Duszona młoda kapusta z pomidorami

Duszona młoda kapusta z pomidorami to nasz tajny sekret na pyszny obiad majowy. Kiedy go przygotowujemy, nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 łyżki masło klarowane
  2. 1 szt. cebula
  3. 1/2 szt. młoda kapusta mała
  4. 250 ml woda
  5. 3 szt. pomidory
  6. 1 łyżka cukier
  7. 1 łyżka sól
  8. 1/2 szkl. świeży koperek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Natnij pomidory, po czym sparz je wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi bez problemu pozbędziesz się skórki z warzyw.

Obrazek

2. Teraz poszatkuj młodą kapustę.

Obrazek
Kapusta - Pyszności

3. W garnku połącz ze sobą masło oraz cebulę.

Obrazek

4. Następnie dodaj do garnka wcześniej przygotowaną kapustę i wodę. Duś kapustę przez 20 minut.

Obrazek

5. Po tym czasie dodaj do garnka pokrojone na mniejsze kawałki pomidory,

Obrazek

6. ...sól, cukier i świeży koperek. Dokładnie wymieszaj i duś przez kolejne 20 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze