Nakładam na ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że nikt nie pyta o kotlety

To wspaniały polski produkt, doceniony w Unii Europejskiej, a tak rzadko jadany. Być może nie wiemy, jak obchodzić się z bryndzą, lub przeraża nas wizja jedzenia sera o tak silnym aromacie i smaku. Bryndzę można jednak nieco okiełzać, serwując ją z pieczonymi ziemniakami, z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżych ziół.

Pieczony ziemniak z bryndzą Pieczony ziemniak z bryndzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ziemniaki z bryndzą tak gwiazdorzą na talerzu, że nikt nie zapyta, gdzie jest mięso. Takiej potrawie nie jest potrzebne towarzystwo, chyba że surówki, dla zrównoważenia smaków i nadania świeżych nut. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Co można zrobić z bryndzą?

Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. To produkt wysoko wartościowy, ceniony również za wyrazisty smak i unikatowość. Bryndza jest certyfikowana w Unii Europejskiej jako produkt o chronionej nazwie pochodzenia (znak ChNP). Każdy choć raz w życiu powinien spróbować tego specjału. A jeśli nie masz pomysłu na bryndzę, koniecznie zobacz przepis na ziemniaki zapiekane z jej dodatkiem.

Ziemniaki wystarczy upiec, najlepiej w całości, w mundurkach, a następnie lekko zgnieść, a na nie wyłożyć po odrobinie bryndzy. Po tym ponownie należy umieścić całość w piekarniku, by ser mógł się nieco zapiec. Dodatkowo warto wcześniej doprawić ziemniaki czosnkowo-ziołowym masłem, przygotowanym według przepisu poniżej. Ziemniaki z bryndzą z pewnością przypadną do gustu twoim bliskim.

Bryndza to tradycyjny polski ser z Podhala
Bryndza to tradycyjny polski ser z Podhala © Canva | ajafoto

Ziemniaki zapiekane z bryndzą. Przepis

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków (najlepiej typu C),
  • 200 g bryndzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło,
  • sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, osusz, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaki upiecz w mundurkach do miękkości (200 st. C, ok. 40 minut, duże ziemniaki będą potrzebowały więcej czasu). Możesz lekko skropić je oliwą i oprószyć delikatnie solą.
  3. 2-3 łyżki masła wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i grubo mielonym pieprzem oraz świeżym (lub suszonym) tymiankiem.
  4. Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Każdego ziemniaka ugnieć lekko za pomocą szklanki lub tłuczka. Następnie posmaruj każdy placuszek czosnkowym masłem, a na to nałóż nieco bryndzy.
  5. Ziemniaki włóż ponownie do piekarnika. Zapiekaj 20 minut w 200 stopniach.
  6. Gotowe podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Ciasto drożdżowe cioci Bożenki jest mięciutkie jak podusia. Zdradziła mi sekretną metodę 3xC
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Smaruj nimi chleb, bo są lepsze od masła. Wspierają serce i mózg, a do tego dostarczają witamin
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni