Jeszcze lepsze niż kurki. W październiku smażę na nich jajecznicę
Jajecznica z grzybami to danie, które uwielbiają wielbiciele tych leśnych zbiorów. Największą popularnością cieszy się jajecznica z kurkami, ale ma pyszną konkurentkę. Intensywne w kolorze, kuszące w smaku i naprawdę cenne w koszyku - rydze. Jak je prawidłowo przygotować?
15.10.2024 | aktual.: 15.10.2024 09:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli już poszczęściło ci się i do domu z lasu (albo chociaż z zaufanego punktu sprzedaży) przyniosłeś rydze, to pierwszy punkt listy składników masz załatwiony. Pozostałe składniki z pewnością masz w kuchni. Sprawdź, na czym najlepiej smażyć jajecznicę z rydzami, jak i kiedy ją doprawić. To będzie twoje wymarzone jesienne śniadanie.
Rydze - co warto o nich wiedzieć?
Rydz, znany również jako "król lasu", jest jednym z najbardziej cenionych grzybów w Polsce. Jego charakterystyczny pomarańczowy kolor i miękki, soczysty miąższ sprawiają, że znawcy nie mają problemu z ich rozpoznaniem, ale warto mieć na uwadze, że rydze amatorom grzybobrania mogą przypominać pomylić się z mniej smacznymi odmianami. Jego wyjątkowy smak i wartość odżywcza sprawiają, że świetnie sprawdza się w kuchni. Rydz to prawdziwa gratka dla wszystkich entuzjastów grzybobrania, kucharzy i smakoszy! Pozostaje pytanie - jak go znaleźć? Jak podają Lasy Państwowe w regularnych komunikatach, najczęściej rosną w trawach w sosnowych samosiejkach. Rydze nie lubią jednak zimnych nocy, więc mimo że sezon trwa do listopada, to lepiej się śpieszyć ze zbieraniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na jajecznicę z rydzami
Smak grzybów zdecydowanie podbije przesmażona, zarumieniona cebula - przepis na jajecznicę z rydzami nie może się bez niej obyć. Poniżej proporcje na śniadanie dla dwóch osób.
Składniki:
- 250 g rydzów,
- 4 jajka,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Aby przygotować jajecznicę z rydzami i cebulką zacznij od oczyszczenia grzybów. Rydze, pokrój je na mniejsze kawałki.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Dodaj cebulę i smaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli.
- Do złocistej, ale nie przypalonej cebuli dorzuć rydze i smaż przez kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną.
- Do szklanki wbij jajka - nie wbijaj ich od razu na patelnie, bo jak trafi się nieświeże, to całe danie pójdzie na zmarnowanie.
- Wlej je na patelnię z rydzami i cebulą, zacznij rozmącanie od białek. Na średnim ogniu, delikatnie mieszając, a na koniec zetnij też rozmącone żółtko.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj gorącą, np. z pieczywem. Protip: nie polecam serwować jajecznicy na gorącej patelni, bo jajecznica cały czas będzie się ścinać.