PrzepisProste przepisyMistrzostwo kuchni kombinowanej. Przysmak z PRL zaskakuje i zachwyca smakoszy

Mistrzostwo kuchni kombinowanej. Przysmak z PRL zaskakuje i zachwyca smakoszy

Brak niektórych produktów w sklepach zmuszał do poszukiwania innych rozwiązań. W ten sposób powstało wiele pysznych dań i deserów, które obecnie przeżywają renesans. Okazuje się, że z podstawowych produktów, które znajdują się w każdej kuchni, można wyczarować cuda. Jak zrobić marcepan bez migdałów? Zapytaj babcię, czy zna odpowiedź.

Gospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałów
Gospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W czasach PRL słodycze często były luksusem, a składniki do ich przygotowania bywały na wagę złota. Kreatywność pań domu nie znała jednak granic. Wiele deserów zastępczych z tamtych lat opierało się na produktach codziennego użytku, takich jak kasza, mąka, mleko w proszku czy warzywa strączkowe. Z ugotowanej fasoli jaś wychodził marcepan idealny do przełożenia wafli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Popularne słodycze w PRL

Popularnym słodkościami były tzw. kocie języczki, czyli ciasteczka z cukru i białek, które wyrabiano własnoręcznie bez użycia piekarnika. Innym ciekawym wynalazkiem tamtego okresu był deser Słodka Chwilka – przygotowywany z kaszy manny, cukru, nieraz z dodatkiem kakao lub aromatu waniliowego, by imitować bardziej wykwintne smaki.

W latach 70. dużą popularnością cieszył się krem sułtański. Za czasów Edwarda Gierka w sklepach zaczęło pojawiać się więcej produktów importowanych, w tym rodzynki. Prostym deserem z rodzynkami nasączonymi rumem delektowali się nawet mieszkańcy stolicy w warszawskich kawiarniach.

Przepis na marcepan z fasoli jaś

Aby masa miała gładką teksturę, po ugotowaniu fasoli trzeba ją obrać z łupin. Jest to żmudne zadanie, ale efekt na pewno zrekompensuje trud pracy. Taki marcepan jest idealny do nadziewania rogalików, przekładania ciast, wafelków, a także do mazurków wielkanocnych.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli jaś,
  • 250 g cukru pudru,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 25 ml rumu,
  • 1 olejek migdałowy,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany kremówki.

Wykonanie:

  1. Namocz fasolę, zalewając ją zimną wodą. Pozostaw na 12 godzin.
  2. Odlej wodę, wlej świeżą i ugotuj fasolę do miękkości – powinno to zająć ok. 1 godziny.
  3. Miękką fasolę odcedź, ostudź i obierz z łupinek.
  4. Zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier puder, odrobinę rumu i olejek migdałowy.
  5. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dodaj śmietanę kremówkę – nie więcej niż 2 łyżki.

Marcepan z fasoli do lepienia figurek

Jeśli chcesz przygotować marcepan z fasoli, z którego będzie można lepić ozdobne figurki, trzeba delikatnie zmodyfikować przepis. Początek jest taki sam – fasolę należy namoczyć, ugotować i obrać z łupin. Następnie zmiksuj same nasiona, bez dodatku pozostałych składników.

Przełóż masę fasolową do rondelka i pogrzej na małym ogniu. Wymieszaj z cukrem, a gdy się rozpuści, dodaj 300 g mąki pszennej. Mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj 50 g oleju kokosowego i aromat migdałowy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

kuchnia prldesery z prlprosty deser

Wybrane dla Ciebie