Magda Gessler zawsze dodaje ten składnik do mazurka. Ludzie łapią się za głowy

Wielkanocny stół nie będzie kompletny, jeśli zabraknie na nim różnych słodkości. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest mazurek. Bogato udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepisów na mazurki jest całe mnóstwo, a tym, co je łączy, jest kruchy spód. Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała jak go zrobić. Mazurek Magdy Gessler jest  po prostu bajecznie pyszny.

ObrazekMazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

Istnieją takie osoby, którym w kwestii gotowania polskich potraw można zaufać bezgranicznie. Do tej grupy z całą pewnością należy Magda Gessler, specjalistka od dań narodowych i regionalnych, która na tej płaszczyźnie zachwyca nas od wielu lat. A skoro Wielkanoc jest już tu za rogiem, a o polskiej kuchni mowa, to nie można nie skojarzyć tego z mazurkiem.

Mazurek był niegdyś ciastem-nagrodą na koniec Wielkiego Postu. Chociaż wszyscy traktujemy go jako nieodłączny element polskiego cukiernictwa, to pierwsze receptury pochodziły ponoć z Turcji. 400 lat serwowania go nad Wisłą zrobiły jednak swoje, i tureckie pochodzenie mazurka zostało właściwie wymazane z pamięci, o czym zresztą świadczy nazwa tego ciasta.

Obrazek
Mazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Mimo że współcześnie mazurkiem raczymy się nie tylko od święta, to jego pojawienie się na wielkanocnym stole to absolutny must have. Oczywiście w odpowiednim towarzystwie, na przykład babki. O tym drugim cieście możesz przeczytać tutaj, a my zabieramy się za zaprezentowanie ci, jak spód do mazurka przygotowuje Magda Gessler. Okazuje się, że restauratorka potraktowała kwestię jego kruchości bardzo poważnie, dodając do niego gotowane żółtka jajek. Dzięki temu zabiegowi mazurek Magdy Gessler jest wręcz idealny.

Spód do mazurka Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • odrobina zimnej wody
  • szczypta soli
Obrazek
Mazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Masło (pamiętaj, że musi być zimne), cukier, sól i przesianą mąkę umieść w misce.
  2. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, wydłub żółtka i zagnieć je razem ze składnikami z miski. Z tak przygotowanego ciasta (w razie konieczności podczas zagniatania podlewaj je niewielką ilością wody) utwórz kulę, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki. Powinno tam spędzić około dwóch godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj je i przełóż do formy z papierem do pieczenia.Nakłuj je teraz widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Piecz przez około 20 minut, do zarumienienia, a później wyjmij je i pozostaw do ostudzenia.

Koniecznie zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby