Jak długo można przechowywać ugotowane ziemniaki? Wielu popełnia błąd

Komu nigdy nie zdarzyło się ugotować więcej ziemniaków niż to konieczne, niech pierwszy rzuci kartoflem. Jedni odsmażają je wieczorem na patelni, inni chowają do lodówki "na później". Jak każdy produkt, mają jednak swój czas przydatności do zjedzenia. Ile w takim razie można trzymać ziemniaki w lodówce?

Ugotowane ziemniakiUgotowane ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arina Habich
Ewa Malinowska

Od dziecka uczono nas, że jedzenia nie powinno się wyrzucać i to zdecydowanie bardzo ważna lekcja. Nadmiar ziemniaków można odłożyć i wykorzystać później, ale ma swój termin ważności, który należy przestrzegać. Nie ma jednej długości, bo zależy to od tego, w jakiej formie kartofle trafiły do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych klopsikach. Ich grecka odsłona bije je na głowę

Ile przechowywać ziemniaki w lodówce?

Okres przydatności do spożycia ziemniaków przechowywanych w lodówce różni się w zależności od sposobu przygotowania. Ziemniaki surowe szybko się psują, a gotowane lub pieczone mogą wytrzymać kilka dni. Pamiętaj, że świeżość ziemniaków zawsze warto sprawdzić przed przygotowaniem posiłku, nawet kiedy trzymasz się wskazanych ram czasowych. Ocena organoleptyczna zdecydowanie jest tutaj wskazana.

Ziemniaki z patelni - Pyszności
Ziemniaki z patelni - Pyszności © Adobe Stock | Robby Boehme

Surowe, obrane ziemniak należy spożyć w ciągu 24 godzin. Aby zapobiec brązowieniu, przechowuj je w misce z zimną wodą. Dłużej wytrzyma purée ziemniaczane. Przechowuj j w szczelnym pojemniku w lodówce, a wytrzyma nawet 3-4 dni. Przed podaniem odśwież je odrobiną masła lub mleka.

Jeszcze mniejszy problem jest ze zwykłymi ziemniakami ugotowanymi w wodzie. Mogą być przechowywane w lodówce nawet przez 4 dni. Ważne, aby szybko je schłodzić po ugotowaniu. Nie wsadzaj ich również do lodówki, gdy są gorące. Pieczone ziemniaczki zdatne są do jedzenia przez około 3 dni, ale niestety tracą sporo na jakości, bo przestają być tak chrupiące, jak były po upieczeniu.

Jak przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki ugotowane oraz te zmiażdżone na puree nie powinny być przechowywane w metalowych pojemnikach, garnkach czy miskach. Metal może reagować z kwasami zawartymi w ziemniakach, co wpływa na ich smak i jakość, pogarszając sytuację.

Purée ziemniaczane
Purée ziemniaczane © Pyszności

Zepsute ziemniaki mają nieprzyjemny zapach, są śliskie, miękkie i mogą mieć plamy lub pleśń. Takie ziemniaki trzeba po prostu wyrzucić, bez żadnych wątpliwości czy wyrzutów sumienia, bo zdrowie jest najważniejsze.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu