Upiecz ziemniaki w ten sposób. Będą smakowały jak prosto z ogniska
Ziemniaki z ogniska mają niepowtarzalny, dymny smak. Czy da się go odtworzyć w domu? Na pewno nie w 100 proc., ale dzięki temu sposobowi będą smakować bardzo podobnie. To zadziwiające, jak prosto przygotować takie ziemniaki.
12.10.2024 18:11
Pieczone ziemniaki to nie tylko doskonały dodatek do wielu dań. Przygotowane w ten sposób są tak pyszne, że można podać je tylko z jednym sosem, a wszyscy będą zachwyceni. Ziemniaki o smaku zbliżonym do tych z ogniska sprawiają, że po pierwszym kęsie każdy wraca do wspomnień z wakacyjnych wieczorów spędzonych przy ogniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
Nic nie dorówna ziemniakom zawiniętym w folię i wrzuconym do ogniska. Mają wtedy chrupiącą skórkę, a w środku są miękkie, wręcz kremowe. Pieczone ziemniaki to dla wielu osób sentymentalny powrót do dzieciństwa, kiedy jedli je z przyjemnością podczas letnich wieczorów. Teraz do tego smaku można powrócić bez konieczności rozpalania ognia, gdyż całość można przygotować w piekarniku.
Aby wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, wystarczą zaledwie trzy składniki. Są to sól, ziemniaki oraz mąka pszenna. To mąka sprawia, że skórka staje się chrupiąca i przypomina smak wakacyjnych ognisk.
Tak przygotowane ziemniaki będą świetnym dodatkiem do wielu dań mięsnych, ale mogą również stanowić samodzielne danie razem z sadzonym jajkiem. Proces przygotowania jest niezwykle prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy, a efekt smakowy jest zniewalający.
Ziemniaki pieczone jak z ogniska
Składniki:
- 700-900 g ziemniaków (lub tyle, ile potrzebujesz dla swojej rodziny)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, szorując skórkę. Nie obieraj ich, nawet jeśli nie są to młode ziemniaki. Najlepiej wybrać małe lub średnie okazy.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i dodaj jeszcze mokre ziemniaki.
- Zamknij miskę talerzykiem i dokładnie potrząśnij, aby mąka całkowicie oblepiła ziemniaki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ziemniaki.
- Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez około 1 godzinę, sprawdzając miękkość widelcem. W zależności od wielkości ziemniaków czas pieczenia może się nieco wydłużyć.
- Po upieczeniu wyjmij ziemniaki i przełóż na talerz. Nie dodawaj więcej soli, ponieważ jest jej wystarczająco w panierce. Po przekrojeniu ziemniaka można dodać odrobinę masła, co dodatkowo wzbogaci smak.