Mistrzostwo kuchni kombinowanej. Przysmak z PRL zaskakuje i zachwyca smakoszy

Brak niektórych produktów w sklepach zmuszał do poszukiwania innych rozwiązań. W ten sposób powstało wiele pysznych dań i deserów, które obecnie przeżywają renesans. Okazuje się, że z podstawowych produktów, które znajdują się w każdej kuchni, można wyczarować cuda. Jak zrobić marcepan bez migdałów? Zapytaj babcię, czy zna odpowiedź.

Gospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałówGospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W czasach PRL słodycze często były luksusem, a składniki do ich przygotowania bywały na wagę złota. Kreatywność pań domu nie znała jednak granic. Wiele deserów zastępczych z tamtych lat opierało się na produktach codziennego użytku, takich jak kasza, mąka, mleko w proszku czy warzywa strączkowe. Z ugotowanej fasoli jaś wychodził marcepan idealny do przełożenia wafli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Popularne słodycze w PRL

Popularnym słodkościami były tzw. kocie języczki, czyli ciasteczka z cukru i białek, które wyrabiano własnoręcznie bez użycia piekarnika. Innym ciekawym wynalazkiem tamtego okresu był deser Słodka Chwilka – przygotowywany z kaszy manny, cukru, nieraz z dodatkiem kakao lub aromatu waniliowego, by imitować bardziej wykwintne smaki.

W latach 70. dużą popularnością cieszył się krem sułtański. Za czasów Edwarda Gierka w sklepach zaczęło pojawiać się więcej produktów importowanych, w tym rodzynki. Prostym deserem z rodzynkami nasączonymi rumem delektowali się nawet mieszkańcy stolicy w warszawskich kawiarniach.

Przepis na marcepan z fasoli jaś

Aby masa miała gładką teksturę, po ugotowaniu fasoli trzeba ją obrać z łupin. Jest to żmudne zadanie, ale efekt na pewno zrekompensuje trud pracy. Taki marcepan jest idealny do nadziewania rogalików, przekładania ciast, wafelków, a także do mazurków wielkanocnych.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli jaś,
  • 250 g cukru pudru,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 25 ml rumu,
  • 1 olejek migdałowy,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany kremówki.

Wykonanie:

  1. Namocz fasolę, zalewając ją zimną wodą. Pozostaw na 12 godzin.
  2. Odlej wodę, wlej świeżą i ugotuj fasolę do miękkości – powinno to zająć ok. 1 godziny.
  3. Miękką fasolę odcedź, ostudź i obierz z łupinek.
  4. Zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier puder, odrobinę rumu i olejek migdałowy.
  5. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dodaj śmietanę kremówkę – nie więcej niż 2 łyżki.

Marcepan z fasoli do lepienia figurek

Jeśli chcesz przygotować marcepan z fasoli, z którego będzie można lepić ozdobne figurki, trzeba delikatnie zmodyfikować przepis. Początek jest taki sam – fasolę należy namoczyć, ugotować i obrać z łupin. Następnie zmiksuj same nasiona, bez dodatku pozostałych składników.

Przełóż masę fasolową do rondelka i pogrzej na małym ogniu. Wymieszaj z cukrem, a gdy się rozpuści, dodaj 300 g mąki pszennej. Mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj 50 g oleju kokosowego i aromat migdałowy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥