Wrzucam trzy składniki i robię delikatny sos. Taka surówka pasuje do wszystkiego
Dla wielu z nas surówka z pora to wspomnienie dzieciństwa. Pasuje zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Doskonale komponuje się z gulaszem, schabowym czy wegańską potrawą z ciecierzycy. Wyjaśniamy, jak przygotować ją w najprostszy sposób.
27.09.2023 | aktual.: 28.09.2023 08:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Por to warzywo, które cieszyło się sławą już w czasach starożytnych. Ceniono go za liczne właściwości lecznicze. Już wtedy wierzono, że działa detoksykująco i odkażająco. W niepozornej, chrupiącej łodydze skrywa się wiele witamin, takich jak witamina A, C, E, K. Mało kto wie, ale por to też doskonałe źródło żelaza i zawiera go więcej niż buraki.
Warto przemycić go do swojej codziennej diety. Na bazie pora można przygotować aromatyczny sos czy treściwą zupę, jednak najzdrowszy jest jedzony na surowo. Przedstawiamy przepis na prostą surówkę, która wymaga zaledwie trzech składników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z pora — najprostszy, najsmaczniejszy przepis
Składniki:
- 1 średni por (tylko biała część),
- 1 duże, kwaśne jabłko (np. reneta),
- 1 marchewka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: sok z cytryny, natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Odkrój zieloną część pora. Białą cześć pokrój w cienkie plastry, a następnie umyj je pod bieżącą wodą. Nie pomijaj tego kroku, bowiem w porze często znajduje się piasek.
- Jabłko i marchewkę umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je razem z porem do dużej miski. Posól i popieprz do smaku.
- Połącz jogurt z majonezem. Sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj całość.
- Opcjonalnie, dodaj do surówki kilka kropel soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Porady:
- Obawiasz się, że por może być gorzki? Po umyciu zalej go wrzątkiem i pozostaw go tak na 3 minuty. Woda wyciągnie gorycz z warzywa.
- Zastanawiasz się, co zrobić z zieloną częścią pora? Pokrój ją w cienkie plastry i przełóż do woreczka strunowego. Woreczek umieść w zamrażarce i wykorzystaj go do ugotowania rosołu lub zupy krem. Możesz go wykorzystać także wtedy, kiedy nie masz w domu cebuli.