Jeszcze lepsze niż kurki. W październiku smażę na nich jajecznicę

Jajecznica z grzybami to danie, które uwielbiają wielbiciele tych leśnych zbiorów. Największą popularnością cieszy się jajecznica z kurkami, ale ma pyszną konkurentkę. Intensywne w kolorze, kuszące w smaku i naprawdę cenne w koszyku - rydze. Jak je prawidłowo przygotować?

Rydze przesmażone z cebulą to świetna baza do jajecznicyRydze przesmażone z cebulą to świetna baza do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All Rights Reserved.
Magdalena Pomorska

Jeśli już poszczęściło ci się i do domu z lasu (albo chociaż z zaufanego punktu sprzedaży) przyniosłeś rydze, to pierwszy punkt  listy składników masz załatwiony. Pozostałe składniki z pewnością masz w kuchni. Sprawdź, na czym najlepiej smażyć jajecznicę z rydzami, jak i kiedy ją doprawić. To będzie twoje wymarzone jesienne śniadanie.

Rydze - co warto o nich wiedzieć?

Rydz, znany również jako "król lasu", jest jednym z najbardziej cenionych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny pomarańczowy kolor i miękki, soczysty miąższ sprawiają, że znawcy nie mają problemu z ich rozpoznaniem, ale warto mieć na uwadze, że rydze amatorom grzybobrania mogą przypominać pomylić się z mniej smacznymi odmianami. Jego wyjątkowy smak i wartość odżywcza sprawiają, że świetnie sprawdza się w kuchni. Rydz to prawdziwa gratka dla wszystkich entuzjastów grzybobrania, kucharzy i smakoszy! Pozostaje pytanie - jak go znaleźć? Jak podają Lasy Państwowe w regularnych komunikatach, najczęściej rosną w trawach w sosnowych samosiejkach. Rydze nie lubią jednak zimnych nocy, więc mimo że sezon trwa do listopada, to lepiej się śpieszyć ze zbieraniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Przepis na jajecznicę z rydzami

Smak grzybów zdecydowanie podbije przesmażona, zarumieniona cebula - przepis na jajecznicę z rydzami nie może się bez niej obyć. Poniżej proporcje na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki:

  • 250 g rydzów,
  • 4 jajka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

 Przygotowanie:

  1. Aby przygotować jajecznicę z rydzami i cebulką zacznij od oczyszczenia grzybów. Rydze, pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Obierz i drobno posiekaj cebulę.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli.
  4. Do złocistej, ale nie przypalonej cebuli dorzuć rydze i smaż przez kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną.
  5. Do szklanki wbij jajka - nie wbijaj ich od razu na patelnie, bo jak trafi się nieświeże, to całe danie pójdzie na zmarnowanie.
  6. Wlej je na patelnię z rydzami i cebulą, zacznij rozmącanie od białek. Na średnim ogniu, delikatnie mieszając, a na koniec zetnij też rozmącone żółtko.
  7. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Podawaj gorącą, np. z pieczywem. Protip: nie polecam serwować jajecznicy na gorącej patelni, bo jajecznica cały czas będzie się ścinać.
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier