WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Mistrzostwo kuchni kombinowanej. Przysmak z PRL zaskakuje i zachwyca smakoszy

Brak niektórych produktów w sklepach zmuszał do poszukiwania innych rozwiązań. W ten sposób powstało wiele pysznych dań i deserów, które obecnie przeżywają renesans. Okazuje się, że z podstawowych produktów, które znajdują się w każdej kuchni, można wyczarować cuda. Jak zrobić marcepan bez migdałów? Zapytaj babcię, czy zna odpowiedź.

Gospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałówGospodynie w PRL potrafiły przygotować marcepan bez migdałów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W czasach PRL słodycze często były luksusem, a składniki do ich przygotowania bywały na wagę złota. Kreatywność pań domu nie znała jednak granic. Wiele deserów zastępczych z tamtych lat opierało się na produktach codziennego użytku, takich jak kasza, mąka, mleko w proszku czy warzywa strączkowe. Z ugotowanej fasoli jaś wychodził marcepan idealny do przełożenia wafli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny Malinowy Książę bez pieczenia. Z wrażenia chce się paść na kolana

Popularne słodycze w PRL

Popularnym słodkościami były tzw. kocie języczki, czyli ciasteczka z cukru i białek, które wyrabiano własnoręcznie bez użycia piekarnika. Innym ciekawym wynalazkiem tamtego okresu był deser Słodka Chwilka – przygotowywany z kaszy manny, cukru, nieraz z dodatkiem kakao lub aromatu waniliowego, by imitować bardziej wykwintne smaki.

W latach 70. dużą popularnością cieszył się krem sułtański. Za czasów Edwarda Gierka w sklepach zaczęło pojawiać się więcej produktów importowanych, w tym rodzynki. Prostym deserem z rodzynkami nasączonymi rumem delektowali się nawet mieszkańcy stolicy w warszawskich kawiarniach.

Przepis na marcepan z fasoli jaś

Aby masa miała gładką teksturę, po ugotowaniu fasoli trzeba ją obrać z łupin. Jest to żmudne zadanie, ale efekt na pewno zrekompensuje trud pracy. Taki marcepan jest idealny do nadziewania rogalików, przekładania ciast, wafelków, a także do mazurków wielkanocnych.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli jaś,
  • 250 g cukru pudru,
  • 15 ml soku z cytryny,
  • 25 ml rumu,
  • 1 olejek migdałowy,
  • opcjonalnie: 1-2 łyżki śmietany kremówki.

Wykonanie:

  1. Namocz fasolę, zalewając ją zimną wodą. Pozostaw na 12 godzin.
  2. Odlej wodę, wlej świeżą i ugotuj fasolę do miękkości – powinno to zająć ok. 1 godziny.
  3. Miękką fasolę odcedź, ostudź i obierz z łupinek.
  4. Zalej sokiem z cytryny, dodaj cukier puder, odrobinę rumu i olejek migdałowy.
  5. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dodaj śmietanę kremówkę – nie więcej niż 2 łyżki.

Marcepan z fasoli do lepienia figurek

Jeśli chcesz przygotować marcepan z fasoli, z którego będzie można lepić ozdobne figurki, trzeba delikatnie zmodyfikować przepis. Początek jest taki sam – fasolę należy namoczyć, ugotować i obrać z łupin. Następnie zmiksuj same nasiona, bez dodatku pozostałych składników.

Przełóż masę fasolową do rondelka i pogrzej na małym ogniu. Wymieszaj z cukrem, a gdy się rozpuści, dodaj 300 g mąki pszennej. Mieszaj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj 50 g oleju kokosowego i aromat migdałowy. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków