Świąteczny domek z piernika krok po kroku. Zaskocz swoją rodzinę nie tylko pysznym, ale i pięknym wypiekiem
Domek z piernika to piękna dekoracja świątecznego stołu. Mamy dla Ciebie prosty przepis wraz z instrukcją, jak go złożyć.
22.12.2022 16:26
Jak zrobić chatkę z piernika?
Ostatnie dni przed świętami to najlepszy czas na stworzenie piernikowego domku. Świetnie sprawdzi się jako dekoracja lub świąteczny upominek- wystarczy zapakować ją w celofan i ozdobić kokardą. Domki z piernika kojarzą się nam ze świątecznymi bajkami i filmami, ten motyw często przewija się na printach i ozdobach. Chociaż stworzenie takiego domku nie jest najprostsze, to z naszym filmikiem poradzisz sobie bez problemu. Sekretem jest przygotowanie odpowiedniego lukru, który będzie pełnił funkcję kleju. Jeśli najdzie Cię ochota na zjedzenie słodkiego dzieła- zrób to śmiało. Ciasto jest naprawdę smaczne i słodkie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domek z piernika
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 60 g miodu
- 75 g masła
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 żółtko
Lukier królewski
- 2 białka
- 350 g cukru pudru
- 8-9 kropli cytryny
Sposób przygotowania:
Do rondelka dodaj masło, miód, cukier, cynamon, kakao, przyprawę do piernika i podgrzej całość, aż masło rozpuści się i składniki dobrze się połączą. Wybierając przyprawę do piernika zerknij na jej skład- dodatek mąki jest tam zbędny, pełni ona rolę taniego wypełniacza. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz część mąki. Pozostałą mąkę przesyp na stolnicę, dodaj zawartość rondelka i wyrób ciasto. Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć. Powstałą masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Ciasto wałkujemy na grubość około 8 mm i wycinamy z niego podstawę. Przy pomocy specjalnych foremek lub wyciętych w kartonie lub na kartce kształtów, wytnij elementy domku. Podstawę pieczemy 8-9 minut w 18 stopniach Celsjusza. Pozostałe elementy w piekarniku powinny spędzić 5 minut. Odstaw wszystko do wystudzenia, najlepiej na całą noc.
Przygotuj lukier królewski. W tym celu ubij białko wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i udekoruj upieczone elementy domku. Możesz to zrobić według własnego uznania lub zainspirować się naszym filmikiem.
Przy pomocy lukru przytwierdź elementy domku do piernikowej podstawy. Dołącz dach i udekoruj go słodkim lukrem i płatkami śniadaniowymi, które będą imitowały dachówki.
Gotowe. Piernikowa chatka nie tylko pięknie wygląda, ale również.. super smakuje ;)