Świąteczny domek z piernika krok po kroku. Zaskocz swoją rodzinę nie tylko pysznym, ale i pięknym wypiekiem

Domek z piernika to piękna dekoracja świątecznego stołu. Mamy dla Ciebie prosty przepis wraz z instrukcją, jak go złożyć.

Domek z piernika- PysznościDomek z piernika- Pyszności
Ewa

Jak zrobić chatkę z piernika?

Ostatnie dni przed świętami to najlepszy czas na stworzenie piernikowego domku. Świetnie sprawdzi się jako dekoracja lub świąteczny upominek- wystarczy zapakować ją w celofan i ozdobić kokardą. Domki z piernika kojarzą się nam ze świątecznymi bajkami i filmami, ten motyw często przewija się na printach i ozdobach. Chociaż stworzenie takiego domku nie jest najprostsze, to z naszym filmikiem poradzisz sobie bez problemu. Sekretem jest przygotowanie odpowiedniego lukru, który będzie pełnił funkcję kleju. Jeśli najdzie Cię ochota na zjedzenie słodkiego dzieła- zrób to śmiało. Ciasto jest naprawdę smaczne i słodkie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domek z piernika

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 60 g miodu
  • 75 g masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 żółtko

Lukier królewski

  • 2 białka
  • 350 g cukru pudru
  • 8-9 kropli cytryny

Sposób przygotowania:

Do rondelka dodaj masło, miód, cukier, cynamon, kakao, przyprawę do piernika i podgrzej całość, aż masło rozpuści się i składniki dobrze się połączą. Wybierając przyprawę do piernika zerknij na jej skład- dodatek mąki jest tam zbędny, pełni ona rolę taniego wypełniacza. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Następnie dodaj żółtko oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.

Domek z piernika- Pyszności
Domek z piernika- Pyszności

Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz część mąki. Pozostałą mąkę przesyp na stolnicę, dodaj zawartość rondelka i wyrób ciasto. Dodaj śmietanę kremówkę i zagnieć. Powstałą masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Domek z piernika- Pyszności
Domek z piernika- Pyszności

Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie. Ciasto wałkujemy na grubość około 8 mm i wycinamy z niego podstawę. Przy pomocy specjalnych foremek lub wyciętych w kartonie lub na kartce kształtów, wytnij elementy domku. Podstawę pieczemy 8-9 minut w 18 stopniach Celsjusza. Pozostałe elementy w piekarniku powinny spędzić 5 minut. Odstaw wszystko do wystudzenia, najlepiej na całą noc.

Domek z piernika- Pyszności
Domek z piernika- Pyszności

Przygotuj lukier królewski. W tym celu ubij białko wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i udekoruj upieczone elementy domku. Możesz to zrobić według własnego uznania lub zainspirować się naszym filmikiem.

Domek z piernika- Pyszności
Domek z piernika- Pyszności

Przy pomocy lukru przytwierdź elementy domku do piernikowej podstawy. Dołącz dach i udekoruj go słodkim lukrem i płatkami śniadaniowymi, które będą imitowały dachówki.

Gotowe. Piernikowa chatka nie tylko pięknie wygląda, ale również.. super smakuje ;)

Domek z piernika- Pyszności
Domek z piernika- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa