Nakładam na ziemniaki i wstawiam do piekarnika. Smakują tak, że nikt nie pyta o kotlety
To wspaniały polski produkt, doceniony w Unii Europejskiej, a tak rzadko jadany. Być może nie wiemy, jak obchodzić się z bryndzą, lub przeraża nas wizja jedzenia sera o tak silnym aromacie i smaku. Bryndzę można jednak nieco okiełzać, serwując ją z pieczonymi ziemniakami, z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżych ziół.
07.07.2024 15:57
Ziemniaki z bryndzą tak gwiazdorzą na talerzu, że nikt nie zapyta, gdzie jest mięso. Takiej potrawie nie jest potrzebne towarzystwo, chyba że surówki, dla zrównoważenia smaków i nadania świeżych nut. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co można zrobić z bryndzą?
Bryndza to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka. To produkt wysoko wartościowy, ceniony również za wyrazisty smak i unikatowość. Bryndza jest certyfikowana w Unii Europejskiej jako produkt o chronionej nazwie pochodzenia (znak ChNP). Każdy choć raz w życiu powinien spróbować tego specjału. A jeśli nie masz pomysłu na bryndzę, koniecznie zobacz przepis na ziemniaki zapiekane z jej dodatkiem.
Ziemniaki wystarczy upiec, najlepiej w całości, w mundurkach, a następnie lekko zgnieść, a na nie wyłożyć po odrobinie bryndzy. Po tym ponownie należy umieścić całość w piekarniku, by ser mógł się nieco zapiec. Dodatkowo warto wcześniej doprawić ziemniaki czosnkowo-ziołowym masłem, przygotowanym według przepisu poniżej. Ziemniaki z bryndzą z pewnością przypadną do gustu twoim bliskim.
Zobacz także
Ziemniaki zapiekane z bryndzą. Przepis
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków (najlepiej typu C),
- 200 g bryndzy,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony).
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, osusz, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ziemniaki upiecz w mundurkach do miękkości (200 st. C, ok. 40 minut, duże ziemniaki będą potrzebowały więcej czasu). Możesz lekko skropić je oliwą i oprószyć delikatnie solą.
- 2-3 łyżki masła wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i grubo mielonym pieprzem oraz świeżym (lub suszonym) tymiankiem.
- Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Każdego ziemniaka ugnieć lekko za pomocą szklanki lub tłuczka. Następnie posmaruj każdy placuszek czosnkowym masłem, a na to nałóż nieco bryndzy.
- Ziemniaki włóż ponownie do piekarnika. Zapiekaj 20 minut w 200 stopniach.
- Gotowe podawaj ze świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.