Na obiad robię kaszankę-lux. Klasyk podkręcam 1 tanim dodatkiem

Kaszanka na obiad? Dla mnie bomba! A jednak, żeby danie wyszło wyjątkowo smaczne, zawsze dodaję do niego jeden obowiązkowy składnik. Ten trik stosuję nie tylko przy okazji przyrządzania kaszanki, a sprawdza się za każdym razem.

Kaszanka z cebulą na obiadKaszanka z cebulą na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sergio Martínez

Z punktu widzenia nowoczesnego odżywiania, modnych przepisów i wymyślnych, egzotycznych produktów spożywczych, czasy kaszanki są aktualnie w odwrocie. Wędlina stworzona z podrobów, kaszy i krwi nie cieszy się teraz olbrzymią popularnością, a już na pewno nie w dużych miastach. Ja jednak lubię od czasu do czasu sięgnąć po ten klasyk. I to nie tylko przy okazji wiosennego grillowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Kaszanka z karmelizowaną cebulką

W moim domu kaszankę na obiad przyrządzam dość rzadko, głównie ze względu na to, że jem ją tylko ja jeden, a sam produkt jest dosyć kaloryczny. Kiedy jednak już się za to zabiorę, nie wyobrażam sobie nie podać jej z podsmażoną na smalcu cebulą. To jednak nie wszystko. Po dokładnym posiekaniu warzywa i zeszkleniu go na tłuszczu zawsze posypuje go jeszcze jednym ważnym składnikiem — cukrem. Oczywiście nie używam go dużo, bo nie chce zmieniać smaku cebuli (a wraz z nią całego dania); wystarczy dosłownie pół łyżeczki. Ten zabieg sprawia, że cebula pięknie się karmelizuje, robi się cudownie miękka i nadzwyczajnie pyszna. Połączenie jej z dobrej jakości kaszanką jest dla mnie wręcz obowiązkowe. A jak to wygląda w praktyce?

Kaszanka na obiad

Składniki:

  • 3 pętka kaszanki,
  • 1 duża cebula,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszankę obieram z flaka i rozdrabniam.
  2. Cebulę pozbawiam łupiny i drobno siekam. Zawsze wcześniej wkładam to warzywo na chwilę do chłodziarki, dzięki czemu nie muszę obawiać się "płakania" podczas krojenia.
  3. Na patelni rozgrzewam trochę smalcu i wsypuję tam posiekane warzywo. Mieszam, a po chwili wsypuję cukier.
  4. Następnie do pięknie skarmelizowanej cebuli dodaję kaszankę. Doprawiam solą i pieprzem.
  5. Smażę jeszcze kilka minut i gotowe danie wykładam na talerz.

Zwykle podaję taką kaszankę z ziemniakami w różnej formie. Świetnie sprawdzą się na przykład pieczone, w formie łódeczek. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟