Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę. Rodzina oszalała na jego punkcie

Szukasz nowego pomysłu na obiad, który zachwyci całą rodzinę? Zwykły schabowy w placku ziemniaczanym to danie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. To połączenie chrupiącej panierki ziemniaczanej z soczystym mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki temu przepisowi, klasyczny schabowy zyska zupełnie nowe oblicze, a Twój obiad będzie wyjątkowy.

Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę.Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeżeli uwielbiasz tradycyjne polskie smaki, takie jak soczysty schabowy czy chrupiące placki ziemniaczane, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Schabowy w placku ziemniaczanym to niecodzienne połączenie, które łączy w sobie to, co najlepsze z obu tych potraw. Jest to smakowity pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. To przepis idealny na weekendowe posiłki, szczególnie gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym, ale jednocześnie dobrze znanym.

Klasyczny schabowy zawsze ma swoje stałe miejsce na polskich stołach, a placki ziemniaczane to ulubiony dodatek wielu z nas. W tym przepisie te dwa elementy łączą się w jedną, zaskakującą i pysznie chrupiącą potrawę. Schabowy w placku ziemniaczanym to danie, które z pewnością stanie się hitem każdego rodzinnego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Przepis na schabowego w placku ziemniaczanym

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • mąka pszenna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrób ciasto.
  2. Przygotowanie mięsa: Schab rozbij na cienkie kotlety. Każdy kotlet oprósz solą i pieprzem.
  3. Formowanie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcję ciasta ziemniaczanego, tworząc niewielki placek. Na środku umieść kotlet, a następnie przykryj go pozostałą częścią ciasta.
  4. Smażenie: Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Wskazówki:

  • Jajka: Dodatek jajek sprawi, że ciasto ziemniaczane będzie bardziej zwarte i lepiej się trzymało mięsa.
  • Mąka: Ilość mąki dodawanej do ciasta zależy od rodzaju ziemniaków. Dodawaj ją stopniowo, aż masa będzie odpowiednio gęsta.
  • Olej: Do smażenia użyj oleju o wysokiej temperaturze smażenia, np. oleju rzepakowego.
  • Podanie: Schabowe w placku ziemniaczanym doskonale smakuje z surówką z kapusty lub mizerią.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza