Magda Gessler zawsze dodaje ten składnik do mazurka. Ludzie łapią się za głowy

Wielkanocny stół nie będzie kompletny, jeśli zabraknie na nim różnych słodkości. Jednym z najpopularniejszych wyborów jest mazurek. Bogato udekorowany będzie ozdobą świątecznego stołu. Przepisów na mazurki jest całe mnóstwo, a tym, co je łączy, jest kruchy spód. Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała jak go zrobić. Mazurek Magdy Gessler jest  po prostu bajecznie pyszny.

ObrazekMazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

Istnieją takie osoby, którym w kwestii gotowania polskich potraw można zaufać bezgranicznie. Do tej grupy z całą pewnością należy Magda Gessler, specjalistka od dań narodowych i regionalnych, która na tej płaszczyźnie zachwyca nas od wielu lat. A skoro Wielkanoc jest już tu za rogiem, a o polskiej kuchni mowa, to nie można nie skojarzyć tego z mazurkiem.

Mazurek był niegdyś ciastem-nagrodą na koniec Wielkiego Postu. Chociaż wszyscy traktujemy go jako nieodłączny element polskiego cukiernictwa, to pierwsze receptury pochodziły ponoć z Turcji. 400 lat serwowania go nad Wisłą zrobiły jednak swoje, i tureckie pochodzenie mazurka zostało właściwie wymazane z pamięci, o czym zresztą świadczy nazwa tego ciasta.

Obrazek
Mazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Mimo że współcześnie mazurkiem raczymy się nie tylko od święta, to jego pojawienie się na wielkanocnym stole to absolutny must have. Oczywiście w odpowiednim towarzystwie, na przykład babki. O tym drugim cieście możesz przeczytać tutaj, a my zabieramy się za zaprezentowanie ci, jak spód do mazurka przygotowuje Magda Gessler. Okazuje się, że restauratorka potraktowała kwestię jego kruchości bardzo poważnie, dodając do niego gotowane żółtka jajek. Dzięki temu zabiegowi mazurek Magdy Gessler jest wręcz idealny.

Spód do mazurka Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • odrobina zimnej wody
  • szczypta soli
Obrazek
Mazurek Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Masło (pamiętaj, że musi być zimne), cukier, sól i przesianą mąkę umieść w misce.
  2. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek, wydłub żółtka i zagnieć je razem ze składnikami z miski. Z tak przygotowanego ciasta (w razie konieczności podczas zagniatania podlewaj je niewielką ilością wody) utwórz kulę, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki. Powinno tam spędzić około dwóch godzin.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkuj je i przełóż do formy z papierem do pieczenia.Nakłuj je teraz widelcem i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  4. Piecz przez około 20 minut, do zarumienienia, a później wyjmij je i pozostaw do ostudzenia.

Koniecznie zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube. 

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia