Chłopski garnek. Pyszne i sycące danie, bez sterty brudnych naczyń

Chłopski garnek to tradycyjna polska potrawa, która jest łatwa do przygotowania i bardzo sycąca. Składa się z ziemniaków, kapusty i kiełbasy, które gotuje się w jednym garnku.

Chłopski garnekChłopski garnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chłopski garnek to idealny obiad dla osób, które cenią sobie proste i szybkie przepisy. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pokroić wszystko i wrzucić do garnka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada śląska z kluskami i modro kapustą

Chłopski garnek - przepis na szybki i prosty obiad

Chłopski garnek nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest prosty do przygotowania i nie zostawia po sobie góry brudnych naczyń. To danie jest pyszne. Z pewnością przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.

Do przygotowania chłopskiego garnka potrzebne będą następujące składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 400 g kiełbasy śląskiej,
  • 1 główka młodej lub białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 300 ml wody,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • zasmażka: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, koperek.

Przygotowanie chłopskiego garnka:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki.
  3. Młodą lub białą kapustę drobno posiekaj.
  4. Cebulę i czosnek drobno pokrój.
  5. W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę z cebulą.
  6. Dodaj ziemniaki i czosnek, podsmażaj minutę.
  7. Zalej całość wodą i gotuj 10 minut.
  8. Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
  9. Zrób zasmażkę: podsmaż na patelni mąkę z olejem, dodaj do garnka i wymieszaj.
  10. Na koniec dopraw całość przecierem pomidorowym, przyprawami i posiekanym koperkiem.

To prosty i szybki przepis na chłopski garnek, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione