Soczyste i miękkie kotlety. O niebo lepsze niż mielone i schabowe

Kotlety z piersi kurczaka to pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Jeden prosty dodatek sprawi, że będą idealnie miękkie i dodatkowo zyskają na smaku. Mało osób tak robi, a zdecydowanie warto spróbować tej metody.

Kotlety z kurczaka- PysznościKotlety z kurczaka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Sekretem moich perfekcyjnych kotletów z piersi kurczaka jest masło. Chociaż najczęściej kojarzy się nam ono z klasycznymi dewolajami, to w tej wersji sprawdzi się równie dobrze. Tłuszcz, czyli między innymi masło, jest nośnikiem smaku, dzięki czemu nasze kotlety będą nie tylko bardziej soczyste, ale jeszcze smaczniejsze. Poza masłem moim sekretem jest też sok z cytryny, który nada wyjątkowy smak naszym zawijasom. Niby klasyczny dewolaj, ale cytrusowy twist nieco odświeży klasyczny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne mielone z piekarnika. Świetna alternatywa dla klasycznych kotletów

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • 2 jaja
  • 1 cytryna,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 100 g mrożonego masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczam z błonek i chrząstek i kroję na mniejsze plastry. Przykrywam folią spożywczą, aby mięso nie rozpadało się i nie pryskało, a następnie rozbijam na cienkie płaty.
  2. Sok z cytryny wyciskam do miski i dorzucam posiekaną natkę pietruszki. Mieszam i smaruję rozbite mięso.
  3. Zmrożone masło kroję w cienkie słupki i układam na mięsie. Zawijam i zabezpieczam wykałaczką, aby się nie rozwijało. Wstawiam do lodówki na 45 minut.
  4. Po tym czasie obtaczam kotlety po kolei w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
  5. Smażę na rozgrzanym oleju, aż mięso się zarumieni. Przekładam na talerz, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kotlet z piersi kurczaka- Pyszności
Kotlet z piersi kurczaka- Pyszności © Canva

Z czym podawać kotlety?

Do tak przygotowanych kotletów pasować będzie naprawdę wiele dodatków. Najczęściej wybieram gotowane ziemniaki lub frytki. Obowiązkowo na talerzu musi znaleźć się również porcja warzyw w postaci sałatki. I tutaj możemy naprawdę zaszaleć: colesław, buraczki, mizeria, sałata ze śmietaną, wiosenna surówka — praktycznie każda sałatka obiadowa sprawdzi się tutaj znakomicie. Postaw na taką, jaką lubisz najbardziej.

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba