InspiracjeOprah Winfrey oszalała na punkcie tego kurczaka. Kultowe danie z lat 90. przeżywa renesans

Oprah Winfrey oszalała na punkcie tego kurczaka. Kultowe danie z lat 90. przeżywa renesans

Oprah Winfrey / Facebook
Oprah Winfrey / Facebook
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.09.2023 09:11

Przepis na kurczaka, który został zaprezentowany w programie Oprah Winfrey, stał się odpowiednikiem dzisiejszych viralowych hitów z mediów społecznościowych lat 90. Wydawało się, że pojawił się on w każdej gazecie i magazynie dla kobiet. Mowa o niesmażonym kurczaku Rosie Daley.

Spróbujcie przygotować go w waszym domu. Jesteśmy przekonani, że spodoba wam się jego soczysta, złocisto-brązowa panierka, która przypomina smak tradycyjnie smażonego kurczaka. Tym daniem można zmylić każdego, kto nie zna sekretu: kurczak nie jest smażony na głębokim tłuszczu, tylko pieczony w piekarniku!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magia Opery Winfrey i kurczak, którego pokochała cała Ameryka

Lata 90. to szczyt popularności programu Oprah Winfrey, ale też okres publicznych zmagań gospodyni talk-show z wagą. Zatrudniła ona osobistą szefową kuchni, Rosie Daley, która przekształciła ulubione dania Oprah, nadając im lżejszy charakter.

Oprah była tak oczarowana, że zaprosiła Rosie do swojego programu, aby przygotować niektóre przepisy na antenie. Następnie, w 1994 roku, Rosie wydała książkę kucharską "In the Kitchen With Rosie", która sprzedała się w ilości 5,5 miliona egzemplarzy w mniej niż sześć miesięcy. Nadal jest to jedna z najlepiej sprzedających się książek kucharskich wszech czasów.

Niesmażony kurczak Rosie był jednym z przepisów, które promowały wspomnianą książkę. Ten tajemniczy przepis trafił jako dodatek do wielu gazet. Gdyby istniały wtedy media społecznościowe, TikToki z przygotowywaniem niesmażonego kurczaka byłyby na porządku dziennym.

Co wyróżniało niesmażonego kurczaka?

W latach 90. kalorie pochodzące z tłuszczu uchodziły za diabelskie.W przypadku niesmażonego kurczaka Rosie, skórka została usunięta, mięso namaczane było w lodowatej wodzie, później obtaczane w niskotłuszczowym jogurcie, a następnie obtaczane w mocno przyprawionej bułce tartej (w przeciwieństwie do tłuszczu, węglowodany były wtedy całkowicie dopuszczalne).

Następnie Rosie umieszczała kurczaka na natłuszczonej blasze do pieczenia i spryskiwała olejem tuż przed włożeniem do piekarnika. Po godzinie pieczenia kurczak wychodził soczysty i chrupiący. Pozbycie się skórki obniżyło kaloryczność i zapewniło chrupiącą panierkę, a użycie jogurtu było wówczas nowością.

Nowa wersja niesmażonego kurczaka Rosie

Ważna wskazówka z przepisu Rosie Daley. Jeśli używasz bułki tartej o smaku neutralnym, dodaj dodatkową 1/2 łyżeczki soli. Jeśli używasz bułki panko, najpierw zblenduj ją, aby uzyskać drobniejszą strukturę.

Na 4 porcje potrzebujesz:

  • ok. 2 kg kurczaka (np. udka lub ćwiartki),
  • 1 szklanka zwykłego jogurtu,
  • 1 szklanka bułki tartej z przyprawami włoskimi,
  • 1 szklanka mąki pszenna,
  • 1 łyżka przyprawy Old Bay (znajdziesz ją w sklepach internetowych),
  • 1/2 łyżeczki przyprawy cajun,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/8 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Zdejmij skórę z kurczaka. Może to być trudne, zwłaszcza jeśli chodzi o udko. Użyj ręcznika papierowego, aby łatwiej złapać śliską skórkę kurczaka podczas jej usuwania.
  2. Umieść jogurt w woreczku strunowym o pojemności minimum jednego litra. Dodaj kurczaka, szczelnie zamknij worek, masuj go, aby równomiernie pokryć kawałki i włóż go do lodówki na 30 minut. W międzyczasie, gdy kurczak się marynuje, rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Dobrze spryskaj niewyłożoną papierem blaszkę do pieczenia sprayem do gotowania.
  3. W szerokiej, płytkiej misce połącz bułkę tarta, mąkę i pozostałe składniki.
  4. Po jednym kawałku wyjmuj kurczaka z jogurtu, pozostaw nadmiar jogurtu w worku. Obtocz kurczaka w bułce tartej z obu stron. Umieść na blasze do pieczenia. Spryskaj kurczaka sprayem do gotowania. Nie oszczędzaj go; upewnij się, że nie ma suchych, mącznych plam.
  5. Piecz kurczaka przez 20 minut. Ostrożnie odwróć kurczaka za pomocą cienkiej metalowej łopatki, starając się nie naruszyć panierki. Jeśli się oderwie, nie martw się – to część gry przy pieczeniu kurczaka w piekarniku. Spryskaj części, które nadal wyglądają na suche, dodatkowym sprayem do gotowania.
  6. Po kolejnych 20 minutach twój kurczak będzie gotowy. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także