaszy i zasmażanej cebuli, którą następnie przyprawia się ziołami, jak majeranek i czosnek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Właściwości odżywcze kaszanki

Kaszanka jest niezwykle bogata w wartości odżywcze. Zawiera żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, oraz witaminy z grupy B, ważne dla metabolizmu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kaszanka jest również źródłem witaminy E i kwasu foliowego, które przeciwdziałają niedokrwistości. Dzięki obecności kaszy, dostarcza również błonnik, wspomagający trawienie i metabolizm. Warto pamiętać, że kaszanka jest wysokokaloryczna i zawiera dużo tłuszczu, więc powinna być spożywana z umiarem.

Przepis na zapiekankę z kaszanką

Składniki:

  • 50 dag makaronu świderki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 kg kaszanki,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka oleju.

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 500 ml mleka,
  • do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj makaron, odcedź go i przelej zimną wodą. Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż pokrojoną cebulkę. Kaszankę obierz z osłonki, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Podsmaż całość kilka minut.
  2. Następnie w rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę. Na małym ogniu przygotuj zasmażkę, cały czas mieszając. Potem wlej mleko, wymieszaj i zagotuj, dodając przyprawy.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Na dnie naczynia umieść połowę ugotowanego makaronu, sosu i kaszanki, a następnie zrób drugą warstwę z pozostałej części makaronu, sosu i kaszanki. Włóż całość do piekarnika i zapiekaj przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik