Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę. Rodzina oszalała na jego punkcie

Szukasz nowego pomysłu na obiad, który zachwyci całą rodzinę? Zwykły schabowy w placku ziemniaczanym to danie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. To połączenie chrupiącej panierki ziemniaczanej z soczystym mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki temu przepisowi, klasyczny schabowy zyska zupełnie nowe oblicze, a Twój obiad będzie wyjątkowy.

Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę.Schabowy w placku ziemniaczanym jest u mnie co niedzielę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeżeli uwielbiasz tradycyjne polskie smaki, takie jak soczysty schabowy czy chrupiące placki ziemniaczane, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Schabowy w placku ziemniaczanym to niecodzienne połączenie, które łączy w sobie to, co najlepsze z obu tych potraw. Jest to smakowity pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci twoją rodzinę i gości. To przepis idealny na weekendowe posiłki, szczególnie gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym, ale jednocześnie dobrze znanym.

Klasyczny schabowy zawsze ma swoje stałe miejsce na polskich stołach, a placki ziemniaczane to ulubiony dodatek wielu z nas. W tym przepisie te dwa elementy łączą się w jedną, zaskakującą i pysznie chrupiącą potrawę. Schabowy w placku ziemniaczanym to danie, które z pewnością stanie się hitem każdego rodzinnego obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kazimierska fitka to zapomniana zupa z babcinego przepisu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni

Przepis na schabowego w placku ziemniaczanym

Składniki:

  • 5 plastrów schabu,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • mąka pszenna,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wyrób ciasto.
  2. Przygotowanie mięsa: Schab rozbij na cienkie kotlety. Każdy kotlet oprósz solą i pieprzem.
  3. Formowanie kotletów: Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj porcję ciasta ziemniaczanego, tworząc niewielki placek. Na środku umieść kotlet, a następnie przykryj go pozostałą częścią ciasta.
  4. Smażenie: Smaż kotlety na złoty kolor z obu stron.

Wskazówki:

  • Jajka: Dodatek jajek sprawi, że ciasto ziemniaczane będzie bardziej zwarte i lepiej się trzymało mięsa.
  • Mąka: Ilość mąki dodawanej do ciasta zależy od rodzaju ziemniaków. Dodawaj ją stopniowo, aż masa będzie odpowiednio gęsta.
  • Olej: Do smażenia użyj oleju o wysokiej temperaturze smażenia, np. oleju rzepakowego.
  • Podanie: Schabowe w placku ziemniaczanym doskonale smakuje z surówką z kapusty lub mizerią.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane