Na obiad robię kaszankę-lux. Klasyk podkręcam 1 tanim dodatkiem

Kaszanka na obiad? Dla mnie bomba! A jednak, żeby danie wyszło wyjątkowo smaczne, zawsze dodaję do niego jeden obowiązkowy składnik. Ten trik stosuję nie tylko przy okazji przyrządzania kaszanki, a sprawdza się za każdym razem.

Kaszanka z cebulą na obiadKaszanka z cebulą na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergio Martínez

Z punktu widzenia nowoczesnego odżywiania, modnych przepisów i wymyślnych, egzotycznych produktów spożywczych, czasy kaszanki są aktualnie w odwrocie. Wędlina stworzona z podrobów, kaszy i krwi nie cieszy się teraz olbrzymią popularnością, a już na pewno nie w dużych miastach. Ja jednak lubię od czasu do czasu sięgnąć po ten klasyk. I to nie tylko przy okazji wiosennego grillowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Kaszanka z karmelizowaną cebulką

W moim domu kaszankę na obiad przyrządzam dość rzadko, głównie ze względu na to, że jem ją tylko ja jeden, a sam produkt jest dosyć kaloryczny. Kiedy jednak już się za to zabiorę, nie wyobrażam sobie nie podać jej z podsmażoną na smalcu cebulą. To jednak nie wszystko. Po dokładnym posiekaniu warzywa i zeszkleniu go na tłuszczu zawsze posypuje go jeszcze jednym ważnym składnikiem — cukrem. Oczywiście nie używam go dużo, bo nie chce zmieniać smaku cebuli (a wraz z nią całego dania); wystarczy dosłownie pół łyżeczki. Ten zabieg sprawia, że cebula pięknie się karmelizuje, robi się cudownie miękka i nadzwyczajnie pyszna. Połączenie jej z dobrej jakości kaszanką jest dla mnie wręcz obowiązkowe. A jak to wygląda w praktyce?

Kaszanka na obiad

Składniki:

  • 3 pętka kaszanki,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę obieram z flaka i rozdrabniam.
  2. Cebulę pozbawiam łupiny i drobno siekam. Zawsze wcześniej wkładam to warzywo na chwilę do chłodziarki, dzięki czemu nie muszę obawiać się "płakania" podczas krojenia.
  3. Na patelni rozgrzewam trochę smalcu i wsypuję tam posiekane warzywo. Mieszam, a po chwili wsypuję cukier.
  4. Następnie do pięknie skarmelizowanej cebuli dodaję kaszankę. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Smażę jeszcze kilka minut i gotowe danie wykładam na talerz.

Zwykle podaję taką kaszankę z ziemniakami w różnej formie. Świetnie sprawdzą się na przykład pieczone, w formie łódeczek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser