Jak długo można przechowywać ugotowane ziemniaki? Wielu popełnia błąd
Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować więcej ziemniaków niż to konieczne, niech pierwszy rzuci kartoflem. Jedni odsmażają je wieczorem na patelni, inni chowają do lodówki "na później". Jak każdy produkt, mają jednak swój czas przydatności do zjedzenia. Ile w takim razie można trzymać ziemniaki w lodówce?
15.10.2024 10:22
Od dziecka uczono nas, że jedzenia nie powinno się wyrzucać i to zdecydowanie bardzo ważna lekcja. Nadmiar ziemniaków można odłożyć i wykorzystać później, ale ma swój termin ważności, który należy przestrzegać. Nie ma jednej długości, bo zależy to od tego, w jakiej formie kartofle trafiły do lodówki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ile przechowywać ziemniaki w lodówce?
Okres przydatności do spożycia ziemniaków przechowywanych w lodówce różni się w zależności od sposobu przygotowania. Ziemniaki surowe szybko się psują, a gotowane lub pieczone mogą wytrzymać kilka dni. Pamiętaj, że świeżość ziemniaków zawsze warto sprawdzić przed przygotowaniem posiłku, nawet kiedy trzymasz się wskazanych ram czasowych. Ocena organoleptyczna zdecydowanie jest tutaj wskazana.
Surowe, obrane ziemniak należy spożyć w ciągu 24 godzin. Aby zapobiec brązowieniu, przechowuj je w misce z zimną wodą. Dłużej wytrzyma purée ziemniaczane. Przechowuj j w szczelnym pojemniku w lodówce, a wytrzyma nawet 3-4 dni. Przed podaniem odśwież je odrobiną masła lub mleka.
Jeszcze mniejszy problem jest ze zwykłymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie. Mogą być przechowywane w lodówce nawet przez 4 dni. Ważne, aby szybko je schłodzić po ugotowaniu. Nie wsadzaj ich również do lodówki, gdy są gorące. Pieczone ziemniaczki zdatne są do jedzenia przez około 3 dni, ale niestety tracą sporo na jakości, bo przestają być tak chrupiące, jak były po upieczeniu.
Jak przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki ugotowane oraz te zmiażdżone na puree nie powinny być przechowywane w metalowych pojemnikach, garnkach czy miskach. Metal może reagować z kwasami zawartymi w ziemniakach, co wpływa na ich smak i jakość, pogarszając sytuację.
Zepsute ziemniaki mają nieprzyjemny zapach, są śliskie, miękkie i mogą mieć plamy lub pleśń. Takie ziemniaki trzeba po prostu wyrzucić, bez żadnych wątpliwości czy wyrzutów sumienia, bo zdrowie jest najważniejsze.