Wrzucam trzy składniki i robię delikatny sos. Taka surówka pasuje do wszystkiego

Dla wielu z nas surówka z pora to wspomnienie dzieciństwa. Pasuje zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Doskonale komponuje się z gulaszem, schabowym czy wegańską potrawą z ciecierzycy. Wyjaśniamy, jak przygotować ją w najprostszy sposób.

Najprostsza sałatka z porem. Najprostsza sałatka z porem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"

Por to warzywo, które cieszyło się sławą już w czasach starożytnych. Ceniono go za liczne właściwości lecznicze. Już wtedy wierzono, że działa detoksykująco i odkażająco. W niepozornej, chrupiącej łodydze skrywa się wiele witamin, takich jak witamina A, C, E, K. Mało kto wie, ale por to też doskonałe źródło żelaza i zawiera go więcej niż buraki.


Warto przemycić go do swojej codziennej diety. Na bazie pora można przygotować aromatyczny sos czy treściwą zupę, jednak najzdrowszy jest jedzony na surowo. Przedstawiamy przepis na prostą surówkę, która wymaga zaledwie trzech składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Surówka z pora — najprostszy, najsmaczniejszy przepis

Składniki:

  • 1 średni por (tylko biała część),
  • 1 duże, kwaśne jabłko (np. reneta),
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Odkrój zieloną część pora. Białą cześć pokrój w cienkie plastry, a następnie umyj je pod bieżącą wodą. Nie pomijaj tego kroku, bowiem w porze często znajduje się piasek.
  2. Jabłko i marchewkę umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wrzuć je razem z porem do dużej miski. Posól i popieprz do smaku.
  3. Połącz jogurt z majonezem. Sos przelej do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Opcjonalnie, dodaj do surówki kilka kropel soku z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.

Porady:

  1. Obawiasz się, że por może być gorzki? Po umyciu zalej go wrzątkiem i pozostaw go tak na 3 minuty. Woda wyciągnie gorycz z warzywa.
  2. Zastanawiasz się, co zrobić z zieloną częścią pora? Pokrój ją w cienkie plastry i przełóż do woreczka strunowego. Woreczek umieść w zamrażarce i wykorzystaj go do ugotowania rosołu lub zupy krem. Możesz go wykorzystać także wtedy, kiedy nie masz w domu cebuli.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇