Chłopski garnek. Pyszne i sycące danie, bez sterty brudnych naczyń
Chłopski garnek to tradycyjna polska potrawa, która jest łatwa do przygotowania i bardzo sycąca. Składa się z ziemniaków, kapusty i kiełbasy, które gotuje się w jednym garnku.
28.09.2023 13:13
Chłopski garnek to idealny obiad dla osób, które cenią sobie proste i szybkie przepisy. Do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy pokroić wszystko i wrzucić do garnka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chłopski garnek - przepis na szybki i prosty obiad
Chłopski garnek nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także jest prosty do przygotowania i nie zostawia po sobie góry brudnych naczyń. To danie jest pyszne. Z pewnością przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.
Do przygotowania chłopskiego garnka potrzebne będą następujące składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 400 g kiełbasy śląskiej,
- 1 główka młodej lub białej kapusty,
- 1 cebula,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 300 ml wody,
- ząbek czosnku,
- szczypta chili,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- zasmażka: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, koperek.
Przygotowanie chłopskiego garnka:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Młodą lub białą kapustę drobno posiekaj.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę z cebulą.
- Dodaj ziemniaki i czosnek, podsmażaj minutę.
- Zalej całość wodą i gotuj 10 minut.
- Dodaj kapustę i gotuj do miękkości.
- Zrób zasmażkę: podsmaż na patelni mąkę z olejem, dodaj do garnka i wymieszaj.
- Na koniec dopraw całość przecierem pomidorowym, przyprawami i posiekanym koperkiem.
To prosty i szybki przepis na chłopski garnek, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Smacznego!