Jeszcze lepsze niż kurki. W październiku smażę na nich jajecznicę

Jajecznica z grzybami to danie, które uwielbiają wielbiciele tych leśnych zbiorów. Największą popularnością cieszy się jajecznica z kurkami, ale ma pyszną konkurentkę. Intensywne w kolorze, kuszące w smaku i naprawdę cenne w koszyku - rydze. Jak je prawidłowo przygotować?

Rydze przesmażone z cebulą to świetna baza do jajecznicyRydze przesmażone z cebulą to świetna baza do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All Rights Reserved.
Magdalena Pomorska

Jeśli już poszczęściło ci się i do domu z lasu (albo chociaż z zaufanego punktu sprzedaży) przyniosłeś rydze, to pierwszy punkt  listy składników masz załatwiony. Pozostałe składniki z pewnością masz w kuchni. Sprawdź, na czym najlepiej smażyć jajecznicę z rydzami, jak i kiedy ją doprawić. To będzie twoje wymarzone jesienne śniadanie.

Rydze - co warto o nich wiedzieć?

Rydz, znany również jako "król lasu", jest jednym z najbardziej cenionych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny pomarańczowy kolor i miękki, soczysty miąższ sprawiają, że znawcy nie mają problemu z ich rozpoznaniem, ale warto mieć na uwadze, że rydze amatorom grzybobrania mogą przypominać pomylić się z mniej smacznymi odmianami. Jego wyjątkowy smak i wartość odżywcza sprawiają, że świetnie sprawdza się w kuchni. Rydz to prawdziwa gratka dla wszystkich entuzjastów grzybobrania, kucharzy i smakoszy! Pozostaje pytanie - jak go znaleźć? Jak podają Lasy Państwowe w regularnych komunikatach, najczęściej rosną w trawach w sosnowych samosiejkach. Rydze nie lubią jednak zimnych nocy, więc mimo że sezon trwa do listopada, to lepiej się śpieszyć ze zbieraniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Przepis na jajecznicę z rydzami

Smak grzybów zdecydowanie podbije przesmażona, zarumieniona cebula - przepis na jajecznicę z rydzami nie może się bez niej obyć. Poniżej proporcje na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

  • 250 g rydzów,
  • 4 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

 Przygotowanie:

  1. Aby przygotować jajecznicę z rydzami i cebulką zacznij od oczyszczenia grzybów. Rydze, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli.
  4. Do złocistej, ale nie przypalonej cebuli dorzuć rydze i smaż przez kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną.
  5. Do szklanki wbij jajka - nie wbijaj ich od razu na patelnie, bo jak trafi się nieświeże, to całe danie pójdzie na zmarnowanie.
  6. Wlej je na patelnię z rydzami i cebulą, zacznij rozmącanie od białek. Na średnim ogniu, delikatnie mieszając, a na koniec zetnij też rozmącone żółtko.
  7. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj gorącą, np. z pieczywem. Protip: nie polecam serwować jajecznicy na gorącej patelni, bo jajecznica cały czas będzie się ścinać.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku